Avrupa Parlamentosunda (AP), mühimmat yüklü Rus gemisinin Limasol Limanından ayrılarak silah ambargosunun bulunduğu Suriye’ye ulaşması konusunda Güney Kıbrıs’a sorumluluk yüklenmesi çabalarının boşa çıktığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Rus Gemisiyle İlgili Ortak Mesafeler... Avrupa Parlamentosunda Lefkoşa’ya Sorumluluk Yüklenmesi Konusundaki Çabalar Boşa” başlıklarıyla verdiği haberde, AP’ın Suriye’yle ilgili kararında, Limasol Limanından ayrılan ve AB’nin ambargosunu kırarak Suriye’ye silah ve mühimmat götüren Rus gemisiyle ilgili icraatları konusunda mesafeli davranıldığını yazdı.

Gazete, dün AP Genel Kurulunda onaylanan kararda, “....Bir Rus gemisi Kıbrıs’ta engellendi ve Kıbrıs makamlarına göre yanlış iddialarla Suriye’ye ulaştı, öte yandan yaşanan bu olayın koşullarına AB Yüksek Temsilcisi ofisinden açık ve resmi bir netlik kazandırılmadı” ifadelerinin yer aldığını aktardı.

Habere göre nihai metin “dengeli” bulundu; çünkü “ne bir yönde, ne de diğer yönde konum almaktan kaçınılarak gerek olay, gerekse Kıbrıs’ın tezleri kaydedildi”.

Gazete bunun yanı sıra, AP’daki siyasi gruplardan Liberaller ve Yeşillerin kendi (karar) tasarılarında Avrupa ambargosunun kırılması konusunda Rum hükümetine sorumluluk yüklenmesini istediklerini anımsatarak, önerilen ifadelerin onları geri çekilmeye ve bahse konu kararı imzalamaya mecbur bıraktığını savundu.

Öte yandan Simerini gazetesi konuyla ilgili haberinde, Suriye’deki gelişmelerden dolayı dün AP’da bir karar onaylandığından bahsederek, AB’nin Suriye’ye karşı uyguladığı silah ambargosuna uymadığı için Rum hükümetinin mahkumiyetini isteyen Liberaller ve Yeşiller gruplarının bu konuda ilk başta iki değişiklik önerisi sunduğunu belirtti.

Haberde, “uzlaştırıcı değişikliğin”, DİSİ Avrupa Milletvekili Yoannis Kasulidis’in girişimleriyle olduğu da kaydedildi.