Fırtına nedeniyle Şile'de bir yük gemisi battı. Kurtarma çalışmalarına katılan bir kurtarma botu ise kayalıklara çarparak battı. Kilyos'ta ise saatlerce sürüklenen bir gemi, kendi imkanlarıyla kurtuldu.

FIRTINA yüzünden Şile açıklarında kömür yüklü gemi battı. Geminin kayıp 12 mürettebatından 3’ü sağ kurtarıldı, 1 mürettebat öldü, 8 mürettebat ise aranıyor. Mürettebatı kurtarma için çıkan Kıyı Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı bot da Şile mendirekte kayalıklara çarptı. Bakan Binali Yıldırım, bir kişinin öldüğünü, 3 kişinin ise kayıp olduğunu söyledi.

Kilyos'ta ise bir gemi saatlerce sürüklendi. Makine arızası ve fırtına nedeniyle zor anlar yaşayan gemi, akşam saatlerinde kendi imkanlarıyla kurtularak açığa doğru hareket etti.

YÜK GEMİSİ BATTI

Antalya’ya giden 114 metre uzunluğundaki Volgo Balt 199 gemisi, bugün saat 10.30 sıralarında, Şile açıklarında Doğu mevkiinde, otomatik tanımla sistemi ile tehlike sinyali verdi. İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi, yardım için Kıyı Emniyeti 3, Kıyı Emniyeti 1 hızlı tahlisiye botları ile Kurtarma 4 römorkörünü olay mahalline sevk etti. Sahil Güvenlik Komutanlığı da helikopter gönderdi. 11’i Ukraynalı ve 1’i Rus 12 mürettebatı bulunan gemi ile bağlantı kesildi. Daha sonra geminin battığı öğrenildi. Saat 13:50’de hızlı tahlisiye botu Kıyı Emniyeti 1 ile kazazede 3 personel kurtarıldı, 1 personelin ise deniz üstünde cesedi bulundu. Sağ kurtarılan denizciler ile ölen personelin cesedi helikopterlerle taşındı. Diğer mürettebat için de arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Gemide bulunan 12 mürettebattan 7’sinin isimleri şöyle:

Kaptan Vasyl Vorotyntsev, 3. kaptan Vadim Kyrylov, başmühendis-makinist Murat Kulbarakov, ikinci makinist Igor Dushakov, elektrikçi Igor Karjov, yağcı Oleksandr Malockin, aşçı Oleksandr Kolotun.


KURTARMA BOTU KAYALIKLARA ÇARPTI: 1 ÖLÜ, 3 KAYIP 

Şile açıklarında batan ”Volgo-Balt 199” adlı yük gemisindeki mürettebatı arama çalışmalarına katılan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait tahlisiye botu da alobora oldu. Bottaki 4 kişiden 1'i öldü, 3'ü kayıp.

Olayın haber verilmesinin ardından limana çok sayıda ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edilirken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait askeri bir helikopter de tahlisiye botunda bulunan 3 kişi ile kayıp kişiyi arama çalışması başlattı.

BAKAN YILDIRIM: BİR KİŞİ ÖLDÜ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanı Binali Yıldırım, Şile'de batan yük gemisi için bölgeye giden arama kurtarma botunun da kayalıklara çarparak battığını söyledi.

Bakan Yıldırım şöyle konuştu:

"Şile civarında çok şiddetli bir fırtına var. Orada bir nehir gemisi 10:20 civarında battı. Batan gemide 12 personel vardı. Arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Dört kişi sağ olarak alındı. Bir ölü var. Arama çalışmaları devam ediyor. Kurtarma botu da kayalıklara oturup battı. Orada da 2 kaybımız var. Balıkçı teknesinde de bir personel hayatını kaybetti. Hava şartlarındaki olumsuzluk artarak devam ediyor."

KİLYOS'TAKİ GEMİ KENDİ İMKANLARIYLA KURTULDU

Kilyos açıklarında ise "BBC Adriyatic" adlı kuru yük gemisi saatlerce sürüklendi. Dalyan burnu önlerinde makine arızasının ardından şiddetli fırtına nedeniyle sürüklenen Antıgua & Barbuda bayraklı gemi için römorkörleri bölgeye gönderdi. Gemide 14 personelin bulunduğu belirtildi. BCC Adriyatic isimli gemi için tahlisiye botu sevk edildi. Geminin akşam saatlerinde, kendi imkanlarıyla kurtulduğu bildirildi. Geminin açığa doğru hareket ettiği ifade ediliyor.

ÖLEN PERSONELİN CENAZESİ ŞİLE'YE GETİRİLDİ

”Volgo-Balt 199” adlı yük gemisinin Şile açıklarında batması sonucu ölen gemi personelinin cenazesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait helikopterle Şile’ye getirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait cenaze aracına konulan ceset, Şile Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Bu kişinin kimliğinin henüz tespit edilemediği kaydedildi.

ŞARKÖY'E SIĞINIYORLAR

Marmara Denizi'nde etkili olan şiddetli poyraz, ulaşımı olumsuz etkiliyor.Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 62 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yollarına devam edemeyince, rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahiline çevirdi.

Poyrazın sabah saatlerinde hızını azaltmasının ardından, 45 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, boğazlardan geçmek üzere demir aldı. Diğer gemiler ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için Şarköy'deki bekleyişlerini sürdürüyor.