“Maaşları ödenmeyen ve daha önce imzalanan protokole sadık kalınmadığı” gerekçesiyle geçtiğimiz çarşamba gününden bu yana grevde olan Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanları, bugün, Başbakanlık önünde eylem yaptı.

Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Savaş Bozat başkanlığında saat 10.00 sıralarında Başbakanlık önüne gelen belediye çalışanları; “Mücadelemiz ve Kavgamız Karanlıktan Aydınlığadır” pankartı açtılar. Protestolarını davullar ve düdüklerle ortaya koyan eylemciler “Hükümet İstifa”, “İrsen Aşağıya”, “Cemal İstifa” şeklinde sloganlar attılar.

Polisin, Başbakanlık önünde çok geniş güvenlik önlemleri altında geçen eylemde, Başbakan ve bakanlara yönelik kısa süreli protestoların dışında ciddi bir taşkınlık yaşanmadı.

Sendikanın görüşme talepleri üzerine saat 12.40’ta Savaş Bozat başkanlığındaki 4 kişilik bir heyet içeriye alındı ancak polis basının içeriye girmesini engelledi. 

BES  yetkilileri 13.25’te Başbakanlık binasından dışarıya çıktılar.

BES Başkanı Savaş Bozat  basına yaptığı açıklamada, içeride İçişleri ve  Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Durumlarını anlattıkları söz konusu iki bakanın konuyu Bakanlar Kurulu’na aktararak çözüm yollarını arayacaklarını söylediğini kaydeden Bozat, sendika olarak kendilerinin bazı çözüm önerilerinin bulunduğunu ancak Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları istifa etmediği sürece bunları açıklamayacaklarını belirtti.

“Görüşmenin özeti. Havanda su dövüyoruz.  Sıfıra sıfır, elde var sıfır. Kendi partilerinden  olan belediye başkanlarını eleştiriyorlar ama çare üretemiyorlar. Milletvekilini görevde alabilirlermiş ama, belediye başkanına dokunamazlarmış” diyen Bozat, görüştükleri iki bakanın daha önce imzalanan protokole imza koyan bakanlar olduğuna işaret ederek; “Attıkları imzalara sahip çıkmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İstediğinde kısa sürede emirnameler ve yasa gücünde kararnameler çıkaran hükümetin bu soruna bir çare üretmek zorunda olduğunu kaydeden Bozat, “Cemal Başkan giderse biz çalışanlar olarak fedakarlığa hazırız. Gerekirse 8 saat değil 10 saat çalışıp ek mesai de istemeyiz.  Bu çalışan fedakarlığa da hazırdı. Çünkü belediye Cemal Başkanın değil bizimdir” dedi.

Hükümet soruna çare üretmemesi durumunda mücadelelerini tırmandırarak sürdüreceklerine işaret eden Bozat, “Çare üretmezlerse Cemal başkan da gidecek, hükümet de gidecek. Biz bu mücadelede kararlıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

Bozat’ın konuşmasının ardından, eylemciler grev yerleri olan Lefkoşa Türk Belediyesi’ne döndüler.