MALAS İSMİNİN BASINA SIZMASI AKEL’İ KARIŞTIRDI, ANDROS KİPRİANU BİR PARTİLİYİ BASIN ÖNÜNDE AZARLADI

KİPROS HİRİSOSTOMİDİS TEKLİF ALMADIĞINI, BAŞKANLIKLA İLGİLENMEDİĞİNİ AÇIKLADI

DİKO İÇERİSİNDE ÜÇ EĞİLİM VAR BİRİ İLK TURDAN DİSİ İLE İŞBİRLİĞİNDEN YANA

Rum tarafında Şubat 2013’te yapılacak başkanlık seçimlerine AKEL’in, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın yönlendirmesiyle, Sağlık Bakanı Stavros Malas’ı aday belirlediği, 22 Temmuz’daki kurultayda yapılacak resmi açıklama için geriye sadece formaliteler kaldığı bilgisinin basına yansıması üzerine AKEL’in alt-üst olduğu bildirildi.

Alithia “Andros’un Öfkesi... Bilgi Sızmasından Dolayı AKEL Alt-Üst... Malas’ın Adaylığı Doğrulanıyor” başlıklı manşet haberinde AKEL üst kademesinin Malas’ın partinin başkan adayı olmasına karar verdiği yönünde Alithia’nın dünkü sayısında yer alan haber üzerine AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun parti yetkilisini kamuoyu önünde azarladığını yazdı.

Gazete ise, dünkü sayısında yayınladığı Malas’ın adaylığı haberinin çeşitli kaynaklar tarafından doğrulandığını, AKEL Polit Bürosu’nun Malas’ın adaylık kararını onaylayacağını ve Çarşamba günü de Merkez Komite’nin toplanacağının öğrenildiğini belirtti.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu RİK’in dünkü öğlen kuşağında, Alithia’da yer alan Malas’ın adaylığı haberini yorumlaması istendiğinde “yorumlamam söz konusu değil. Açıklanacak herhangi bir şey olduğunda açıklayacağız” dedi.

AKEL üst kademesinin Malas’ta karar kıldığını ısrarla yalanlayan Kiprianu, daha önce benzeri yaşanmamış bir ilke imza atarak AKEL organlarındaki gizli toplantılarda görüşülenleri basına sızdırdığı gerekçesiyle bir parti yetkilisini basın önünde azarladı. Andros Kiprianu zaman zaman, bazı hedeflere hizmet etmek isteyenler tarafından bazı bilgilerin maksatlı olarak gazetecilere sızdırıldığını, bu bilgileri yazan gazeteciyi değil, sızdıran parti yetkilisini sorumlu tuttuğunu söyledi.

Gazete Rum Sağlık Bakanı Stavros Malas’ın; AKEL üst kademesinin tercihi olduğu yolundaki bilgileri yalanlamadığını yazdı. Habere göre pek çok şey konuşulduğunu, bunları kendisinin de basından öğrendiğini söyleyen Malas, şu anda Sağlık Bakanlığı görevinden başka bir şeyle ilgilenmek istemediğini kaydetti.

Gazete Andros Kirpianu’yla aynı programa katılan Malas’ın, AKEL’in kendisine resmen adaylık teklifinde bulunmadığını söyledi ancak gazetecilerin çeşitli sorularına cevap vermekte zorlanması ile basına yansıyan bilgilerin doğruluğunu teyit ettiği yorumunda bulundu.

Simerini Andros Kiprianu’nun bu gazeteye yaptığı açıklamada başkan adayı konusunda düşündüklerinin arasında Stavros Malas’ın da bulunduğunu, ancak henüz nihai kararlardan çok uzak olunduğunu, başka isimler üzerinde çalışmaları ihtimali de olduğunu söylediğine dikkat çekti.

Gazete haberinin “Hrisostomidis İlgilenmiyor” başlığıyla ayırdığı bölümünde Merkezin Yeniden Yapılandırılması Cephesi Epalksi Başkanı Kipros Hrisostomidis’in dün, Rum Yönetimi Başkanlığı’yla ilgilenmediğini belirttiği yazılı bir açıklama yaptığını yazdı.

Habere göre Rum basınının adını birkaç kez, önümüzdeki seçimlerdeki muhtemel adaylar arasında zikretmesi nedeniyle açıklama yapmak ihtiyacı duyduğuna işaret eden Hrisostomidis, adaylık konusunda teklif almadığını, aday olmak da istemediğini kaydetti.

Fileleftheros “Başkanlık Seçimleri Anlaşmazlıkları Ortaya Çıkardı” başlıklı haberinde EDİ (Birleşik Demokratlar Hareketi) kökenli Stavros Malas’ın AKEL’in tercihi göründüğünü ancak AKEL Genel Sekreteri Andros Kirpainu’nun; bazı AKEL yetkililerini, başka maksatlara hizmet etmek için basına bilgi sızdırmakla suçladığını yazdı.

Politis “Kiprianu AKELli Çelme Takmalardan Şikayetçi... Saç Saça Baş Başa” başlıklı haberinde Stavros Malas’ın, AKEL’in başkan adayı olduğu yolundaki haberin kendisini şaşırttığını söylediğini yazdı.

Epalksi Başkanı Kipros Hrisostomidis’in de dünkü yazılı açıklamasıyla, başkanlıkla ilgilenmediğini ortaya koyduğunu belirten gazete haberinin “Sadece İkinci Tur İçin” başlıklı bölümünde şunları yazdı:

“DİKO’nun, Başkanlık seçimlerinin birinci turunda, Anastasiadis’in adaylığını destekleme konusunda DİSİ’yle görüşebileceğini açıkladı. EDEK ise DİSİ ile ancak seçimlerin ikinci turu için işbirliği yapabileceğini gösterdi.

EDEK Siyasi Bürosu Yannakis Omiru’ya merkez sağ ve sol partilerle birlikte ortak aday bulma çabalarını sürdürme yetkisi verdi. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise merkez partilere gönderdiği mektuplarla, seçimlerin gerek birinci gerek ikinci turuyla ilgili program tezlerine ilişkin diyalog davetinde bulundu.”

Simerini başkan adayı arayışlarında DİKO içerisinde şu anda üç farklı eğilim bulunduğunu yazdı.

Habere göre bunlardan biri merkez sağ ve sol partiler perspektifini değerlendirerek diğer partilerle Yorgos Lillikas’ın adaylığında anlaşmasını istiyor. DİKO içerisindeki büyük bir grup ise tabanı AKEL’le yeniden işbirliğine ikna edemeyeceği ve partinin tek perspektifinin, seçimlerin ilk turunda dahi DİSİ ile işbirliğine gitmesi olduğunu düşünüyor. DİKO içerisindeki bir diğer grup ise partinin bu sefer kendi adayı ile AKEL’le yeniden işbirliğine gitmesinden yana tavır koyuyor.

Haravgi Andros Kiprianu’nun açıklamasını okurlarına “AKEL: Başkanlık Seçimleriyle İlgili Kesin Karar 22 Temmuz’da... Andros Kİprianu: Açıklanacak Bir şey Olduğunda Açıklayacağız” başlığıyla aktardı.