NOBLE ACELE EDERKEN KARAR ALMAYAN RUM YÖNETİMİ HALEN ERTESİ GÜNÜN HESABINI YAPIYOR

RUM TEKNOKRATLAR BUGÜN PLATFORMA GİDİYOR

Noble Energy’nin 12’nci parseldeki sondaj çalışmalarının sonucunun açıklanmasının ardından Noble’ın Güney Kıbrıs’taki Müdürü Tomich boru hattı ve kara terminali inşasıyla doğalgazın değerlendirilmesine süratle başlanması gerektiğine vurgu yaparken, Rum yönetimi, ertesi gün bilmecesini çözmeye çalışıyor.

Fileleftheros “Bulduk, Ne Yapacağız?... İsrail’in İşbirliğinde Boru Hattı-Terminal Perde Önünde” başlığıyla manşete çektiği haberinde Rum yönetiminin halen; “Bu yatakla ne yapacağız. Nasıl değerlendireceğiz, boru hatları, sıvılaştırma terminali, ‘Afrodit’in istifadesi ile ikinci tur imtiyaz hakkı dağıtımından sonra diğer parsellerin istifadesi nasıl koordine edilecek, İsrail’le işbirliği yapılacak mı yapılmayacak mı? sorularıyla uğraşmakta olduğunu yazdı.

Gazete Rum yönetiminin boru hattı, kara terminali, ve hatta sıvılaştırma şekli konularında alınmış bir kararı yokken Noble Energy’nin planları arasında yüzer sıvılaştırma biriminin bile bulunduğunu yazdı. Habere göre Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı’nın Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis’e göre en uygun çözüm, en erken zamanda doğalgaz yatağından Güney Kıbrıs’a boru hattı ve kara terminali inşa edilmesidir. Bunun, Güney’in genel enerji sorununu çözeceğini, doğalgaz sıvılaştırma kara terminalinin de İsrail ve daha sonra da Lübnan gibi komşu ülkeler tarafından da kullanılabileceği görüşünde olan Kasinis ilgili teklifi Hristofyas hükümetine 9 ay önce sunduğunu söyledi.

Kasinis’le aynı frekansta konuşan Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis da, Güney Kıbrıs’ın enerji merkezi haline gelmesi için kapsamlı stratejik planlamaların şart olduğuna dikkat çekti. Silikiotis uzmanlar grubunun gelecek aylara dair bir yol haritası hazırladığını, bu yol haritasının mart ayı itibarıyla yürürlüğe konulacağını söyledi. Silikiotis İsrail’le işbirliğinin, bu yol haritasının önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti ve doğalgazın Güney’e ulaşması açısından Noble ve muhtemelen İsrail’in Delek şirketiyle müzakerelerin belirleyici olacağına da işaret etti.

Houston Üniversitesi Cullen Engineering College’in Kıbrıslı Rum Öğretim Görevlisi Mihalis İkonomidis “Afrodit” ve Leviathan parsellerinin kesiştiği hattın yalnız ekonomik ve jeopolitik değil, doğal işbirliği ve üretim çalışmalarında birbirine bağımlılık konusu da yarattığını belirtti. Hidrokarbon yataklarının doğru yönetilmesi için devlet müdahalesi veya başka müdahaleler olmadan bağımsız bir Ulusal Hidrokarbon Yönetim Şirketi oluşturulması gerektiğini söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın Özel Kalem Müdürü Hristos Hristofidis de hükümetin çok yakında ikinci tur imtiyaz hakkı dağıtım ihalesini ilan edeceğini, gerek doğalgaz sıvılaştırma tesisiyle gerek doğalgazın ihracıyla ilgili olası işbirliklerinin incelenmekte olduğunu, bu konuların başka ülkelerle de görüşüleceğini belirtti. Gazete bulunan yataktan doğalgaz çekilmesi işlemi 25 yıl sürecekse (gazete Noble’ın yatağı kullanma süresinin 25 yıl olduğunu yazdı) şirketin yatağı olabildiğince çok değerlendirmeye çalışacağını; yılda 280 milyon ayak küp doğalgaz çıkartacağını belirtti.

Güney Kıbrıs’ın kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yalnızca 35 milyon ayak küp doğalgaza, yani toplam miktarın ihtiyaç duyacağını, bunun; yıllık toplam miktarın yaklaşık 8’de biri olduğunu vurgulayan gazete ihraç edilmek üzere yıllık 245 milyon ayak küp doğalgaz kalacağını kaydetti.

RUM TEKNOKRATLAR BUGÜN PLATFORMA GİDİYOR

Simerini “Gaza Boğulmuş Altın Yaprak... Hükümet Teknokratları Bugün ‘Homeros’ Platformuna Gidiyor... Praksula: Yatağın Kalitesi Çok Yüksek, Değeri 100 Milyar Dolar” başlıklı haberinde Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis’in Rum teknokratların bugün sondaj platformuna gideceğini açıkladığını yazdı başka detay vermedi.

Habere göre Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu 12’nci parselde saptanan doğalgaz yatağının yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğunu, temiz metan olduğundan işlenmesi için büyük masraf gerektirmeyeceğini, dolayısıyla ekonomik sonuçlarının hemen alınabileceğini söyledi. Andoniadu “bu nedenle, doğalgazın Ada’ya getirilmesi için gerekli altyapıların kurulmasını hemen ileri götüreceğiz. Bunların tamamlanması 3 yıl alacak.

Doğalgazın sıvılaştırılması altyapısının oluşturulması ise daha uzun zaman alacak” dedi. Bölgede petrol bulunması ihtimalini de göz ardı etmeyen Andoniadu ancak Noble şirketiyle yapılan anlaşmanın yalnız doğalgaz araştırmalarıyla ilgili olduğunu belirtti. Andoniadu bundan sonra diğer parseller için yapılacak anlaşmalara petrol aramalarının da eklenebileceğini kaydetti.

Rum bakan, Noble’ın bulunan yatakla ilgili verileri teyit için 12’nci parselde ikinci sondaj kuyusunu 2012’nin ilk yarısında açacağını, yatağın hacminin 10 trilyon ayak küpe çıkabileceğini vurguladı. Houston Üniversitesi Cullen Engineering College’in Kıbrıslı Rum Öğretim Görevlisi Mihalis İkonomidis SİGMA TV’ye yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de tek yanlı olarak “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği bölgedeki bütün parsellerde 75 milyar ayak küpten fazla doğalgaz olduğu değerlendirmesinde bulundu.