KÜÇÜK: “PERŞEMBE GÜNÜ YAŞANANLAR 1963’LERDE YAŞANANLARA BENZİYOR KİMSENİN ADAYI O GÜNLERE DÖNDÜRMEYE GÜCÜ YETMEZ…”

“PİLE’NİN STATÜSÜ FARKLI ANCAK KKTC ADANIN HER YERİNDEKİ TÜRKLERİN HAKLARINI KORUMA KARARLILIK VE GÜCÜNDE.. BENZER OLAYLARIN TEKERRÜRÜ HALİNDE GÜVENLİK KUVVETLERİ HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMAYA HAZIR”

ERMETAL: “RUM POLİSİ, DEVLET GÜCÜNÜ DE ARKASINA ALARAK PİLE VE ARA BÖLGEDE YASADIŞLIK VE PROVOKASYON YAPIYOR… ARA BÖLGE KIBRIS (RUM) CUMHURİYETİ’NİN DENETİMİ ALTINDADIR DİYORLAR BİZE”

“PİLE TÜRK TOPRAĞIDIR DİYEMEZSİN KİMSEYE, BURASI KIBRIS RUM TOPRAĞI DA DEĞİLDİR.. PİLELİLERE EN BÜYÜK DARBE BEYARMUDU KAPISI’NDA BİZE YURT DIŞINA ÇIKIŞ İŞLEMİ YAPAN DEVLETİMİZ TARAFINDAN VURULUYOR”

Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıslı Türk ve Rumların birlikte yaşadıkları tek yer olan karma köy Pile’de geçtiğimiz Perşembe yaşananları 1963’lerde yaşananlara benzeterek, kimsenin adayı o günlere döndürmeye gücünün yetmeyeceğini bildirdi.

Küçük, bu konudaki açıklamayı bugün, Bakanlar Kurulu, kaymakamlar başta olmak üzere üst düzey devlet ve hükümet görevlileriyle Pile’ye yaptığı ziyarette, Pile Türk Kahvesi’nde gerçekleşen toplantıda yaptı.

Başbakan Küçük, ziyaretin amacının Pile’deki Türk halkının sorunlarını yerinde görmek olduğunu belirterek, köy muhtarının sorunları güzel özetlediğini belirtti.

Küçük, Pile muhtarının verdiği tüm belgelerin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) egemenliğindeki diğer muhtarların verdiği belgelerle aynı işlem ve geçerliliği olacağını, bu konuda gerekli talimatın verildiğini söyledi.

Küçük, pile muhtarının verdiği belgelerin diğer muhtarların verdiği belgelerden farklı işlem görmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, KKTC’den Pile’ye geçişte uygulanan kimliğe bağlı vize uygulamasının yarattığı olumsuzluğa çözüm bulacaklarını ifade etti.

Başbakan İrsen Küçük, elektrik arızalarının Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından çözümleneceğini, alınan ve alınacak önlemlerle Pile halkının rahatlatılacağını, bu amaçla belirli bir süre İçişleri Bakanlığı’nın konunun takipçisi olacağın belirtti.

Küçük, Bakanlar Kurulu, kaymakamlar ve üst düzey yetkililerle Pile’ye gelerek sorunları yerinde görme kararının isabetli olduğunu anlatarak, halkın sorunlarını açık yüreklilikle ortaya koymasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Küçük, Kıbrıs Türk halkının bir anlaşma, barıştan yana olduğunu bu çerçevede görüşmeleri sürdüren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na hükümet ve Ulusal Birlik Partisi olarak tam destek verdiklerini belirterek, aynı gayreti Kıbrıs Rumların da göstermesi gerektiğini söyledi.

Küçük, Perşembe günü Pile’de yaşananları 1963’lerde yaşananlara benzeterek, Kıbrıs Türkü’nün o günlerde adanın yüzde 3’ne sıkışmış olduğu halde direndiğini, bugün kendi devletini kuran, kendi kendisini; güvenlik kuvvetleri, polisi, mahkemesiyle yöneten halk olarak Kıbrıs Türkü’nün direnmeyeceğini düşünmenin yanlış olduğunu kaydetti.

Başbakan Küçük, Pile’nin statüsünün farklı olduğunu ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adanın her yerindeki Türklerin haklarını koruma kararlılık ve gücünde olduğunu hatırlatarak, benzer olayların tekerrürü halinde Güvenlik Kuvvetleri’nin her türlü tedbiri almaya hazır olduğunu söyledi.

Pile’nin ortak yaşanan bir köy olduğunu; KKTC’nin her zaman için barışı kovaladığını ama aynı niyeti Rumlardan da görmek istediklerine işaret eden Küçük, KKTC’nin Pile halkına her zaman hizmet verdiğini; vereceğini vurguladı.

Başbakan İrsen Küçük, Güney Kıbrıs’a çözüme yönelik görüşmelerin sürdüğü bir dönemde gerilimi artırmama çağırısı yapıp, gerilim olan yerde barış ve anlaşma olmayacağını belirterek, “Anlaşma istiyorsak, ki biz istiyoruz gerginlik olmamalı” dedi.

Küçük, anlaşma ve barışın bu tür ortak yaşanan yerlerden çıkacağını düşündüğünü söyleyerek, Kıbrıs Türk halkının barışı kovalamaya devam edeceğini belirterek, bugünkü toplantının gerçekleşmesine olanak sağlayan Pile Türklerine teşekkür etti.

ERMETAL

Pile Türk muhtarı Necdet Ermetal, Başbakan İrsen Küçük’ün konuşmasından önce yaptığı konuşmada, Pile’de yaşayan Türklerin sorunlarını anlattı. Ermetal’in ortaya koyduğu sorunlara toplantıya katılan bazı Pileli Türk köylüler de katkı yaptı.

Ermetal, bugünkü toplantının seçim değil, yaşanan sorunları hükümete anlatmaya yönelik olduğunu söyleyerek, perşembe günü yaşananların Kıbrıs (Rum) Polisi’nin zaman zaman ara bölgede yaptığı yasadışı ve provokasyonlarına bir örnek oluşturduğunu söyledi.

Ermetal, Pile’ye gelen KKTC sivil polislerinin asla böyle bir yasadışı ve provokasyon yapmadığını, Kıbrıs (Rum) polisinin bu tür etkinliklerini zaman zaman tespit ederek KKTC’nin yetkili mercilerine aktardıklarını ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını belirtti.

Ermetal, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti’nin, Pile’nin de içinde bulunduğu tüm ara bölgenin kendi denetimlerinde olduğunu söylediklerini ve yaptıklarıyla bunu hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Pile KKTC toprağı değildir ama Kıbrıs (Rum) toprağı da değildir” ifadesini kullandı.

Rum Polisi’nin devlet gücünü de arkasına alarak zaman zaman Pile veya ara bölgede bazı operasyonlar yaptığını anlatan Ermetal, bunu yaparken “Ara bölge Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti denetimi altında diyorlar bize” dedi.

Nejdet Ermetal, KKTC vatandaşı olarak Pile’ye evlerine gelirken Beyarmudu Kapısı’nda kendilerine yurtdışına çıkıyorsunuz denildiğini, yanında kimlik kartı olmayan veya kaybeden insanların evlerine (Pile’ye) gelemeyerek kapıda çok sabahladığını söyledi.

Ermetal, Pile’de yaşayanların yurtdışında yaşadığı kabul ediliyorsa, onların da paralı askerlik talep etme hakları olacağını ve uygulama devam etmesi halinde bunu talep edeceklerini anlattı.

Ermetal konuşmasına “Pile Türk toprağıdır diyemezsiniz kimseye, burası Kıbrıs Rum toprağı da değildir” şeklinde devam ederek, Rum muhtarlığının 3 milyon Euro bütçesi varken kendisinin KKTC yasalarına göre alması gereken katkı payını bile almadığını söyledi.

Ermetal, 3 milyon bütçeli bir muhtarlıkla hizmette yarışmasının söz konusu olamadığını, çıkan elektrik arızası için bile Gazimağusayı arayamadığını çünkü arasa bile oradan gelen TC kökenli görevlinin Beyarmudu kapısında kalacağını söyledi.

Larnaka Kaymakamlığı’nın Pile Rum muhtarlığında her ay toplantı yaptığını; Türk muhtarlığına ise Beyarmudu belediyesinin yaptığı gönüllü yardım dışında herhangi bir katkının söz konusu olmadığını anlatan Ermetal, eskiden kurulan ve şimdilerde çalışmayan Pile Masası’nın yeniden aktif hale getirilmesini istedi.

Ermetal, KKTC yetkililerin sorunları bildiğini ancak çözümlerin ortada olmadığına işaret ederek, Pilelilere en büyük darbenin Beyarmudu Kapısı’nda kendilerine yurt dışına çıkış işlemi yapan KKTC tarafından yapıldığını ifade ederek, bunu “(Bize) en büyük darbeyi devletimiz vuruyor” şeklinde dillendirdi.

Pile Türk Muhtarı Nejdet Ermetal’den sonra söz alan üç kişi de aynı şekilde yurtdışı vize uygulaması eleştirerek, çözüm istediler.