Başbakan Erdoğan imzasıyla Meclis'e gönderilen tezkerenin gerekçesinde, saldırıların Suriye Arap cumhuriyeti silahlı kuvvetleri tarafından yapıldığı vurgulanmasına karşı hükümetin istediği yetki sadece Suriye ile sınırlı tutulmadı.

Hükümet, "yabancı ülkeler" için yetki istemeyi uygun buldu. Bu yetki isteminde aynen şöyle yer aldı:

"Hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemeleri hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesine anayasanın 92.maddesi uyarınca arz ederim"

CHP'Lİ İNCE DE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de kapalı oturum öncesinde Genel Kurul’da yaptığı konuşmada konuya dikkat çekerek, “Bu tezkerenin sınırı belli değil. Bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz” demişti.

MHP tezkereye neden evet dedi

Son ana kadar tezkere için kullanacağı oyu açıklamayan MHP son anda “evet” diyeceğini bizzat Genel Başkan Bahçeli duyurdu. Ancak MHP’nin neden evet dediği anlaşılamamıştı.

MHP’nin Suriye tezkeresine evet oyu vereceğini Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal açıkladı.

TBMM Genel Kurulu’ndan görüşmeler sürerken kısa bir süre için bahçeye çıkan Bal, “Biz 1 Mart tezkeresini de desteklemiştik. Eğer 1 Mart tezkeresi geçseydi Kuzey Irak’ta bugünkü peşmerge devleti olmazdı. Artı PKK bugünkü gibi 48 saat içinde aynı karakola 4 defa saldırabilecek alan hakimiyeti için mücadele edecek husumet ve cesarette olamazdı.

O günkü şartlarla bugünkü şartlar üç aşağı beş yukarı aynı. Esad Suriye’nin kuzeyini PYD ve PKK’ya terk etmiş durumda. Türkiye’nin güvenliği için bunlar ciddi bir tehdit oluşturuyor. Türkiye bu tehdidi bertaraf etmek zorunda. İşte bu nedenle evet diyeceğiz” dedi.

Ancak Bal, bu ‘evet’in AKP’nin Suriye politikasını destekledikleri anlamına gelmediğini vurguladı. Bal, “AKP’nin Suriye politikası başından beri sürdürdükleri ayağa yere basmayan abartılı bir dostluktu. Arkasından gelen düşmanlık ve husumet odaklı tutum da yanlıştır. Suriye bir istihbarat devletidir. AKP’nin bunun ön görmesi gerekir” dedi.

‘Siz, PKK ve peşmerge tehdidine karşı tezkereye evet dediğinizi söylüyorsunuz ancak tezkerede buna dair bir ifade olmadığı gibi hükümet bir Oslo süreci yürütüyor. Bu durumda PKK’ya karşı bir sınır ötesi operasyon yapılacağına inanıyor musunuz’ sorusuna ise Bal, “Biz bunun için yetki veriyoruz. Ayrıca tezkerede ulusal güvenlik tehdidi ibaresi yer alıyor. Dolayısıyla tezkere bu tür operasyonları da kapsar” yanıtını verdi.