Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit,  sınır kapılarında Güney Kıbrıs’a geçmek isteyen Kıbrıslı Türklerin “ispat-ı vücut etmeye zorlanmasının” kabul edilemez olduğunu belirterek, “Utanç barikatları istemiyoruz” dedi.

Özyiğit yazılı açıklamasında, "Güney Kıbrıs’a araçlarla geçişlerde Rum polisi arabaya kadar gelerek kimlik numaralarını almayı yeterli görürken, Türk polisinin tüm vatandaşları kuyruğa sokarak ispatı vücut talep ettiğini" iddia ederek, bu durumu eleştirdi.

Toplumlararası çatışmaların yoğun olarak devam ettiği 1963-67 döneminde Kıbrıslı Türklerin “utanç barikatları” denen geçiş noktalarında çok eziyet çektiklerini, 1968-74 arasında ise daha rahat seyahat özgürlüğü elde ettiklerini anlatan Özyiğit, 1974-2003 yılları arasında ise karşılıklı geçişlerin yasak olduğunu hatırlattı.

Kıbrıslı Rumların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtıkları davalara karşılık ödenmeye başlanan yüklü tazminatlar ve çeşitli nedenlerden dolayı 23 Nisan 2003’te barikatların açıldığını ve karşılıklı geçişlerin başladığını belirten Özyiğit,  aradan geçen süre içerisinde bürokrasi azaltılarak geçişler kolaylaştırılacağına tam tersine daha da zorlaştırıldığını savundu.

TDP Genel Sekreteri Özyiğit, Rum polisinin  Pile’de bir Kıbrıslı Türk’e karşı davranışı ile ara bölgede eylem yapan gençlerin Rum polisi tarafından tartaklanmasını da protesto ederek,1 Temmuz’a giden süreçte her iki tarafın da atacağı adımlarla ortamın gerilmesini ve geçişleri zorlaştırmasını değil, tam tersine çözüm ve barış arayışlarına katkı koymaları gerekliliği  üzerinde durdu.

Özyiğit, erken, adil ve kalıcı bir çözümün tüm tarafların yararına olacağını da yineledi.