DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde yürütülen müzakereler için yeni bir görüşmecinin (müzakereci) atanması önerisini, AKEL dışındaki Rum siyasi partiler olumlu karşıladı.

Alithia gazetesi “Hristofyas’a Güvenmiyorlar... Anastasiadis’in Kıbrıs Sorununa Yeni Bir Görüşmeci Atanması Önerisini AKEL Dışındaki Partiler Benimsiyor” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Anastasiadis’in dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’yla olan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yeni bir görüşmeci atanmasıyla ilgili önerisine değindiğini kaydetti.

Gazete yeni bir görüşmeci atanması konusunda Kiprianu ile Anastasiadis arasında görüş birliğinin olmadığını, Kiprianu’nun bu konuda yoğun itirazlarını dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, önerisini delillere dayandırarak, yeni bir görüşmeci atanmasının, diyalogun en azından 1 Temmuz’a kadar (diğer gazeteler “en azından 1 Temmuz’dan da sonra” ifadesini kullandılar) muhafaza edilmesine yardımcı olacağını ve çıkmazın ilan edilmesinden kaçınılacağını savundu.

Bu önerisini 2 Şubat tarihli Ulusal Konsey toplantısında da gündeme getireceğini belirten Anastasiadis, görüşmecinin, ortak kabul edilebilir bir kişi olması gerektiğine değindi.

Anastasiadis ayrıca, bugüne kadarki deneyimleri ve veriler göz önünde bulundurulduğunda, “Başkan’ın” görüşmeci olmaması, (bu göreve) saygın bir kişiyi atması gerektiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis’in önerisini yorumlayan Kiprianu, bu taktiğin geçmişte başarısızlığa uğradığına işaret ederek, bazı partilerin Hristofyas’ın bir kenara atılması (uzaklaştırılması) yönünde isteklerinin olduğu ileri sürdü.

Simerini gazetesine göre ise Kiprianu, DİSİ’nin bu tezinin, diğer partilerin algılama şekillerine göre farklılıklar gösterdiğini belirterek, “eğer bu tartışma bizim için neyin en iyi olacağını bulma niyetiyle yapılıyor ve ciddi bir düşüncenin sonucu olsaydı AKEL bunu tartışmaya hazırdı” şekilde konuştu.

Bazı parti ve siyasilerin, Hristofyas’ı bir kenara atma gibi farklı bir noktadan hareket ettiğini belirten Kiprianu, görüşmeci kim olursa olsun “Başkandan” talimat alacağını vurguladı.

AKEL-DİSİ GÖRÜŞMESİ...

Politis gazetesi AKEL’in siyasi partilerle görüşme kararı çerçevesinde DİSİ Ofisinde yapılan dünkü Kiprianu-Anastasiadis görüşmesinde geçici ateşkes anlaşmasının olduğu belirtti.

Gazete Kiprianu ve Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı, ekonomi ve enerji konularının ciddi bir şekilde yönetilmesinin önemi konusunda hem fikir olduğunu, bunun yanı sıra Kıbrıs sorunuyla ilgili çok günlü Ulusal Konsey toplantının yapılması gerektiği konusunda aynı görüşleri paylaştığını belirtti.

Habere göre toplantının ardından iki parti lideri, ilke meselelerde iki parti arasında uzlaşıların olduğunu belirttiler.

Simerini gazetesi de Kiprianu ve Anastasiadis’in üzerinde uzlaşamadığı noktanın “Kıbrıs sorununa görüşmeci atanması” önerisi olduğunu belirtti.

ÇEVRECİLER DE GÖRÜŞMECİ ATANMASINI İSTİYOR

Öte yandan Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, Kıbrıs sorunu için güvenilir bir görüşmeci atanması yönündeki taleplerini bir kez da dile getirdi.