AKEL 2013’te yapılacak başkanlık seçimlerine Sağlık Bakanı Stavros Malas’la katılmaya karar verdi.

Fileleftheros “AKEL: Başkanlık Seçimleri İçin Oy Birliğiyle Malas” başlıklı haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın da katılacağı yarınki AKEL Merkez Komitesi’nde Malas’ı önereceğini yazdı.

Malas ismine, dünkü uzun Polit Büro toplantısında oy birliğiyle karar verildiğini, başka bir aday olmadığını ve partiden itiraz gelmesinin de beklenmediğini belirten gazete Hristofyas’ın da, -kendi açıkladığı üzere- AKEL Merkez Komitesi toplantısına, görüşünü söylemek üzere davet edildiğini belirtti.

Habere göre Hristofyas, AKEL’in dünkü Polit Büro toplantısına da katıldı. Hristofyas, dünkü toplantı çıkışında sadece; kendisini hem Polit Büro hem de Merkez Komite toplantılarına davet ettiği için Genel Sekreter Andros Kiprianu’ya teşekkür etmekle yetindi.

Andros Kiprianu Malas isminin dünkü Polit Büro toplantısında oy birliğiyle kararlaştırıldığını, yarınki Merkez Komite toplantısında onaylanmasının beklendiğini belirtirken, aday konusundaki nihai kararın AKEL’in olağanüstü kurultayı çerçevesinde 21 Temmuz’da verileceğini belirtti.

Aynı gazete “Adaylığı Konusunda B Planı... Hristofyas ‘Çözüm Menziline Girmeleri’ İçin Eroğlu’ndan İlerleme Talep Etti” başlığıyla yansıttığı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Milliyet gazetesine verdiği mülakatı, alıntılar yaparak yorumladı.

Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’na; “Özlü ilerleme ile çözüm menziline girmeyi başarmamız halinde yeniden adaylık koymaya hazırım” diyen Hristofyas, pek çok acı ve zorluk yaşamış biri olduğunu belirterek, hayatının en üzücü dönemini geçirdiği serzenişinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu, “ayrılıkçı politika izlemekle” de suçlayan Hristofyas, Ankara’ya hitaben; Türkiye’nin AB üyelik sürecine de bağladığı Maraş ile ilgili önerisini tekrarladı.

Gazete, Hristofyas’ın Milliyet’e verdiği mülakatta; 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la pek çok görüş birliğine vardıklarını, bunlar arasında dönüşümlü başkanlık, 4 temel özgürlük ve sivil havacılık konularını saydığını aktardı.

Alithia “AKEL Polit Bürosu’ndan Adaylığı Malas Aldı Ama... Hristofyas Geri Dönmeyi İhtimal Dışı Bırakmıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde AKEL Polit Bürosu’nda dün oy birliğiyle alınan; seçimlerde Malas’la yarışma kararı ve Hristofyas’ın Milliyet’e verdiği mülakatı okurlarına aktardı.

Gazete Hristofyas’ın “Özlü ilerleme ile çözüm menziline girmeyi başarırsak yeniden aday olmaya hazırım” sözünü öne çıkardı.

Öte yandan Politis “AKEL Polit Bürosu Dün Oy Birliğiyle Karar Verdi... Anastasiadis’in Rakibi Malas... AKEL Yetkilileri ve Tabanı Arasında Tepkiler Kaydediliyor” başlıklı haberinde AKEL Polit Bürosu’nda Malas kararının oy birliğiyle alınmış olmasına karşın AKEL içerisinde; hem yetkilileri hem de tabanı arasında;  Malas’ın adaylığı konusunda ilk tepkilerin de gelmeye başladığını yazdı.

Gazete Hristofyas’ın Milliyet’e verdiği mülakatı okurlarına; “Hristofyas’tan Ankara’ya Açılım... Milliyet’e Mülakatında ‘Erdoğan’dan Telefon Bekliyorum’ Dedi” başlığı altında aktardı.

Haravgi manşet haberine “Polit Büro’nun Oy Birliğiyle Önerisi... Stavros Malas’ın Adaylığı İçin AKEL Merkez Komite’ye Tavsiye... Başkanlık Seçimleriyle İlgili Nihai Karar 21 Temmuz’da” ve Hristofyas’ın Milliyet’e verdiği mülakatı da “Çözüme Hazırım... Başkan Hristofyas Milliyet’e ‘ Özlü İlerlemelerle Çözüm Menziline Girmeyi Başarmamız Halinde Yeniden Adaylığımı Koymaya Hazırım’”  başlığıyla aktardı.

Simerini ise, “Malas Aday Oldu, Hristofyas Geri Geliyor” başlığını kullandı.