İş hayatında gelişen trendleri takip edenler, yükselişe geçen sektörleri tespit ediyorlar. Görünüşe göre yükselişe geçen sektörlerin çoğunluğu teknolojiyle, ekolojik kaygılarla ve yaşlanan nüfusla bağlantılı. 

10 yıl önce olmayan, ama son yıllarda oldukça popüler hale gelen 10 meslek dalı

Uygulama geliştirici 
iPhone’la 2007’de tanıştık, Android’le de ondan kısa bir süre sonra. O zamandan beri satış için bir milyondan fazla aplikasyon (uygulama) ortaya çıkarıldı. 2011’de Apple, mobil uygulamalardan 15 milyar dolardan fazla gelir elde etti. 

Android ve diğer işletim sistemleri uygulama talebi ile beklerken, şirketler mobil uygulama geliştirme kabiliyeti eksikliğiyle karşı karşıya. Bu da gelişen pazarda, programcılara ve geliştirmecilere yeni fırsatlar anlamına geliyor. Şu anda indeed.com kariyer sitesinde, 16 binden fazla mobil uygulama geliştiricisi ilanı kayıtlı durumda.

Pazar araştırma verisi üreticisi
Alışveriş deneyiminde müşteri bilgileri çok daha fazla hayati öneme sahip oldu. Veriler yığın haline gelmiş durumda ve uzmanlar onları anlaşılır hale getiriyor. Veri analistleri ve bilim insanları yapılandırılmış, kısmi yapılandırılmış ve yapılandırılmamış bilgiyi içeren farklı veri kümelerinden, satıcıların ve işletmelerin gelecekteki trendleri tahmin etmelerine ya da tavsiye motorları oluşturmalarına veya kişiselleştirilmiş reklam yaratmalarına yardım etmek için davranış kalıpları arıyorlar.

Eğitim danışmanları
Varlıklı aileler küçük çocuklarını anaokulu dönemine uygun hale getirmek için stratejiler geliştiriyorlar. Çocuklarına en iyi eğitimi vermek için hiçbir şeyin durduramadığı bu anne babalar, anaokulundan üniversiteye kadar, okul döneminde çocuklarının mülakat ve sınav sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için bir eğitim danışmanı tutuyorlar. Danışmanlara, genellikle okul yöneticileriyle kişisel bağlantılar da içeren bu özelliklerinden dolayı binlerce dolar ödeniyor.

Milenyum jenerasyonu uzmanı
Kuşak uzmanları şirketlere, işgücündeki değişimi daha iyi anlamaları için yardım ediyorlar. Milenyuma ait olanları, Y kuşağının bir üyesinden başka kim daha iyi açıklayabilir? Her sektörden ve her büyüklükteki şirketler, genç profesyonelleri geleceğin yöneticileri olarak hazırlamak için çalıştırma ve yetiştirme sorunuyla karşı karşıya. Şirketler, milenyum jenerasyonu uzmanı sayesinde genç çalışanlarıyla doğrudan bağlantı kurup onların sempatilerini kazanarak işlerine sadakat yaratabiliyorlar. 

Ama bu iş kesin olarak sadece gençler için değil. Pek çok jenerasyon uzmanı, şirketlere sempati kazanma ve motive etme konusunda tavsiyelerde bulunma yeteneği kazanacak kadar gençlerle deneyimi olan yaşlı çalışanlar oluyor.

Sosyal medya yöneticisi
Sosyal ağlar küçük kasaba kahve dükkanından Amazon ve Microsoft gibi dev şirketlere kadar tüm iş yerleri için tamamlayıcı bir parça haline geldi. Şirketler pazarlama ve reklam bölümlerinde sosyal medya yöneticilerine yer vermeye başladılar. Çünkü sosyal medya uzmanları şirketlerin market hedefleri doğrultusunda sosyal takipçilerini yönlendirmelerine yardım ediyorlar.

Dinleme görevlisi
Sosyal medya yöneticilerinden bir adım üstteki dinleme görevlileri, şirketlerin, müşterilerin konuştuklarına ayak uydurmalarını sağlamak için kulaklarını ve gözlerini sosyal kanallarda ve gerçek yaşam diyaloglarında tutuyorlar. Tüm zamanların ilk dinleme görevlisi olarak bu işe 2010 yılında başlayan Beth LaPierre, zamanını her gün internette, Radian6 ve PeopleBrowsr yazılımlarını kullanarak, Facebook, Twitter’da Kodak’a yapılan 300 binin üzerindeki mention’ı, forum mesajlarını, Youtube’u, blogları izleyerek geçirdi. Sonra bu bilgileri ilgili bölüme aktardı. 

Çok daha fazla şirket, müşterilerine hizmet sağlamak için sosyal akımlara ve online değişimlere itimat ediyor. Bu durum da dinleyicilerin rolünü artırıyor.

Bulut bilişim hizmetleri 
Ağustos 2006’da, Google’dan Eric Schmidt, şirketin yazılıma yaklaşımını “bulut bilişim” olarak tarif etti. Google bu tarifi özellikleri (Gmail vb.) kapsamında kullandı. Bu söz, online depo ve veri paylaşımıyla eşanlamlı hale geldi. Şirketler, bir katrilyon bayt kadar büyük miktarda veriyi depolama ve dizimleme için veri tabanı yöneticileri, mühendisler ve stratejistler arıyorlar.

Yaşlı bakımı
Nüfus yaşlanıyor, dolayısıyla bakıma muhtaç yaşlı sayısı dikkat çekici miktarda artıyor. Bu da yaşlı bakım sektörünü büyütüyor. Kompleks sağlık sisteminden anlayan insanlar, yardım mahiyetinde bakımı da üstlenebilirlerse bu iş için aranan kişiler oluyor. Bu kişilerde iletişim becerisi de en çok aranan özelliklerden. Çünkü yaşlı bakım hizmeti, müşterilere ve bakımı yapılan kişinin aile bireylerine karşı iletişim kurma görevini de içeriyor.

Sürdürülebilirlik uzmanı
Şirketler artık yeşil ya da alternatif enerji kullanarak sürdürülebilirlikle ilgileniyorlar. Çevre bilimi ve iş yönetimi, işte karbon ayak izlerini azaltarak bu yeni “yeşil” rolün faydasını kanıtlıyor. Ama özel olarak çevre liderliği yükselişte. Özel olarak sürdürülebilirlik uzmanı çalıştırmak şirketlere pahalıya mal olsa da, elektrik harcamalarını ya da vergi indirimini sağlaması nedeniyle şirketler sürdürülebilirliğe önem veriyorlar.

Kullanıcı deneyimi tasarımı
Kullanıcı deneyimi tasarımı nedir? Teknoloji doğrultusunda oluşan ve şekillendirilen deneyimler. Tipik bir örnek: çalar saatle uyanma deneyimi, güneşin doğuşu ve kuş cıvıltılarıyla uyanma deneyiminden farklıdır. Bir kullanıcı deneyimi tasarımcısı da teknoloji ile kuş-güneş deneyiminin taklidinin nasıl yapılacağı konusunda çalışır. (Mağazalarda daha yüksek sesle ve daha neşeli bir biçimde sizi uyandıran pek çok çalar saat çeşidi görmüşsünüzdür.) Tasarımcıların prototip taslağı çizebilmek için Photoshop, CSS ve HTML program dillerinden anlamaları gerekiyor. Indeed.com’da bu alanda 168,219 iş kaydı var.