Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 5. kuruluş yıldönümünü, düzenlediği resepsiyonla kutladı.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı resepsiyonda, halkın geleceği olan TDP’nin; ülkede yurtsever, sosyal adalet, eşitlik, adil bir düzen, demokrasi, sivilleşme, halkın kardeşliği ve dürüstlükten; Kıbrıs müzakerelerinde ise federal bir çözümden yana olduğunu belirterek, halktan ülkenin geleceği için TDP’yi birinci parti yapmasını istedi. 

Lefkoşa Fuar Alanında yer alan resepsiyona Meclis Başkanı Hasan Bozer, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ana Muhalefet Partisi CTP-BG’nin Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Maliye Bakanı Ersin Tatar, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri ile partililer katıldı.

Resepsiyonda TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ile Genel Sekreter Cemal Özyiğit’in yaptığı konuşmaların ardından 5. yaş günü pastası kesildi.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, resepsiyonda yaptığı konuşmada, TDP’nin diğer partilerden farkının; ortaya koyduğu siyaset ve Meclis’te sunduğu yasa önerileri olduğuna dikkat çekerek, halktan TDP’yi birinci parti yapmasını istedi.

Çakıcı, ülkede menfaat bekleyenler, ayrımcılık yapanlar, insanları ayıranlar olduğunu savunarak, ancak ülkede tamamen demokrasiyi, eşitliği savunan TDP’nin bugün 5. yılını kutladığını, ancak 36 yıllık bir TKP geleneğinin devamı olduğunu kaydetti.

Yurtseverler tarafından oluşturulan TKP’nin kuruluş aşamasını ve çatısı altında ülkeye hizmet verenleri anlatan Çakıcı, TDP’nin yurtsever, sosyal adaletten, eşitlik, adil bir düzen, demokrasi, sivilleşme, halkın kardeşliği ve dürüstlükten yana olduğuna işaret etti.

Çakıcı, Kıbrıs Türk halkının varlığını ve kimliğini bu adada sürdürmesini istediklerini, TDP’nin diğer partilerle bir olmadığını, TDP’nin söz vermediğini, Meclis’te verdiği yasa önerileriyle kendini gösterdiğini ifade ederek, TDP’nin borçlular, polisler, emekliler, petrol dolum tesisi ile ilgili sunduğu yasa önerileri hakkında bilgiler verdi.  

“Bizim farkımız ortaya koyduğumuz siyaset ve yasalardır” diyen Çakıcı, herkesin aynı olmadığını, “herkes, tüm partiler aynıdır” sözünün bir “entrika” olduğunu savunarak, TDP’nin halk için mücadeleye devam edeceğini kaydetti.

KIBRIS KONUSU

Çakıcı, Kıbrıs konusuna da değinerek, federal bir çözümün hedefleri olduğunu belirterek, görüşmelerin kesinlikle kesilmeden sürmesi gerektiğini, Kıbrıs’a çözümün mutlaka geleceği inancını dile getirdi.

Çakıcı, Kıbrıs konusunda sertleşmeler ve ülkenin yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalar olabileceğini, ama kendi rüyalarının; “AB ve çözüm” olduğunu belirterek, Kıbrıs’ta umutsuz bir halk olmadığını kaydetti.

Ülkeye bir gün mutlaka çözüm ve AB’nin geleceğini belirten Çakıcı, Rumların 2 ay sonra AB dönem başkanı olacağını, Kıbrıs Türk halkının yerine de bu görevi yürüteceğini, bu yüzden müzakerelerde vazgeçilmeyecek tek hakkın “dönüşümlü başkanlık” olduğunu savunarak, 1 Ocak 2026’da AB dönem başkanı olma hedefiyle yola devam edeceklerini söyledi.

Çakıcı, bunun bugün hayal olabileceğini ancak 1-2 yıl içinde olacak anlaşma ile mümkün olabileceğini ifade ederek, istenmesi halinde Kıbrıs Türk halkının bir çözümle bu hedefine ulaşabileceğini kaydetti.

Rumların özellikle Mülkiyet ile Yönetim ve Güç Paylaşımı konularında zorluk çıkardığını, ama Kıbrıs Türk tarafının hedefinin İslam ülkesi oluşturmak değil, çağdaş, laik ve demokratik bir ülke olmak olduğunu belirten Çakıcı, bu yolda devam edeceklerini, TDP’nin geleceğe hazır olduğunu vurguladı.

Çakıcı, halktan; halk için çalışan TDP’yi bu hayallere ulaşmak için birinci parti yapmasını isteyerek, TDP’nin, “Direniş ve mücadelenin adresi, umudun son çaresi” olduğunu söyledi ve partiye bugüne kadar katkı koyan herkese teşekkür etti.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit de, Kıbrıs Türk halkı için her türlü mücadeleyi göze alan TDP’nin bugün 5. yılını kutladığını belirterek, TDP’nin gerçekleştirmek istediği iki hedef olduğunu kaydetti.

Özyiğit, bunlardan birinin, Kıbrıs Türk halkının 15 Kasım 1983’ten sonra atıldığını savunduğu uluslararası hukukun tekrardan içine girmek olduğunu ifade ederek, bu yüzden “Kıbrıs’ta hemen çözüm” dediklerini söyledi.

1 Temmuz sürecinin çözüm önünde engel olmaması gerektiğini ve sonuna kadar çözüm için mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Özyiğit, ikinci hedefin ise; çözüm olsa da olmasa da Kıbrıs Türk halkının talimatla yönetilmeye “hayır” demesi ve kendi evinin efendisi olması olduğunu kaydetti.

Özyiğit, TDP’nin, halkın geleceğine damga vurmaya hazır olduğunu da vurguladı.