Rum tarafının tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesinde” bulunan 12. parselde araştırma sondajı gerçekleştirmiş olan Noble Energy şirketi; 12’inci parseldeki doğal gaz yataklarıyla ilgili bulgular hakkında dün Rum yetkilileri bilgilendirdi.

Politis gazetesi “Hedef, Doğal Gazı 2016’da Taşımak” başlığıyla yayımladığı haberinde, doğal gazın belirli koşullar altında, “Afrodit” olarak adlandırılan 12. parselde gerçekleştirilen sondajdan borularla taşınmasının; 2015 yılının sonunda veya 2016 yılının içerisinde mümkün olacağını yazdı.

Gazete, Noble Energy yetkililerinin, dün Rum Ticaret Bakanlığında gerçekleştirilen toplantıda, yetkili bakanlar komitesi, Başkanlık Müsteşarı, Bakanlar Kurulunun atadığı dört danışman, Ticaret Bakanının atadığı çalışma grubu ve diğer unsurları; sondajla ilgili teknik bulgular hakkında bilgilendirdiklerini kaydetti.

Toplantının üç saat sürdüğünü ifade eden gazete, toplantının büyük bir bölümünün; araştırma sondajında toplanan veriler, yapılan analizlerden çıkan ilk sonuçlar aynı zamanda doğal gaz yatağının gerçek hacminin teyit edilmesi ve boru hattına yönlendirilmesi için doğal gazın çıkarılmasına ilişkin bir sonraki teknik tercihlerin detaylı bir şekilde anlatılmasına ayrıldığını belirtti.

Gazeteye göre toplantıda, doğal gazın Vasiliko’ya taşınmasına ilişkin alt yapı inşası için kesin kararlar alınması, doğal gazın sıvılaştırma terminalinde işlenmesi ve bunun dış piyasalara ihraç edilmesi için; önümüzdeki aylarda yapılması gerekecek olan “muazzam çalışmalar” da tartışıldı.

Doğal gazın taşınmasıyla ilgili olarak, yatağın hacmi ve doğal gazın çıkarılmasına ilişkin teknik olanaklarla ilgili şu ana kadarki verilerin; Noble Energy şirketini 20 inçlik boru tercih etmeye sevk ettiğini yazan gazete, kıyılardan itibaren 185 kilometrelik mesafeyle birlikte; maliyetin 1 milyar 200 milyon Euro’ya ulaşmasının beklendiğini ekledi.

Gazete, şirketin ismini vermediği bir yetkilisinin, jeolojik oluşumun ve doğal gaz yatağının niteliğinin; beş doğal gaz pompalama (çıkarma) kuyusu gerektireceği imasında bulunduğunu aktardı.

Gazete, doğal gazın eşit miktardaki boru sistemleriyle; 20 inçlik merkez boru hattına, oradan da Vasiliko’ya yönlendireceğini ifade etti.

Olası bir senaryo olarak, günde yaklaşık bir milyar ayak küp doğal gaz üretiminden bahseden gazete, bunun yaklaşık 800 milyon ayak küpünün ihracata yönlendirilmesi gerekeceğini belirtti.

Noble şirketinin, doğal gaz sıvılaştırma terminalinin işleve girmesi için bugünden itibaren 7 yıl gerekeceğini; 7 yılın 4 yılının da terminalin inşasıyla ilgili olacağını tahmin ettiğini kaydeden gazete, maliyetin ise 10-12 milyar Euro arasında hesaplandığını ifade etti.

Fileleftheros ise konuyla ilgili haberinde, elindeki bilgilere dayanarak, Afrodit parselindeki doğal gaz yatağıyla ilgili verilerin detaylı sunumu sırasında; gerek Noble şirketinin, gerek bağımsız kuruluşların analizleri temelinde, bahse konu yatağın yüksek üretim ve verimlilik kapasitesine sahip bir yatak olarak nitelendirildiğine dair veriler ortaya konduğunu belirtti.

Gazeteye göre Noble şirketi temsilcileri, eğer Güney Kıbrıs, Elektrik Dairesi (AİK) tarafından elektrik üretilmesi için kısa zamanda doğal gaza sahip olmayı istiyorsa; şirket ile Rum tarafı arasında yapılacak olan anlaşmanın koşullarını müzakere etmek için bir grup tayin etmesi gerekeceğine dair görüşlerini bir kez daha Rum tarafına ilettiler.

Gazete, elindeki bilgilere dayanarak, Noble Energy şirketinin; İsrailli “Delek” ve “Anver” şirketlerinin doğal gaz sürecine doğrudan müdahil olmaları konusunu yeniden ortaya koyduğunu da belirtti.

Haberde, bu durumun, Noble Energy’nin; bahse konu şirketlerin doğal gaz sürecine Noble aracılığıyla müdahil olmalarına dair Rum Bakanlar Kurulu kararından memnun olmadığını gösterdiği ifade edildi.

Alithia ise “Noble ve İsrailliler Kıbrıs’ta Doğal Gaz Sıvılaştırma Terminali İstiyor” başlıklı haberinde, Noble Energy şirketinin dün Rum yetkililerle yaptığı toplantıda, Rum tarafında bir doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi konusunun da ele alındığını yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, Noble Energy’nin yetkililerinin, doğal gaz sıvılaştırma terminali kurulması gerektiği konusunda Rum tarafını ikna etmeye çabaladıklarını kaydeden gazete, çünkü Afrodit’teki doğal gaz yatağının başlangıçtaki öngörü ve tahminlerden çok daha büyük olduğuna dair perspektifler bulunduğunu belirtti.

Gazete, bunun muhtemelen 2012 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilecek olan 2’nci araştırma sondajından ortaya çıkacağını aktardı.

Haberde, Güney Kıbrıs’ta doğal gaz sıvılaştırma terminali kurulması konusunun; 16 Şubat’ta Güney Kıbrıs’ı ziyaret edecek olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tarafından gündeme getirilmesinin beklendiği de ifade edildi.

Gazeteye göre, toplantının ardından kısa bir açıklamada bulunan Rum Ticaret Bakanı Praksula Andoniadu, toplantıda, şirketin doğal gaz yatağıyla ilgili somut tahminlere varış şekli ve yeraltının jeofizik yapısıyla ilgili detaylı bilgilendirmede bulunulduğunu dile getirdi; bir sonraki araştırma sondajı, aynı zamanda gelecekle ilgili bazı fikirlerin ele alındığını söyledi.