Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde petrol çıkma ihtimalinin bulunduğunu vurgulayarak, “İnanmasak başlamazdık” dedi.

Yıldız, “Petrol çalışmalarında, ‘çıkabilir de, çıkmayabilir de’ ifadesi daha gerçekçidir. Bu uzun soluklu ve sabır isteyen bir iştir” diye de ekledi.

Başbakan İrsen Küçük ise, yeraltı kaynaklarının adada yaşayan iki halkın hakkı olduğunu, birlikte ortaya çıkarılıp değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Rumların tek taraflı adım atması üzerine, KKTC’nin sondaj çalışmalarına başladığını anımsatan Küçük, bu çalışmalar sonucunda petrol ve doğalgaz bulunması durumunda, bunu çözüm sonrası iki halkın yararına kullanmaya hazır olduklarını açıkladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, Türkiye’den su ve elektrik enerjisi gelmesinin ardından, petrolün de bulunmasıyla KKTC’nin bir “enerji üssü” olacağına dikkat çekti.

Rum tarafının bulduğu doğalgaz için, en akılcı ve ekonomik yol olarak KKTC ve Türkiye güzergahını kullanmak durumunda olduğunu ifade eden Atun, bu nedenle Rum Yönetimi’nin ileride KKTC ve TC ile işbirliği yapmak durumunda kalacağına inancını dile getirdi.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal da, “Türk Yurdu 1” ile diğer sismik çalışmalarda olumlu sonuç alınması halinde toplam 400 milyon dolar harcanacağını açıkladı.

Sınırüstü’ndeki Türk-Yurdu 1 Platformu’nda bugün sondaj çalışmasının başlaması nedeniyle öğleden sonra Bafra’daki Kaya Artemis Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal  katıldı.

Yapılan konuşmalarda, petrol sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgiler verildi, ayrıca TC ve KKTC’nin enerji politikası üzerinde açıklamalarda bulunuldu.