Bazı Kıbrıslı Türklerin, günlük 10 ton mazot satın almak için Rum tarafındaki akaryakıt şirketleriyle anlaşma yapmaya çalıştıkları öne sürüldü.

Fileleftheros “İşgal Bölgelerinde Akaryakıt Satışı İşi... İşgal Ordusu’na Gitmemesi İçin Ticaret Bakanlığı Tarafından Şart Konuldu” başlıklı haberinde Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis’in Kıbrıslı Türklerin, Rum akaryakıt şirketleriyle anlaşmaya çalışması konusunda Rum meclisine yazılı izahatta bulunduğunu belirtti.

Gazete “Mia Milia’daki (Haspolat)  tuğla fabrikasını yasadışı şekilde elinde bulundurduklarını” iddia ettiği Kıbrıslı Türklerin, önceki gün “yaklaştığı” Rum tarafındaki akaryakıt şirketinin, Petrolina Holdings Ltd isimli şirketi olduğunu yazdı, şu bilgileri verdi:

“Meclise yapılan bilgilendirmeye göre, öneri yapıldı ancak şu ana kadar anlaşma yapılmadı.  Özellikle Silikiotis, Yorgos Perdikis’in meclise sunduğu soru önergesini cevaplarken meclise şu bilgileri verdi:

‘Petrolina Holdings Ltd’in, işgal bölgelerinde faaliyet gösteren GURDA TRADING & INDUSTRY LTD şirketine mazot satma niyeti Ticaret Bakanlığı’nın bilgisine geldi. Herhangi bir alışveriş yapılmasından önce, bu alışverişin ve akaryakıt nakliyesinin doğru ve yasal işlemlerle; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çıkarlarını ve akaryakıt ikmalini etkilemeyecek; bu yakıt naklini yasadışı ve tehlikeli hale getirmeyecek şekilde yapılacağının güvence altına alınması gerektiğine hükmedildi.’

Mazot satmayı ileri götürmesi halinde, Petrolina şirketine koşulan şartlar şunlar:

1- İşgal bölgelerine sağlanacak ürün; tuğla üretimi dışında askeri veya başka bir maksatla kullanılmayacak

2- Satılacak mazotun standartları tüzük metnine uygun olacak

3- Satış fiyatına; tüketim, KDV gibi bütün vergi ve harçlar eklenecek

4- Akaryakıt teslimatı, en azından Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından denetlenen noktaya kadar Petrolina’nın akaryakıt tankeriyle yapılacak.

5- Nakliye ve teslimat sırasında, akaryakıt nakliyesiyle ilgili bütün güvenlik kuralları uygulanacak.

Dahası Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı; daha ileri icraatlar için yetkili Dışişleri Bakanlığı’nı bilgilendirmek için Petrolina’ya mektup göndererek şirketten anlaşma imzalayıp imzalamadığı hakkında bilgi istedi.  Silikiotis meclise gönderdiği 11.4.12 tarihli mektubunda, Enerji Dairesi’nden şifahen aldığı bilgiye göre bu iki şirket arasında herhangi bir mazot alışverişi olmadığını da kaydetti.”