Rum tarafının sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan 12. parseldeki doğalgaz yatağının içeriğinin açıklanması için geri sayımın başladığı bildirildi.

Rum gazetelerinden Fileleftheros; “Doğanın Hediyesini Bekliyorlar... Afrodit’teki Yatağın İçeriğinin Açıklanması Saat Meselesi” başlıklı haberinde, 12. parseldeki doğalgaz yatağının içeriğiyle ilgili sonuçların bekleyişi içerisinde; herkesin geriye saymakta olduğunu yazdı ve devamla Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın dün gerçekleştirilen POFEN toplantısında yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre, dün biraz daha sabırlı olunması telkininde bulunan Hristofyas, sonuçlarla ilgili resmi açıklamanın muhtemelen önümüzdeki saatler içerisinde yapılmasının beklendiğini belirtti. Hristofyas’ın ölçümlerle ilgili sonuçları şimdiden ilk elden biliyor gibi göründüğü yorumunda da bulunan gazete, Hristofyas’ın dün olumlu sonuçlarla ilgili heyecanını gizlemeye çalıştığını savundu.

Hidrokarbon yatakları tespit edilmesi için sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesi”nde yapılmakta olan araştırmaların; önümüzdeki günlerde açıklanacak olan olumlu sonuçlara yol açmakta olduğunu dile getiren Hristofyas, “MEB”de yapılan araştırmaların “Kıbrıs halkı” için en büyük perspektifi meydana getirmekte olduğunu söyledi. Hristofyas, siyasi, ekonomik ve sosyal uzantılara sahip olan bu çabada, BM Güvenlik Konseyi, AB ve uluslararası toplumun kendilerinin yanında olmasını başardıklarını da ifade etti.

Bu çerçevede “Türkiye’yi bir kez daha uluslararası hukuka ve Kıbrıslı Türklere saygı göstermeye çağıran” Hristofyas, Türkiye’ye; “Kıbrıs sorununun adil, yaşayabilir ve işler çözümü zarfında, vatanın doğal kaynaklarından tüm Kıbrıslıların ortaklaşa bir şekilde faydalanmaları imkânını kendilerine vermesi çağrısı” da yaptı. Sondaj sonuçlarıyla ilgili bir soruya karşılık ise Hristofyas, “olumlu sonuçlar bekliyoruz... Umarım bu haftanın içerisinde” ifadelerini kullandı.

Rum hükümetinin, 12. parselde yapılmakta olan araştırma sondajlarından olumlu sonuçlar beklediğini yineleyen Hristofyas, sonuçların bu hafta içerisinde açıklanmasını umduklarını ekledi. Herkese biraz daha sabırlı olunması telkininde de bulunan Hristofyas, bunca yıldır birçok şeye tahammül ettiklerini, sabırlı olmayı öğrenmeleri ve beklemeleri gerektiğini kaydetti.

“KUTLAMALAR İÇİN YENİDEN HOMEROS’A”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, Rum hükümetinden üst düzey bir heyetin; bu hafta sonunda (Cuma veya Cumartesi) Noble Energy, Noble Group ve işbirliğinde bulunan diğer şirketlerin personelini yerinde kutlamak için; Homeros platformuna gideceklerini haber verdi. Gazete, Noble Energy’nin yatırımcılara ve borsalara yönelik resmi açıklamasının ise, Perşembe gecesi geç saatlerde yapılmasının beklendiğini ekledi.

Haravgi gazetesi ise; “Mutlu Haberler Saat Meselesi” başlıklı haberinde, Hristofyas’ın, doğalgaz perspektifinin; jeostratejik anlamda olduğu kadar, ekonomik anlamda da belirleyici değişikliklere yol açacağını söylediğini yazdı.

NOBLE ŞİRKETİNİN “KIBRIS” MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA

Bu arada gazete, Noble şirketinin 12. parseldeki doğalgaz yataklarıyla ilgili açıklamayı; yıl sonunda yani Cumartesi gününe kadar yapma niyetine sahip olduğunu yazdı. Habere göre, Rum Radyo Televizyon kanalı RİK’e açıklamalarda Noble Energy şirketinin “Kıbrıs” Müdürü John Tomich “resmi anlamda herhangi bir şey açıklanmadan önce, doğalgaz kaynağının sonuçlarının değerlendirmesinin tamamlanması gerektiğini” söyledi.

Noble şirketinin, bu sonuçlara önümüzdeki 4 gün içerisinde sahip olmayı umduğunu kaydeden gazete, ilgili açıklamanın da buna yönelik hazırlanmakta olduğunu belirtti.

Açıklamanın, Rum hükümetiyle ortaklaşa bir şekilde mi yapılacağının sorulması üzerine ise Tomich, “şirketin araştırma sondajını ilgilendiren bütün konularda Lefkoşa ile genel anlamda koordineli olduğunu” söyledi. Simerini ise konuyla ilgili haberinde, araştırma sondajının resmi sonuçlarıyla ilgili resmi açıklamanın; bir aksilik çıkmazsa bugün yapılacağını yazdı. Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, Noble Energy şirketinin son 24 saattir; konuyla ilgili raporun kaleme alınması aşamasında bulunduğunu haber verdi.

Politis ise; “Noble Temkinli” başlıklı haberinde, Noble Energy şirketinin doğalgaz yatağının büyüklüğüyle ilgili olarak; kamuoyunun karşısında temkinli görünmeyi tercih ettiğini yazdı. Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Amerikan şirketinin; araştırma sondajından ortaya çıkacak bulgularla ilgili tahminlerin resmi anlamda açıklanması esnasında da aynı taktiği izleyeceğini kaydetti.

Herkes tarafından beklenen açıklamanın bu hafta içerisinde, muhtemelen de bugün yapılacağını yazan gazete, Noble’in yapacağı açıklamada; 10 trilyon ayak küpün altında doğalgaz içeren bir yataktan söz etmesinin beklendiğini bildirdi.

Bununla birlikte gazete, Noble’in gazın kalitesiyle ilgili yapacağı açıklamanın heyecanla beklendiğini de ekledi.