BAŞBAKAN KÜÇÜK: “TEDBİRLER DİZİSİ SÜRATLE HAYATA GEÇİRİLECEK… BU REFORM NİTELİĞİNDE BİR HAREKETTİR”

“BELEDİYECİLİK YAPMA SEVDASINDA DEĞİLİZ ANCAK DUYARSIZ KALAMAZDIK… HÜKÜMET OLARAK DEVREYE GİRDİK”

“BAZI İHALELERİN ERTELENMESİ SÖZKONUSU OLABİLİR”

Başbakan İrsen Küçük, belediyecilik yapma sevdasında olmadıklarını ancak Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşananlara duyarsız kalmalarının da mümkün olmadığını, dolayısıyla belediyenin yeniden halka hizmet verebilmesi için hükümet olarak devreye girdiklerini söyledi.

Belediyede Lefkoşa Kaymakamı başkanlığındaki yeni yönetimin,14 maddelik tedbirler dizisini olumlu bularak süratle hayata geçireceğini ifade ettiğine dikkat çeken Küçük, “Bu reform niteliğinde bir harekettir” dedi.

Başbakan İrsen Küçük bir kabulünde gazetecilerin, “maaşların ödenmesi konusunda hükümetin girişim yapmayacağına ilişkin açıklamalarına karşın dünkü Bakanlar Kurulu’nda iki maaşın ödenmesi için karar alındığının” anımsatarak bunun nedenini sorması üzerine,
belediyede yaşanan süreci özetledi. Başbakan Küçük, bir yandan maaş bekleyen bin kadar kişi, biriken ve salgın hastalık tehlikesi yaratabilecek çöpler ve aksayan diğer beledi hizmetler; diğer yandan Rum basınına da yansıyan olumsuz haberlerle KKTC’nin turizm hamlesinin de engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti ve bu durumu değerlendiren Bakanlar Kurulu’nun bir dizi karar almak durumunda kaldığını ifade etti.

“BELEDİYECİLİK YAPMA SEVDASINDA DEĞİLİZ…”

“Ortada, 36 çağrıda toplanamayan bir belediye meclisi, çalışanlarına 4 ay maaş ödeyemeyen bir yönetim var” diyen Başbakan Küçük, hükümet olarak bu işe duyarsız kalmalarının mümkün olmadığına işaret etti ve “Durup dururken biz belediyecilik yapma sevdasında değiliz” dedi.

Başbakan Küçük, bu ortamda hükümetin kolları sıvayarak belediyenin yeniden halka hizmet verebilmesi için kararlar aldığını anlatarak, Lefkoşa Kaymakamı başkanlığındaki yeni yönetimin 14 maddelik tedbirler dizisini olumlu değerlendirerek süratle hayata geçireceğini ifade ettiğini anlattı; “Bu reform niteliğinde bir harekettir” dedi.

“REFORM TEDBİRLERİ SÜRATLE HAYATA GEÇİRİLECEK…”

Başbakan Küçük şöyle devam etti:

“Bugünkü belediye başkan vekili veya başkanı diyelim ve meclis üyelerinin bu reform hareketini desteklemek için, biz de hükümet olarak dün Bakanlar Kurulumuzda kaynak aktarma kararı aldık. Yarın çalışanlar ikişer maaşlarını alacaklardır.

Süratle bu reform tedbirleri hayata geçirilecek ve belediyemizin bundan sonraki aylarda da hem çalışanların maaş sıkıntısı çekmemesi, hem de halkımızın belediye hizmetlerden mahrum bırakılmaması için gerekli tedbirler alınıyor ve bugünden itibaren belediyemiz normal yaşamına dönmeye başlamıştır. Sabahtan beri vezneler açıktır. Herkes yerindedir. Takip ediyorum.

Bu arada çöp toplama işi yavaş yavaş başlamıştır, çünkü araçlar bakımsız kaldı. Bakımları yapıldıkça devreye giriyorlar. Yarından itibaren de birçok belediyeden takviye alınarak LTB çalışanları şehri temizlemek için çalışmalarını hızlandıracaktır.”

“HÜKÜMET OLARAK DEVREYE GİRDİK”

Başbakan Küçük, perşembeye kadar işbaşı yapmayan çalışanlar olması halinde yasal işlem başlatacaklarına ilişkin açıklamasını da yineleyerek, “Bu aşamada biz hükümet olarak devreye girdiğimizi ifade edebilirim” dedi.

Başbakan Küçük, “Kaynak nereden aktarıldı? İhaleler geçen seferki gibi yine durdurulacak mı?” şeklindeki bir başka soru üzerine ise, 14 maddelik tedbirler dizisi içerisinde bazı ihalelerin ertelenmesinin ve bütçe aktarılmasının mümkün olabileceğini ifade ederek, “Sadece bu kaynağın aktarılmasıyla belediyenin düze çıkması mümkün değil ancak bazı tedbirler de alınması lazım. 14 maddelik tedbirler dizisi rastgele alınmış tedbirler değildir” dedi.

Eski bir belediye başkanının TV ekranlarından kendisine “Belediye başkanı gibi konuşmakla” suçladığını da kaydeden Küçük, dünkü açıklamalarında tedbirler dizisi içerisinde yer alan maddeleri sıraladığını, bunların kendi söylemleri değil teknik komitenin oluşturduğu tedbirler dizisi içinde yer alan maddeler olduğunu anlattı.