Kıbrıs Türk tarafının, BM’ye sunduğu taslak belgede, iki eş başkanlı-biri Kıbrıslı Türk diğeri Kıbrıslı Rum- iki yıllık geçici hükümet önerisinde bulunduğunu iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “İki Yıllık Eş Başkanlık- Eroğlu’dan Annan Çizgilerinde Öneriler-Downer Çok Taraflı Konferansı İleriye Götürüyor” başlıklı haberinde, Türklerin; yaratıcısı Lord David Hanay olan partenojenezle  ilgili yıllara dayalı tezlerini muhafaza ederek biri Kıbrıslı Türk diğeri Kıbrıslı Rum olan iki eş başkanlı, iki yıllık geçici hükümet istediğini yazdı.

Gazete bu görüşün ayrıca Annan Planı’nın ilk versiyonlarında yer alan bir görüş olduğunu da anımsattı.

Bu görüşlerin; BM yetkililerini, Downer ve Pascoe’yi, uluslararası konferans fikrinden vazgeçmelerini engellemediğinin görülmekte olduğunu yazan gazete, bunun ötesinde  BM yetkililerinin  yol haritasını hazırlarken, Türk önerilerini dikkate aldıklarını -Türk tarafının önerilerinden bazılarını için tatmin edici olarak ortaya koyduklarını- da belirtti.

Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Kıbrıs’ta temaslarına başladığını ve dün bu çerçevede Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüştüğünü, bugün ise Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la görüşeceğini yazdı.

Habere göre bir hükümet kaynağı yaptığı açıklamada, Hristofyas’ın bugünkü görüşmede  Downer’in “Kıbrıslı Rumlar’ın AB dönem başkanlığına” ilişkin ifadesinin yanı sıra Downer’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın açıklaması konusunda, New York’ta “planladıkları” konusuna da değineceğini söyledi.

Politis gazetesi, Hristofyas-Downer’in bugün yapacakları görüşmede, Uluslararası konferans konusunda Hristofyas’ın ortaya koyacağı önkoşulların da ele alınacağını yazdı.

Haberi “Hristofyas-Downer Görüşmesi Diplomatik Yumuşama Olmaksızın” başlığıyla veren gazete Hristofyas-Downer görüşmesinde, Hristofyas’ın ayrıca “Mülkiyet” konusunda tatmin edici verilerin verilmesinden de bahsetmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete ayrıca Downer’in Mart ayı sonunda, Kıbrıs sorununa ilişkin iç boyutlarda anlaşma ışığı olup olmadığı konusunda BM Genel Sekreteri Ban’a bir değerlendirme sunacağını da belirtti. 

DOWNER KONUSU HEM ULUSAL KONSEY’DE HEM DE MECLİS’TE

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer meselesinin Perşembe günü gerçekleştirilecek Ulusal Konsey toplantısında, daha sonra (öğleden sonra) yapılacak olan  Meclis Genel Kurulu’ndan görüşüleceğini söyledi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazetelere göre Kuzey’de kalan yerleşim birimleri adına sanal olarak oluşturulan “İşgal Belediyeleri Birliği” Başkanı Aleksis Galanos’la Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ve Downer konusunu görüşen Omiru, Downer konusunda partilerin görüşlerini ortaya koyacağını ve muhtemelen bu konuda ilgili bir kararın benimseneceğini ifade etti.

Habere göre Aleksis Galanos ise açıklamasında BM Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisi’nin rolünün, “ülke için tehlikeli bir role” dönüşmesinin ise üzücü olduğunu belirtti.

Politis gazetesi, aldığı bilgilere dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Meclis’in;  Hükümet’e, Avustralyalı diplomatın kovulması konusunda çağrı yapan  bir kararı benimsemesinden, parti başkanlarını vazgeçirme girişiminde bulunacağını yazdı.