BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in, Greentree görüşmesi çerçevesinde New York’ta yapmış oluğu açıklamada “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin değil de, “Kıbrıslı Rumların AB dönem başkanlığından” söz etmesi Rum tarafını kızdırdı.

Rum gazetelerinden Fileleftheros, “Downer AB’de Kıbrıslı Rumların Başkanlığını Görüyor... BM Yetkilisinin Yeni Münasebetsizliği” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer’in “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin değerini düşürerek ve bir kez daha tepkilere yol açarak; Kıbrıslı Rumların AB dönem başkanlığından söz ettiğini” yazdı.

Gazete, Downer’in Greentree görüşmesinin birinci gününün sonunda gazetecilere yaptığı açıklamaya ve “...biliyorsunuz ki, Kıbrıslı Rumlar 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralıyor” şeklindeki söylemine yer verdi; tepkileri aktardı.

Buna göre, Rum Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK)’in Başkanı Yannakis Omiru, Downer’in bahse konu söylemine şiddetli tepki gösterdi, Omiru, “bu bir sapmadır” dedi ve Downer’in yaptığının dil sürçmesi olarak düşünülemeyeceğini söyledi.

Bunun bir davranış kuralları ihlali olduğunu iddia eden Omiru, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Downer’i özür dilemeye çağırması gerektiğini” kaydetti.

Simerini ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Yürürlükten Kaldırdı!” başlıklı haberinde, Greentree’deki görüşmeler gelişme halinde iken, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer tarafından aşağılanmasının da devam ettiğini” ileri sürdü.

Downer’in, Türk dostu duygularını gizlemek için hiçbir zaman çaba göstermediğini ileri süren gazete, Downer’in gelişme aşamasındaki sürece hiç saygı göstermediğini ve gerçek yüzünü yine gösterdiğini iddia etti.

Politis ise konuyla ilgili haberinde, Omiru’nun Downer’in açıklamasına tepki gösterdiğini yazdı ve Greentree görüşmesiyle ilgili açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Omiru, Başkan Hristofyas’ın görüşmelerden zarar görmemiş bir şekilde çıkmasını umduğunu dile getirdi.