Dünyaca ünlü dermatolog Dr. Howard Murad: Cildinizi korumak için yüzde 80'i su olan sebze ve meyvelerden yiyin. İçtiğiniz su direkt tuvalete gidiyor ama yediğiniz su hücrelerin içinde kalıyor

Dünyanın en ünlü dermatologları arasında yer alan, Dr. Murad markasının yaratıcısı Dr. Howard Murad, geçtiğimiz günlerde Türkiye'deydi. The Observer gazetesi tarafından 'Kadınları En İyi Anlayan 50 Erkekten Biri' seçilen Dr. Murad; hem bu unvanı nasıl kazandığını anlattı, hem de cilt bakımıyla ilgili yapılması gerekenler konusunda tavsiyeler verdi... 

 Kadınları en iyi anlayan 50 erkekten biri seçildiniz; bunu nasıl başardınız? 
İki kızım ve çok sevdiğim bir eşim var, ayrıca bugüne kadar 50 binin üzerinde hasta gördüm ve çoğunluğu kadındı. Kadınlara dikkatimi verdiğim için onları daha iyi anlıyorum. Fiziksel olarak bakınca da çok açık ki; kadınlar erkeklerden çok farklı. 


 Nedir bu fiziksel fark? 
Genelde kadınlar vücutlarında erkeklere göre daha az su barındırır. Bu nedenle de erkeklere göre daha çabuk yaşlanırlar. Ayrıca kadınların vücudunda, erkeklere göre daha çok yağ bulunur. Vücuttaki kas oranı ne kadar yüksekse, toksinlerden ve yağdan arınmak da o kadar kolay olur. Ayrıca kas daha çok su tutar, yağ ise tutmaz. Erkeklerin vücudundaki kas oranı kadınlara göre fazladır. Kadınların stres seviyesi de daha yüksek. Stres hücrelere de zarar veriyor. Temelde, kadınlar ve erkekler arasındaki fiziksel farklar; vücutlarındaki su seviyesinden kaynaklanıyor. 


KAVUN YİYİN 
 Kadınlar kas yapmaya başlamalı yani... 
Ne kadar çok egzersiz, o kadar kas ve o kadar su, dolayısıyla da o kadar çok toksinlerden uzak yaşam demek. 


 O zaman her şeyden önce bol bol su içeceğiz, değil mi? 
Hayır, yalnızca su içmek yeterli değil; suyu yemek lazım. Meyve ve sebzelerin çoğunun en az yüzde 80'i sudur. Bol bol meyve ve sebze yediğinizde hem kansere karşı dayanıklı oluyorsunuz, hem yağdan uzak duruyorsunuz, hem de hücrelerinizi besleyip içindeki suyu korumaya yardımcı oluyorsunuz. Yani suyu yemek, içmekten çok daha önemlidir. Örneğin kavun hem tatlı, hem sulu, hem de içinde güneşten korumayı sağlayan vitaminler barındıran bir meyvedir. Bu nedenle mümkün olduğunca bol tüketilmelidir. Ayrıca kavundan alacağınız kalori; bir bardak portakal suyundan veya koladan alacağınız kaloriden çok daha azdır. 


 Bu anlattıklarınızdan yola çıkarak erkekler kadınlardan daha şanslı diyebilir miyiz?
Kadınlar daha güzel, daha anlayışlıdırlar ve etraflarında neler olduğunu çok daha iyi anlarlar. Bu açıdan ben kadınların daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Kadın ve erkek arasında hem vücuttaki su oranı, hem yağ oranı, hem de duygusal anlamda inanılmaz farklar var. Kadın vücudu çok daha fazla toksik barındırma özelliğine sahip. Bu sebeple kadınlar için anesteziyi atlatmak erkeklere göre çok daha zordur ama kadınlar kendileriyle daha çok ilgilendikleri için erkeklerden daha uzun yaşıyorlar! 


HÜCRE ÇEPERİMİZ İNCELDİ 
 Günde en az 2 litre su içilmesi gerektiği doğru mu? 
Bence o suyu yemelisiniz. İlk doğduğumuzda, tıpkı cildimizin daha kalın olması gibi hücre çeperimiz de daha kalındı ama gittikçe inceldi. Kalınken suyu içinde tutabiliyordu, fakat inceldikçe en ufak bir zararda su kaybetmeye başlıyor. 14-15 yaşından sonra yaşlanma, yani hücrelerin incelmesi süeci başlıyor. İçtiğiniz su direkt tuvalete gidiyor ama yediğiniz su hücrelerin içinde kalıyor ve hücre duvarını kalınlaştırıyor. 


 Peki, su deposu olan sebzeleri pişirmeli miyiz, çiğ mi yemeliyiz? 
Sebzeler tazeyken yani çiğ yendiğinde çok daha faydalıdır. Ayrıca piştiklerinde lezzetleri azalır ama çiğ yiyemiyorsanız; buharda pişirebilir ya da haşlayabilirsiniz. 


 Geliştirdiğiniz ürünlerde sık sık meyve özü kullanmanızın nedeni de su deposu olmaları mı? 
Evet, yediğimizde sağlıklı olduğunu bildiğimiz şey cilde de iyi gelir. Vücuttaki her organ, her hücre birbirine bağlıdır. Cildimiz de kalbimize bağlıdır çünkü kan dolaşımı bütün vücudu birbirine bağlıyor. Mutlu olduğunuzda gülersiniz ve sağlıklı bir kan dolaşımınız olur, dolayısıyla cildiniz güzel görünür. 


ERKEKLER CİLTLERİNE HİÇ DİKAT ETMİYOR
 Gece ve gündüz kreminin farklı olmadığını düşünen birçok insan var. Aralarındaki farkı söyleyebilir misiniz? 
İdeal gündüz kremi SPF koruması içerir. Gece kremi ise daha çok nemlendirici ve antioksidan içerir. Dolayısıyla ikisi farklıdır. 


KREM SÜRMELİLER 
 Peki, su bazlı ürün mü, yoksa yağ bazlı ürün mü tercih edilmeli? 
Her ikisi de cilde iyi gelir. Dolayısıyla hangisini seviyorsanız onu kullanın. Cildiniz çok yağlı ise su bazlı tercih edebilirsiniz. 


 Sizce erkekler ciltlerine yeteri kadar dikkat ediyor mu? 
Hayır, etmiyorlar. Çoğu güneş kremi bile sürmüyor! Erkekler, bakım ürünleri kullanmanın kadınlara özgü bir şey olduğunu düşünüyor ama bana hasta olarak geldiklerinde, onlara cilt kanserini engellemek için krem sürmeleri gerektiğini söylüyorum ve sürüyorlar.


PORTAKAL CİLDİ KORUYOR
 Sizce insanların ciltleri için yaptıkları en kötü şey nedir?
İnsanların çoğu, ciltler için sadece krem kullanmakla yetinip içeriden bakım yapmama hatasına düşüyor. Bir başka hata ise sürdüğünüz kremlerin işe yaramadığını düşünmek. Cilt bakımı için sürdüğünüz her krem epidermise, yani cildin yüzde 20'lik bir kısmına ulaşıyor. Ama sebze ve meyvelerden aldıklarımız, kılcal damarlar sayesinde vücudun yüzde 80'ine ulaşabiliyor, dolayısıyla çok daha faydalı oluyor. Güneşten korunmak için nar, portakal, brokoli gibi sebze ve meyveleri yiyebiliriz. Sonuç olarak içeriden cilt bakımı çok daha önemli ama kullanılan kremler de çok faydalı.


NE KADAR ERKEN O KADAR İYİ
 Kadınlar kaç yaşından sonra bakım kremleri kullanmaya başlamalı? 
Ne kadar erken o kadar iyi! Hücreleriniz en sağlam halinde olsa bile (15 yaşına kadar denebilir) dışarıdan yavaş yavaş zarar görür. Dolayısıyla küçücük yaşlarda bile güneş koruyuculu nemlendiriciler kullanılmalı. Özellikle geceleri cilt kendini yenilerken ekstra antioksidan desteği gerekir. Bu nedenle gece nemlendirici sürmek çok önemlidir. Gün içinde cilt zararlı maddelere karşı savaşamaz ama geceleri savaşır, dolayısıyla gece kremi sürmek çok önemli.