Rum Ticaret Bakanı Praksula Andoniadu, Rum tarafının tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesinde” tespit edilen doğal gaz yataklarından, 2016 yılı civarında faydalanılmaya başlanacağının hesaplandığını söyledi.

Andoniadu, kısa vadede ise, doğal gazın adaya başka ülkelerden getirilmesine ilişkin diğer seçenekler üzerinde durulduğunu kaydetti.

Haravgi’nin haberine göre dün doğal gaz konusunda birtakım açıklamalarda bulunan Andoniadu, şirketlerin Rum tarafının diğer parselleri için çıktığı 2’nci tur ihaleye katılım göstergelerinin ise oldukça olumlu olduğunu belirtti.

Yapmaları gereken şeyin, orta vadeli olarak, doğal gazın öncelikle kendi rezervlerinden adaya gelişini başarmaları olduğunu söyleyen Andoniadu, bakanlığının, doğal gazın Rum tarafının kendi rezervlerinden gelişine ilişkin çabaları hızlandırmakta olduğunu belirtti.

Kendi doğal gazlarından faydalanmalarına ilişkin sahip oldukları göstergelerin, 2016 yılı civarına işaret etmekte olduğunu dile getiren Andoniadu, bunun tayin edilmekte olan en hızlı zaman olduğunu ve kendi rezervlerinden faydalanmaları konusunda bu tarihe doğru hareket etmekte ve çalışmakta olduklarını kaydetti.

Andoniadu, Rum Yönetiminin çıktığı 2’nci tur ihaleyle ilgilenmekte olan başvuru sahiplerinin, bir miktar sismografik veri satın alma yükümlülükleri bulunduğunu da belirtti.

ANDONİADU İSRAİL VE BRÜKSEL’DE TEMASLARDA BULUNACAK

Bu arada gazete, Ticaret Bakanı Praksula Andoniadu’nun, dün akşam İsrail’e gittiğini yazdı.

Andoniadu’nun, İsrail Enerji ve Çevre Enstitüsü tarafından Tel Aviv’de düzenlenmekte olan enerji konulu bir toplantıya katılacağını bildiren gazete, Andonaidu’nun yarın ise Brüksel’e gideceğini ifade etti.

Gazete, Andoniadu’nun Cuma günü Brüksel’de yapılacak olan AB Ticaret Bakanları Konseyi toplantısına katılacağını ekledi.

VASİLİKO’DA AKARYAKIT TERMİNALİ İNŞA EDİLMESİ KONUSU

Simerini’nin haberine göre ise Andoniadu açıklamasında, Rum hükümetinin Vasiliko’da bir akaryakıt kara terminali inşa edilmesi için önümüzdeki aylarda (Sonbahar ortasına kadar) beş şirketle ilgili değerlendirme çalışmalarını tamamlamış olacağını ve oluşturulacak olan konsorsiyumdaki ortağına karar verecek pozisyonda olacağını dile getirdi.

Andoniadu, Vasiliko’da bir akaryakıt kara terminali inşa edilmesi konusunda şu an beş aday şirket bulunduğunu ve bunu şirketlerin değerlendirme komitesi tarafından değerlendirilmelerinin izleyeceğini sözlerine ekledi.

DEFA İLE RAEK’İN DOĞAL GAZA İLİŞKİN YETKİLERİ KONUSU

Bu arada gazete, Rum siyasi partilerinin, DEFA (Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi) ile RAEK’in (Rum Enerji Düzenleme Kurumu) doğal gaz konusundaki yetkileri konusunda anlaştıklarını yazdı.

Gazete, dün gerçekleştirilen Rum Meclisi Ticaret Komitesi toplantısında, tüm siyasi partilerin, doğal gazın satın alınmasının düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

DEFA ile RAEK’in yetkileri arasında artık net bir ayrım bulunduğunu dile getiren Ticaret Komitesi Başkanı Lefteris Hristoforu, DEFA’nın doğal gazın idaresi ve iç piyasaya girişi konusunda yetkili olacağını, RAEK’in de düzenleyici rolünün ötesinde, doğal gazın ihracı konusunda yetkili olacağını söyledi.

NOBLE ENERGY ŞİRKETİ İLE DOĞAL GAZ KONUSUNDA TEMAS GRUBU OLUŞTURULDU

Politis gazetesi ise ilk sayfadan yayımladığı bir haberinde, Rum MEB’i içerisinde bulunmakta olan 12’nci parselde araştırma sondajları gerçekleştirmiş olan Amerikan Noble Energy şirketi ile Rum tarafı arasında, doğal gaz konusunda bir temas grubu kurulduğunu yazdı.

Noble Energy şirketi ile temas grubu kurulmasıyla, şirketin talebinin oldukça geç de olsa yerine getirildiğini kaydeden gazete, elindeki bilgilere dayanarak, şirketle temas grubu kurulması kararının, yetkili bakanlar komitesinin dünkü toplantısında alındığını ifade etti.

Temas grubunun yetkili bakanlar komitesinin bünyesinde faaliyet göstereceğini ifade eden gazete, Rum hükümetinin bu temas grubunun kurulmasıyla, doğal gazın Rum MEB’inden Vasiliko’ya aktarılmasına ilişkin altyapı ve doğal gazın inşa edilecek olan terminalde sıvılaştırılması hususunda alınması gereken kararlarla ilgili gereksinimi karşılamaya çalıştığını kaydetti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, şirketle kurulan temas grubuna yetkili bakanlar komitesinde yer alan bakanlıkların (Ticaret, Ekonomi, İçişleri ve Tarım) genel müdürlerinin, aynı zamanda Ticaret Bakanlığıyla işbirliğinde bulunmakta olan Fransız Danışma Kurumu “Beicip-Franlab’ın” yetkililerinin katılacağını belirtti.

Haberde, Bakanlar kurulunun atadığı dört danışmanın da bu temas grubunda yer alacağı, bununla birlikte, temas grubu kurulmasıyla Noble Energy şirketi ile olan diyalogun daha derinlemesine gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.