Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki hidrokarbon yataklarının araştırılması için çıkılan ikinci tur izin ihalesiyle ilgili ileri sürdükleri “Türk tehditlerini” izlemeyeceklerini söyledi.

Haravgi gazetesinin “Türkiye Açıkta Kalacak” başlığıyla aktardığı haberine göre, dün gerçekleştirilen bir etkinlikte konuşma yapan İliadis, Türkiye’nin ikinci tur izinlerle ilgili gayrı yasal ve argümansız tehditler savurduğunu ve gerginlik ortamı yarattığını öne sürdü. İliadis, “Biz bu tehditleri izlemeyeceğiz. Türkiye açıkta kalacak” dedi.

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki egemenliğini ve haklarını uluslararası meşruluğa tam uyum içerisinde kullandığını ve bunun da böyle devam edeceğini” savunan İliadis, “Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz bölgesinde barışın, güvenliğin ve istikrarın simgesi olduğunu” iddia etti.

Uluslararası toplumun “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” egemenlik haklarını tanıyor olmasının tesadüf olmadığını kaydeden İliadis, bu süreci birleşik bir şekilde devam ettirmenin gerekliliğini vurguladı.

İliadis, Rum Milli Muhafız Ordusu’na da (RMMO) herkes tarafından destek verilmesi gerektiğine işaret ederek, “işgal var oldukça, savunma çabasının devamlılığını sağlamak ve tüm olasılıklara karşı teyakkuzda bulunmak gerektiğini” sileri sürdü.

İliadis, Yunanistan’ın da her koşulda “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin yanında olacağını anımsattı.

“PİRİ REİS EGE DENİZİ KUZEYİ AÇIKLARINDA”

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, “Piri Reis’i Kuzey Ege’ye Çıkardılar” başlıklı haberinde, Türk sismik araştırma gemisi Koca Piri Reis’in dün, Ege Denizi’nin kuzeyi açıklarında, Gökçeada ile Bozcaada arasındaki bir bölgede seyrettiğini bildirdi.

Gazete, geminin Midilli açıklarında seyrettikten sonra güzergahını kuzeye çevirdiğini kaydederken, “Ankara’nın verdiği NAVTEX’te”, araştırmaların bölgesinin belirtilmediğini yazdı.

Haberde, Piri Reis’in “Ege’nin uluslararası sularında” 29 Mart’a kadar biyolojik ve oşinografik araştırmalar yapacağı ileri sürüldü.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla aktarıldı:

Haravgi gazetesi: “Yeni Türk Tahriği”

Politis gazetesi: “Piri Reis Kuzey Ege’ye Çıktı”

Simerini gazetesi: “Piri Reis Midilli’nin Kuzeybatısında”.