Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hrisofyas Avusturya’daki temasları sırasında doğalgaz ve petrol konusunda da konuştu.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Hristofyas’ın Avusturya’daki temaslarını dün tamamladığını yazdılar.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, dün, Viyana’da düzenlenen “İş Formu”nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesine ilişkin perspektifleri, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki enerji araştırmalarının yarattığını söyledi.

Hristofyas konuşmasında, uzmanların daha derinlerde sondaj olması durumunda Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “MEB’”inde petrol da bulunacağı inancını taşıdıklarını ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın stratejik konumu ile dostane müteşebbis çevresinin, hatta gerekli alt yapılara ilişkin hukuk, bankacılık ve mali sistemin, yabancı sermaye akışında ve müteşebbis faaliyetlerde  Güney Kıbrıs’ı cazip hale getirdiğini ifade eden Hristofyas, bu unsurların  ülkeye sermaye yatırımının toplam 13 milyar €’yu aştığını gösterdiğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın ekonomisine de değinen Hristofyas, dünya ekonomik krizinin ülkeyi etkilediğini, bununla birlikte Hükümet’in ekonominin hızlı bir şekilde iyileşme yoluna girmesi için çalıştığını ifade etti.

AB DÖNEM BAŞKANLIĞI

Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını devralacak olması konusunda ise Hristofyas, bunun; Rum halkında alçak gönüllülük hisleri ayrıca coşku yarattığını belirtti.

Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın çok zor bir dönemde AB dönem başkanlığını üstleneceğini ancak bunun kendilerine daha iyi bir Avrupa için yapıcı bir şekilde çalışma fırsatı vereceğini de sözlerine ekledi.

FİSCHER

Avusturya Federasyon Başkanı Heinz Fischer, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin hatta yatırım alanının geliştirilmesinin, Hristofyas ile yaptığı görüşmelerde ele alınan konulardan biri olduğunu söyledi.

Avusturya kanadından, Güney Kıbrıs için büyük bir müteşebbis ilginin bulunduğunu ifade eden Fischer, iki ülke arasındaki ithalat ve ihracatın 200 milyon €’yu aştığını, son 15 yılda ise iki taraftan olan ihracatın altıya katlandığını belirtti.

HRİSTOFYAS’IN PROGRAMINDA  AVUSTURYA BAŞBAKANI VE VİYANA BELEDİYE BAŞKANI

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın dünkü programında Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile çalışma yemeği ve Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl ile görüşmenin de bulunduğunu yazdı.

Haravgi gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl tarafından Belediye binasında karşılanması sırasında yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki sıkı ilişkilere değindi.

Burada ekonomik krize de değinen Hristofyas, iki ülkenin; krizin aşılması için takip edilmesi gereken politikalar konusunda aynı görüşleri paylaştığını ifade etti.

Hristofyas, Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile biraya geldiği çalışma yemeğinde Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ve Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı konularını ele aldı.

HRİSTOFYAS AVUSTURYA’DAN BRÜKSEL’E GEÇTİ

Fileleftheros gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Avusturya ziyaretini tamamlamasının ardından AB zirvesi için Brüksel’e geçtiğini yazdı.