İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, aşırı istihdamın Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB)’yi çökerttiğini anlatarak, yaşananlardan bir tek Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın değil hükümetin de sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Mehmet Ali Talat, kamuda istihdamların ikiye katlanmasının “çılgınlık” olduğunu da ifade etti, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY)’nin kapatılması için ise “cinayet” dedi.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre Talat, katıldığı bir televizyon programında çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

İkinci Cumhurbaşkanı Talat, LTB’deki “çılgın” istihdamların Belediye Başkanı tarafından tek başına yapılmadığına işaret ederek, “Belediye Başkanını günah keçisi haline getirenler, ellerini yıkayıp kenara çekilemezler; bugün gelen kriz aylardır apaçık görülüyordu” dedi.

Talat, Sayıştay’ın açık bir şekilde yasadışı istihdam yapıldığını vurgulayan raporuna karşın hükümetin duyarsızlığının rapor öncesindeki gibi sonrasında da devam ettiğini kaydetti.


GREV YASAĞI

Mehmet Ali Talat, bir başka soru üzerine, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun iç konularda ilk defa Bakanlar Kuruluna başkanlık ettiğini, o toplantıdan da grev yasağı çıktığını belirterek, iki maaşın ödenmediği dikkate alındığında bunun “provokasyon” olduğunu söyledi.

Talat, “aradan geçen birkaç günden sonra Eroğlu’nun bu provokasyonu unutturup işin içinden sıyrıldığını” da ifade etti.


ÇILGINLIK

Hükümetin çok kötü yönetildiğini belirten ikinci  Cumhurbaşkanı Talat, bu dönemde istihdamların emeklilerle kıyaslandığında ikiye katlandığı, ek mesailerin arttığı, gelirlerin azalıp giderlerin arttığı iddiaları olduğunu kaydetti.

Talat, bu hususların basında yer aldığını ve yalanlanmadığını, “bu gidişle 30 sene sonra Kıbrıs Türkü’nün perişanları oynayacağını, yerlerde sürünmese bile yollarda emekleyerek yürüyeceğini” söyledi.

Mehmet Ali Talat, yapılan protokollere rağmen bugün yaşananların manidar olduğuna işaret ederek, “Her zaman söylediğim gibi, tecrit nedeniyle bu ülkede uzun vadede ekonomiyle ilgili olarak yapılan her şeyde Türkiye’nin de sorumluluğu vardır ve basına yansıyan veriler doğruysa yürürlükteki protokol duvara toslamıştır” dedi.


CİNAYET

Talat, bir soruya karşılık  KTHY’nin kapatılmasını “cinayet” olarak niteledi ve  “Bu cürümü işleyenin de bizzat Eroğlu olduğunu” savundu.

İkinci Cumhurbaşkanı Talat, seçime çok az süre kala  Cumhurbaşkanlığını kazanma uğruna Eroğlu’nun Türkiye ile varılan mutabakatı çiğnediğini  belirterek,  “Hem de Başbakan olarak, sonuçta batacağını bile bile, yeter ki seçimi kazanayım düşüncesiyle bu cinayet nasıl işlenebilirdi” ifadesini kullandı.


Talat  şöyle dedi:

“Bugün, KTHY’nin hisselerinin KKTC olarak devralınmasının THY ile ilişkisinin kesilmesi olduğunu iddia edenler büyük yalan söylüyorlar. Çünkü THY, KTHY’deki hisselerini zaten satışa çıkarmıştı ve böylece de ilişkisini kesmek üzereydi. KTHY’nin zaten zararda olduğunu söyleyenlere de şunu sormak lazım: Zarar eden kurumlar öldürülmeli mi? Zarar eden çok sayıda kurum var. Seri katil olmaya mı karar verdiniz? KTHY’yi batıranlar asla affedilemezler… KTHY’nin KKTC’nin bir kurumu olarak varlığını sürdürmesi siyasi olarak da şarttı ve yürüttüğümüz eşitlik mücadelesinin de bir zenginliğiydi.”


DOLUM TESİSİ

Petrol Dolum Tesisi konusunu da değerlendiren Talat, Cumhurbaşkanı  Eroğlu’nun önce bu tesisin yapımını desteklediğini, sonra “çark ettiğini” ve halkın tepkileri karşısında tutumunu değiştirdiğini ifade etti. Talat, “Başbakan İrsen Küçük’ün bunu zamanında algılayamadığını ve işin sorumluluğunun onun boynuna kaldığını” da kaydetti.


VATANDAŞLIK

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, vatandaşlıklar konusunda da, “ortada  büyük ciddiyetsizlik olduğunu” belirterek,  torpili olanlara vatandaşlık verildiğine savundu. Talat, vatandaşlığın nasıl verileceğinin yasalarda belirlendiğini ve bunun koşulları olduğunu anlattı.

2004 yılında vatandaşlıkların ve nüfusun bilgisayar ortamında kayıtlı olmadığını söyleyen Talat, kendisinin talimatıyla bunun yapıldığını, son anda yapılan gayrı ciddi vatandaşlıkların ise iptal edildiğini belirtti.

Talat,  2004 yılında Güvenlik Kuvvetleri’nden emekli olma noktasına gelen bir çalışanın emekli olamadığını, çünkü vatandaş olmadığının anlaşıldığını ve ancak o zaman durumun düzeltildiğini anlatarak, “UBP hükümetleri vatandaşlık konusunu hiçbir zaman ciddiye almadılar. Dolayısıyla da KKTC’yi hep küçük düşürdüler. Bugün de bu durum devam ediyor. Güvenlik soruşturması henüz yapılmayan insanlar kesinlikle vatandaş yapılamaz. O evrak olmadan konu Bakanlar Kuruluna bile götürülemez” dedi.

Talat, UBP hükümetleri döneminde seçim arifesinde binlerce insanın vatandaş yapıldığına, binlercesinin de işe alındığına dikkat çekerek, “En uzun süre iktidar olan bir partinin bu ciddiyetsizliğini anlamak mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Bir çok insanın “tarihte bu kadar kötü bir yönetim olmadı” dediğini kaydeden Talat, bunu UBP’lilerin de söylediğini ifade ederek, “Dünyalı olmadığımız sürece bu badireleri çok zor atlatacağız” dedi.


İSRAİL VE KIBRIS

“İsrail’in Kıbrıs’a asker yerleştirme” iddialarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Talat, İsrail’in “Amerika’nın evladı gibi” olduğunu, Hristofyas ve AKEL’in ise çok keskin bir şekilde İsrail karşıtı olduğunu söyledi. Talat, AKEL’in kendi tarihinde hep Filistin yanlısı olduğunu ve Kıbrıs’ta da İsrail karşıtı birçok eylem yaptığını belirtti.

Bu gerçekler ortadayken asker yerleştirmenin  mucize olacağını söyleyen Talat,  ancak bugün yaşananların “Düşmanımın düşmanı dostumdur” anlayışına uygun olduğunu ifade etti.  Talat, “Bana mantıklı bir haber olarak görünmüyor” dedi.