Güney Kıbrıs’ta bir dizi temasta bulunmakta olan Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil El-Araby, dün, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas ve  Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ile bir araya geldi.

AB-Arap Birliği 2’nci bakanlar toplantısının, Rum tarafının AB dönem başkanlığının inisiyatifiyle 29 Ekim’de Kahire’de düzenleneceğini yazan Fileleftheros, bu konunun dün Markulli ile Araby arasında ele alındığını kaydetti.

Araby’nin ziyaretinin, Arap Birliği Genel Sekreteri’nin Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğuna dikkati çeken gazete, Araby ile Markulli’nin temaslarının ana konusunu, Güney Kıbrıs-Arap Birliği, Arap Birliği-AB ilişkileri, Arap Baharı aynı zamanda Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin oluşturduğunu kaydetti.

Gazete, görüşmede, Kıbrıs sorunu ile hidrokarbon araştırmalarının ele alındığını da belirtti.

Gazeteye göre, Arap Birliğinden bir yetkilinin ilk kez adayı ziyaret etmekte olduğuna ve bu ziyaretin Rum tarafının AB dönem başkanlığını devralmasından sadece birkaç gün önce gerçekleştiğine dikkati çeken Markulli, Araby ile yaptıkları görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığını söyledi.

Arap Birliği ile Güney Kıbrıs arasında 2007 yılında bir işbirliği memorandumu imzalandığını ve iki tarafın bu ilişkilerin daha da güçlenmesi için yoğun bir şekilde çalışmakta olduğunu dile getiren Markulli, Rum tarafının Arap devletleriyle tarihi ve ezelden beridir ilişkileri bulunduğunu ifade etti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Araby tarafından Orta Doğu’daki barış süreci aynı zamanda Arap Baharı konusunda bilgilendirildiğini belirten Markulli, kendisinin ise Araby’yi Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve hidrokarbon araştırmaları konusunda bilgilendirdiğini belirtti.

AB ile Arap Birliği arasındaki ilişkilere de değinen Araby, AB’nin şu an uluslararası arenada önemli bir güç olduğunu savundu.

Kahire’de gerçekleştirilecek olan Bakanlar toplantısına da atıfta bulunan Araby, burada bir dizi önemli konunun ele alınacağını kaydetti.

Gazete, Arap Birliği Genel Sekreterinin dün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından da kabul edildiğini ekledi.

Haravgi ise “Kıbrıs Sorunuyla İlgili Olarak Kararlar ve Uluslararası Hukuk” başlıklı haberinde, Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil El-Araby’nin, Arap Birliği’nin Kıbrıs sorunundaki tavrının uluslararası hukuk, BM ilke ve değerleri aynı zamanda Güvenlik Konseyi kararlarına dayanmakta olduğunu söylediğini yazdı.

Araby’nin Güney Kıbrıs temasları çerçevesinde dün Markulli, Hristofyas ve Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile bir araya geldiğini kaydeden gazete, Araby’nin Güney Kıbrıs’ta bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirttiğini yazdı.

Gazeteye göre Güney Kıbrıs ile Arap Birliği ilişkilerinin özelikle ticaret ve siyasi aşamada tatmin edici düzeyde olduğunu belirten Araby, Güney Kıbrıs ile Moskova’nın ilişkilerinin Suriye’deki krize yardımcı olabileceğini belirtti.

Alithia ise “Başkanlık Arap Birliğini de Daha Yakına Getiriyor... Arap Birliği Genel Sekreterinin Önemli Ziyareti- Orta Doğu’yla İlgili Bütün Önemli Meseleler Masada” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Rum tarafının AB dönem başkanlığı ile Rum tarafının önümüzdeki altı ay boyunca uluslararası konulardaki rolünün, Arap Birliği Genel Sekreterini ilk kez Güney Kıbrıs’a getirdiği yorumunda bulundu.

Politis ise “Tarihi Ziyaret” başlıklı haberinde, Nabil El-Araby’nin Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaretin tarihi olduğunu, çünkü Araby’nin dün adaya gelen ilk Arap Birliği Genel Sekreteri olduğunu yazdı.