Başbakan İrsen Küçük, Hükümet’in koalisyon diye bir gündemi  olmadığına işaret ederek, Ulusal Birlik Partisi (UBP)’nin, genel seçimlerin yapılacağı 2014’e kadar 27 milletvekiliyle parlamento çalışmalarını hiçbir sıkıntıyı düşmeden götürebilecek güçte olduğunu bildirdi.

Küçük, partisinin Meclis’teki sayısı nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını ancak ‘bu sayıyı çoğaltalım’ diye bir gayretleri içinde olmadıklarını belirterek, Meclis’te nisabın her zaman için tartışıldığını kaydetti.

İrsen Küçük  milletvekili sayısı 30 olsa da yine benzer sıkıntıların çekilebileceğine işaret ederek, zaman zaman yaşanan sıkıntılara karşın Meclis’in üretken olduğunu, buna,  ekim ayından bugüne kadar 40’a yakın yasa üretmesinin  örnek gösterdi.

Meclis’te 5 partinin Hükümet’e  güvensizlik önerisi vermesindeki eğilimin; Hükümet’i düşürmek değil, sadece kamuoyu yaratmak olduğunu ifade eden Küçük, muhalefetin Hükümet’in başarılı icraatlar ortaya koymasından ve halkın önünü açacak çalışmalar yapmasından dolayı endişe içinde olduğunu kaydetti.

Küçük, Hükümet’e yönelik eleştiri ve sendikaların eylemlerine bakıldığında bazı sendikaların hep politika amacıla eylem yaptığının görüleceğini; bunların “politika tüten olaylar” olduğunu belirterek, sendikaların gerçek zümrelerinin hak ve menfaatleri üzerinde faaliyetlerini sürdürmedikleri için destek kaybettiğini dile getirdi.

Başbakan Küçük, UBP’nin bu yıl içinde yapılacak  Olağan Genel Kurultayı’nda aday olacağını açıkladı.

UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük, TAK Ajansı’na iç ve dış konular la Hükümet çalışmaları ve Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Küçük, Hükümet’in  göreve geldiklerinden bugüne halkın önünü açacak birçok icraat gerçekleştirdiklerini, muhalefetin de bundan rahatsızlık duymasının doğal olduğunu söyledi.

Küçük, iktidar partisi UBP  için önemli olanın halka hizmetin götürülmesi olduğunu belirterek, ülkenin ve halkın beklentisinin, birçok konulardaki icraatların gününde yerine getirilmesi olduğunu kaydetti.

Hükümet’in de bu çerçevede halkın önünü açacak, ileriki icraatlarını daha iyi bir düzeye getirecek, halkın beklentisine yanıt verecek birçok konuda icraat  ortaya koyduğunu  ifade eden Küçük, bu çalışmalara Askerlik,, Muhaceret Affı, Sosyal Sigortalar Affı, Faiz Yasası ve Özelleştirme  yasalarını örnek gösterdi.


“YILLARDIR SONUÇLANDIRILAMAYAN YASALAR YAPTIK”


Küçük, Askerlik Yasası’nın, uzun yıllardır konuşulan ancak bir türlü sonuçlandırılamayan, bu nedenle aileler için çok sıkıntı yaşatan bir konu olduğunu ifade ederek, şöyle  dedi:

“Özellikle dış ülkelerde yaşayan soydaşlarımız konusunda devamlı sıkıntı yaşanan bir olaydı. Özellikle askerlik konusunda, bir sürü ailelerin çocukları Güney Kıbrıs’a gelip Kuzey’den de Güney’e geçip görüşen aileler vardı. Çocuklar Kuzey’e geçmek istemiyordu askerlikten dolayı. Bunları da halk olarak yaşadık yıllarca.

Hiçbir hükümet bunlara el atmak gereği duymadı. Bizim hükümetimiz döneminde bunlar gerçekleşmiştir.

Yine birçok borçlanan vatandaşın hacze kadar düştüğü bazı borçlanmalar ve faiz uygulamaları vardı. Bu konuda da gerekli yasa bizim zamanımızda yapılmıştır. Başarılı bir Muhaceret Affı gerçekleşmiştir. Sigortalar sürdürülebilirliğini yitirmiş olmasına rağmen geçmiş hükümetlerde buna el atılmamış ve her ay sigortalar borçlanmayla taahhütlerini yerine getiriyor bir durumda bırakılmıştır.

Bunlara hep teker teker el attık ve teker teker sonuçlandırdık. Tabii ki bu çalışmalar halkımız adına beklenen çalışmalardı."


“ERCAN YENİLENECEK”


Başbakan Küçük, Özelleştirme Yasası’nın da Meclis’ten geçirildiğini anımsatarak, bu kapsamda Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi ve turizm açısından modern bir meydana ulaştırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Küçük Ercan özelleştirilirken  diğer taraftan turizmi geliştirme çalışmalarının devam ettiğini  anlatarak, bunların sonuçlandırılmasının muhalefette  bazı endişeler yarattığını, bunun da doğal olduğunu kaydetti.


MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİ...


Küçük, beş muhalefet partisinin Hükümet’e  güvensizlik önerisi verdiğini, ancak buradaki eğilimin Hükümet’i düşürmek değil, sadece kamuoyu yaratmak olduğunu ifade ederek, “5 partinin birleşmesiyle güvensizlik önergesinin 23 oy alması gerekirdi. Ona bile ulaşamadılar. 22 oyda kaldılar. Muhalefetin bu telaşına anlam vermek mümkün” dedi.

Sendikaların da boş durmadığını işaret eden Küçük, süreç içerisinde bakıldığında bazı sendikaların hep politika amacıyla eylem yaptığını ifade etti.

Sendikaların kendi gerçek zümrelerinin hak ve menfaatleri üzerinde faaliyetlerini sürdürmeleri durumunda destek alacaklarını, ancak süreç içerisinde bunu saptırdıkları için halkın kendilerine destek vermediğine dikkat çeken Küçük, şöyle devam etti:

“Halkın desteği olmuyor çünkü özellikle bizdeki sendikal faaliyete baktığımızda, bir sendikanın en büyük gücü eylemdir, grevdir. Bizdeki sendikaların hareketleri politik olduğu için  başından grevi ortaya koymakta, dolayısıyla bu konuda tabii ki sendikaların hak arama diye yola çıktıklarına inanmıyor ve halktan destek almalarını beklemiyorum.”


“YERALTI KAYNAKLARINDA HAK SAHİBİYİZ”


Başbakan İrsen Küçük, sondaj konusuna da değinerek, bu konunun Güney’in tek taraflı başlattığı arama programıyla ortaya çıktığını, birçok kez Güney Kıbrıs’ı KKTC ve Türkiye makamlarının ikaz etmesine rağmen yine de arama programını devam ettirdiğini ifade ederek, “Halbuki bu yeraltı kaynakları Rum halkının değil Kıbrıs Türklerinin de… En az Rumlar kadar hak sahibiyiz ve hakkımız vardır. Dolayısıyla bu araştırmanın müşterek yapılması gerekirdi” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının da çağrısının bu olduğunu ancak Rum Lider Hristofyas’ın kimseyi dinlemediğini anımsatan Küçük, şunları söyledi:

“Döndü bir ihaleyle bu gaz arama işini başlattı. Haliyle bizim de boş durmamız mümkün değildi. Sismik araştırmalar Kuzey’de de bizim tarafından yaptırılmaktaydı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığıyla yapmış olduğumuz mutabakatla öncelikle karada petrol arama tabi akabinde de denizde gaz ve petrol arama çalışmaları devam edecektir.

Bizim ümidimiz gerçekten böyle bir yeraltı imkanın bulunması ve ekonomimize katkı yapmasıdır.”


“PETROL BULUNMASI, GELECEK OLAN SU VE ELEKTRİKLE EKONOMİYİ GELİŞTİRECEK”


Küçük, ülkede petrol bulunması ve su projesiyle Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a suyun gelmesinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Asrın Projesi olarak nitelendirdiğimiz Anamur’dan gelecek olan 75 milyon metre küp suyunun Kuzey Kıbrıs ekonomisine büyük bir katkı yapacağı apaçık ortada. Gerek kullanım ve içme suyu yanında bilhassa tarım ve turizmde kullanılacak olan suyun, kaliteli ürün üretiminde önemli yer tutacak.

Ayrıca, projeyle elektrik enerjisinin gelişi de konuşulmaktadır. Özellikle en son sayın Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da yapmış olduğum ikili görüşmede ağırlıklı konulardan bir tanesi de enerjinin getirilmesiydi. Bu enerjinin naklinin yapılmasına halinde elektrik ücretinde üçte bire yakın azalma olacağı hesaplarını yapmaktayız.

Bu bizim ekonomimiz turizmimiz ve üretimimiz için önemli bir olay. Bugün üretim maliyetlerinden dolayı yüksek tarifelerle halkımıza enerji veriyoruz. Tabii ki bu özellikle ekonomik çalışmalarda büyük etkisi vardır. Çünkü  enerjinin maliyeti yüksek. Dolayısıyla böyle bir imkanın gerçekleşmesi halinde ülke ekonomisine 2014 yılından itibaren bir katkı yapacağı, suyla birlikte enerjinin de bu katkısıyla ekonomide büyük gelişmeler olacağı beklentisi içerisindeyiz.

Bu iki güzel olaya bir de petrol dahil edilirse KKTC ekonomisinin geleceği her halükarda  bugünkü durumundan çok daha iyi olacaktır denebilir.”


“ASLANBABA AMATÖR OLARAK KATKI KOYUYOR”


Başbakan İrsen Küçük, Başbakanlık altında oluşturulan Dış Türkler Birimi konusunda da, UBP milletvekili Ejder Aslanbaba’nın birime “amatör” olarak katkı koyduğunu ifade ederek, “Partimin bir milletvekili olarak bu çalışmalara katkı koyması gayet doğal. Bunu muhalefetin dillendirmeye çalıştığı gibi görmek de mümkün değil. Çünkü Ejder Aslanbaba partimize geleceği günlerde benimle yaptığı ikili görüşmelerde de bana bahsetmişti.  Böyle bir beklentisi olduğunu, böyle bir birimin kurulması halinde dış türklerle irtibatımızın çok daha sıcak olacağını ifade etmişti” diye konuştu.

Küçük, Londra’a ziyaretin yurttaşlarla yaptığı görüşmelerde böyle bir birime ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını, Askerlik Yasası ile de dış Türklere verdikleri önemi açık açık ortaya koyduklarını ifade ederek, bu nedenle böyle bir birimin oluşmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bu konuda yasal  düzenleme arifesinde olduğunu hazırlanan tasarının yasalaştırılmasıyla bu birimi oluşturacaklarını ifade etti.


“GÜNDEMDE KOALİSYON YOK”


Başbakan İrsen Küçük, hükümetin gündeminde koalisyon olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Meclis’te nisap her zaman için tartışılır. Bugün bizim sayımız 30 da olsa yine benzer sıkıntılar çekersiniz. Bugün ben Meclis çalışmalarına baktığımda Meclis’in randımanını iyi görüyorum. Basının zaman zaman yazdıkları var ama bizim şu anda çok üretken bir Meclisimiz vardır.

Ekim’den bu yana süreye baktığımızda 40’a yakın yasal çalışma yaptık. Az bir sayı değil. Meclis’te 40’a yakın yasa üretilmesi başarılı bir dönemlerden birinin yaşandığının göstergesidir.

Tabii ki biz bunları Meclis sayesinde geçiriyoruz. Bir sıkıntı var. Nedir o? Sayın Cumhurbaşkanı yurt dışına gittiğinde Meclis Başkanı’nın vekaleti var. Meclis Başkanı da vekalet ettiğinde ki bizim partimizin milletvekilidir sayın Meclis Başkanımız, vekalet ettiği günlerde katılamıyor. Haliyle bir sayı milletvekilimiz sürekli eksiliyor. Bunu da fırsat bilerek Meclis’te nisabı düşürmek pek doğru bir hareket olmasa gerek diye düşünüyorum.

Geriye kalan 26 milletvekilinin de süreç içerisinde bazı günler rahatsızlananı vardır, sağlık nedenleriyle yurt dışında bulunması gerekenler olur veya çok acil bir durumu olur, dolayısıyla her an için de nisabın 25’e düşmesi sözkonusudur. Ama bu rakamımız 28 de, 30 da olsa süreç içerisinde yine zaman zaman nisap sıkıntısı çekersiniz.

Biz zaten 1976’da genel seçimlerle parlamentoya girdiğimizde milletvekili sayımız parlamento olarak 40’tı. O zaman da yaşıyorduk zaman zaman nisap sıkıntısı. Dolayısıyla Meclislerde her zaman için bu gibi nisaptan dolayı sıkıntılar vardır.

Süreç içerisinde gerçek olan bir şey var, ağırlıklı yasaların görüşüldüğü birleşimlerde UBP çalışmalarında bir aksaklık ortaya çıkmış değildir; bugüne kadar planlamış olduğumuz ağırlıklı yasaların tümü Meclisimizde üretilmiştir.

Dolayısıyla Meclis’te bir sıkıntı vardır, sayımız azdır. Bu sayıyı çoğaltalım diye de bir gayretimiz de yoktur UBP olarak. Koalisyon olayı gündemde yoktur ve olması da mümkün değil.

Partimiz genel seçimlerin olacağı 2014’e kadar 27 milletvekiliyle rahatlıkla parlamento çalışmalarını hiçbir sıkıntıya düşmeden götürebilecek güçtedir. Bu kararlılığı da ortaya koymuştur ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.”


“TABİİ Kİ ADAYIM”


Başbakan Küçük,Genel Başkanı olduğu UBP’nin olağan genel kurultayında tekrar aday olacağını da belirterek, “Bu yıl da olağan kurultayımız yapılacaktır. Tabii ki adayım” dedi.

Küçük, UBP’nin büyük bir parti olduğunu, zaman zaman bazı çevrelerin UBP’nin içinde bazı sıkıntılar varmış gibi göstermek istediğini ancak UBP’nin sağlam ve sağ duyulu bir tabanı olduğunu, bu gibi iddialara prim vermediğini söyledi.


“UBP HER ZAMAN İÇİN HALKIN HİZMETİNDEDİR”


“UBP halkın her zaman için hizmetindedir” diyen Küçük, ekonomide elde edilen değerler konusunda da açıklamalarda bulundu.

Küçük, ülkedeki ekonomik gelişmelerin bir planlama dahilinde geliştiğini ve ekonomi için tespit edilen değerlerin gerçek değerler olduğunu ifade ederek, bu değerlere inanmamanın, planlamanın varlığını tartıştırır duruma getireceğine dikkat çekti.  Küçük rakamların ülke ekonomisinin göstergesi olduğunu vurguladı.

Bazı iş adamlarının kendi günlük ya da aylık cirosuyla ekonomiyi ölçmeye çalıştığını, ancak bunun yanlış olduğunu çünkü ekonominin bir genel olduğunu ve ülkeyi kapsadığını belirten Küçük, ülkenin gelişmişliğini veya geriliğini bu rakamların gösterdiğine dikkat çekti.

Küçük, ülkede 2010 yılından itibaren ekonomide düzelmeye gidildiğini, genel ekonominin geliştiğinin rakamlarla ortada olduğunu ifade ederek, Merkez Bankasının ortaya koyduğu rakamlara bakarak planlama yapıldığını söyledi.


“TEPKİLER PETROL DOLUM TESİSİ’NE DEĞİL TESPİT EDİLEN YERE”


Başbakan İrsen Küçük, Petrol Dolum Tesisi konusuyla ilgili soruyu çeşitli çevrelerden gelen tepkilerin tesisin yapılmasına karşı değil, yapılacak yerle ilgili olduğunu söyleyerek yanıtladı.

Küçük, tespit edilen yerlerin (Çevre Etki Değerlendirme) ÇED raporuyla tespit edildiğini, petrol dolum tesisinin ülke ekonomisine katkı yapacağını belirterek, bu konuda birçok ülkenin izin verdiğini, hatta Güneyin birçok şirkete izin verdiğini işaret etti.

Ada ekonomilerinde bu gibi yatırımlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Küçük, yer konusunda gerekli tartışmaların yapılabileceğini, teknik bakımdan sıkıntılar, arkeolojik bakımdan mahsurlar varsa bunların dikkate alınabileceğini ancak yatırım konusunda ağırlıklı bir tepki görmediğini yineledi.