KIBRISLI TÜRKLERLE BULUŞTU...

Londra’daki, Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği’nin dün akşam düzenlediği toplantıda çok sayıda Kıbrıslı Türkle biraraya gelen Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, “Bir umut vapuruna bindik, ancak bilinmeyen bir yöne gidiyoruz. Mucizelere inanmıyorum.. Çok hayal kırıklığına uğradım, usandım, kötümserim. Birinci Greentree Zirvesinde hiçbir başarı sağlayamadık” dedi... Greentree öncesi uğradığı Londra’da çarpıcı açıklamalarda bulunan Rum lider, zirveden çok büyük beklentisi olmadığını söyledi. 


EROĞLU BENİ ESİR ALDI...

Uzun bir aradan sonra Londra’ya geldiğini söyleyen Hristofyas, Eroğlu’nun kendisini esir aldığını ve bir yere çıkamadığından dert yandı. 
Hristofyas, Eroğlu’nu bir anlaşmaya yanaşmamakla suçlayarak, “Ben hem Rumlar, hem Türkler için adanın birleşmesi yönünde görevimin sonuna kadar çalışacak bir savaşçıyım” dedi.. 
New York’a umutsuz duygularla gittiğini kaydeden Hristofyas’a, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun AKP’nin seçim zaferi sonrası daha da cesaretlenip, kimseyi beğenmez hale geldiğini öne sürdü 


New York’ta Greentree’de ikinci Kıbrıs Zirvesi için , KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmeye gitmeden uğradığı Londra’da , Kıbrıslı Türklerle biraraya gelen Rum Lideri Dimitris Hristofyas, ABD’ye umutsuz gittiğini söyledi.... “Bir umut vapuruna bindik.. Ancak bilinmeyen bir yöne gidiyoruz.. Mucizelere inanmıyorum. Çok hayal kırıklığına uğradım, usandım, kötümser duygular içindeyim” diyerek, ruh halini özetledi. 
Geçen yılki ilk Greentree zirvesinden başarılı sonuç çıktığı açıklamasını yalanlayan Hristofyas, “ Orada hiçbir başarı sağlayamadık” dedi. 
Londra’daki Kıbrıs Türk Demokrasi Derneğinin düzenlediği ve moderatörlüğünü Dernek Başkanı Hasan Raif’in yaptığı toplantıya, Rum Lider Hristofyas, Cumhurbaşkanlığı Komiseri Yorgo Yakovu, Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Londra Kıbrıs Yüksek Komiseri Alexandras Zenon ve İstanbul’daki Türk Üniversitesinde öğretim gören damadı ile geldi. 
Çok sayıda sol görüşlü Kıbrıslı Türk’ün katıldığı toplantı, Camden Town’daki Kıbrıslı Öğrenciler Lokalinde gerçekleşti. 
Star Kıbrıs Gazetesi temsilcisinin lokale girişinde “ Uzun zamandır sizi Londra’da görmüyoruz” sözlerine karşılık Hristofyas, “ Evet doğru söylüyorsunuz.. Bay Eroğlu beni adada esir aldı.. Onun için Eroğlu’nun esiri olarak adada kaldım” yanıtını verdi.
Açılışını Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği Başkanı Hasan Raif’in yaptığı toplantıda, gazetecilerin soru sormasına izin verilmedi ve basın görevlileri yarım saat sonunda toplantıdan çıkarıldı. 

SORUNLARI ŞOVENİST TARAFLAR ÇIKARDI” 


Konuşmasına uzun zamandır Londra’ya gelemediği sözleriyle başlayan Hristofyas, adada iki toplum arasındaki yıllar öncesine dayalı sorunların kolonileşme yanlısı , şövenist taraflarca çıkarıldığını, Türkiye’den gelenlerin Türkiyeli, Yunanistan’dan gelenlerin ise Yunanlı olduğunu, Türk ve Rum Kıbrıslıların ise Kıbrıslılar olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdürdü. Kıbrıstaki içişlerine, dış güçlerin karıştığını, adadaki sorunların 2-3 nedeni olduğunu öne süren Rum Lider, bunları “ Koloni idare edenler, iki toplumdaki nasyonalist ve şövenist güçler, Yunanistan’daki Cunta ve EOKA B taraftarları” olarak tanımladı. 
Bunların Kıbrıs adası için trajedi olduğuna dikkati çeken Hristofyas, Makarios’un “cesur” diye nitelendirdiği bir kararla, iki toplumlu, iki bölgeli federal devleti kabul ettiğini belirtirken, buna örnek olarak Pile köyünde iki toplumun barış içinde yıllardır yaşamasını örnek gösterdi. Kolonial ve şövenist kuvvetlerin her iki toplumda da karışıklık yarattığını söyleyen Hristofyas, bu nedenle 40-50 yıldır mücadele edildiğini sözlerine ekledi. 
Makarios için 2 toplumlu, 2 bölgeli federe devlet çözümünün fedakarlık olduğunu söyleyen Hristofyas, bunu kendilerinin yerine getirmek istediğinin altını çizdi. Adanın birleşmesi, merkezi hükümet, iki toplumun ayrılması konularının üstesinden gelinmesi gerektiğini kaydeden Rum Lider, ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bu konuları gözden geçirip, birçok noktada anlaştıklarını, fikirlerini birleştirdiklerini, 8 Rum, 4 Rum bakandan bir hükümet oluşturulacağına, başkanlık sisteminin 4 yıl Rum, 2 yıl Türk olarak , daha sonra dönüşümlü olarak tekrarlanacağı konularında anlaştıklarını ifade etti. 

“EROĞLU, ERDOĞAN’IN SEÇİM ZAFERİNDEN SONRA KİBİRLİ OLDU” 


Ancak Dr. Derviş Eroğlu’nun cumhurbaşkanlığına seçildikten sonra, ikili görüşmelere kaldıkları yerden devam edemediklerini kaydeden Hristofyas, Greentree’deki görüşmelere de değindi. Şöyle devam etti; 
“B.M Genel Sekreterinin önderliğindeki birinci Greentree zirvesinde başarı sağladık diye bildiri yayınlandı. Ancak gerçekte orada hiçbir başarı sağlamadık. Cenevre, New York, Greentree görüşmelerinde, B.M Genel Sekreteri bize daha önce benim ve Mehmet Ali Talat’ın anlaştığı konlarda hem fikir olup olmadığımızı sordu. Biz de evet dedik.. Ancak bıraktığımız yerden müzakerelere başlayacağımız yerde, Eroğlu anlaşmaların çözümüne olumsuz başladı. Birkaç ay kaybettik. Özellikle emlak, bölgesel ayarlama konularında Eroğlu anlaşmaya yanaşmadı. Bana bazı bilgiler verdi, nüfusla, göçmenlerin sayısıyla ilgili. 165 bin göçmen bizim için kabul edilemez.. Belki şimdi de verecekler. Ancak doğal olarak çok sabırlı bir insanım. Ben bir savaşçıyım.. Hiçbir zaman Kıbrıslı Türklere kabul edemeyecekleri şartları empoze etmeyi düşünmedim. Rumların arasında da çözümden yana olmayanlar ne yazık ki var. New York’a bir umut vapuruna binip gidiyoruz.. Ancak bilinmeyen bir yere gidiyoruz. Mucizelere inanmam.. İyimser biri değilim. Usandım, hayal kırıklığına uğradım. Eroğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın genel seçim zaferinden sonra daha cesur , kibirli oldu. Türkiye’nin AB üyeliğinde Kıbrıs engel deniyor.. Kıbrıslılara kendi adalarını cennete çevirecek yaşama fırsatı verilmesini istiyoruz.. Biz, barış, vatanımız, federal devlet ve iki halkın da refahı için savaşan savaşçılarız.. Türkiye’den gelen göçmen sayısında anlaşamıyoruz, bunu insani yönleriyle bile kabul etmemizi beklemesinler. Türkler ve Rumlarla ilgili adadaki nüfus sayısı 1963 yılından beri elimizde, bilgiler var. Bu konudaki rakamlar makul olmalı.” 
Hristofyas ve beraberindeki heyet, bugün sabahı New York’a hareket edecek.