Kar-İş Yönetim Kurulu, DP’yi ziyaret ederek, sektörde yaşanan sıkıntıları anlattı ve bazı konuların meclise götürülmesi konusunda destek istedi.

Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu yaptığı konuşmada, örgüt olarak tüm siyasi partilere ziyaret gerçekleştirme kararı aldıklarını söyleyerek, toplu taşımacılıkla ilgili hiçbir hükümetin politika üretmediğini, bunun yanında sürekli mazota zam yapılmasından doğan  sektörün ciddi sıkıntıları olduğunu kaydetti.

Toplu taşımacılığın devlet politikası olması gerektiğini dile getiren Topaloğlu, toplu taşımacılığın ülkede var olabilmesi ve sürdürülebilmesi için herhangi bir fondan sübvansiye edilmesi gerektiğini belirtti.

Topaloğlu, Denktaş’tan bu konuda destek isteyerek, ada genelinde şu anda 100 noktadan ilçelere taşımacılık yapılmadığını hatırlattı. Başlıca sorunlarının akaryakıt fiyatları olduğunu kaydeden Topaloğlu, kazançlarının yüzde 80’inin mazota gittiğini belirtti.

Sektörlerindeki kayıt dışılığın devam ettiğini, üniversitelerin ve otellerin taşımacılığa ciddi şekilde el attığını ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olmadığını ifade eden Topaloğlu, günün koşullarına göre taşımacılığın nasıl yapılması gerektiğiyle alakalı ilgililere de önerilerde bulunduklarını söyledi.

Toplu taşımacılığın bölgesel şirketleşme modeliyle, hem ekonomik, hem de zaman açısından tasarruf sağlayacağını dile getiren Topaloğlu, ülkedeki tüm sektörlere teşvik, kredi verilirken kendilerine hiçbir katkı sağlanmadığını savundu.

Topaloğlu, 2003 yılında kapıların açılmasından itibaren taşımacılık konusunda karşılıklı bir mutabakata varılamadığını, o zamandan beri Güney’den her türlü aracın günün her saatinde Kuzey’e geçişine izin verilirken, hiçbir toplu taşıma aracının Güney’e geçemediğini anlattı.

“Eğer biz bir devletsek hükümetimiz varsa yasalarımız açıktır. KKTC’de taşımacılık izne tabidir” diye konuşan Topaloğlu, KKTC polisinin kendilerinden talep ettiği her evrakı, Güney’den gelenlerden de talep etmekle yükümlü olduğunu söyledi.

Topaloğlu, bu sektörden 5 bin civarında kişinin ekmek yediğini ifade ederek, toplu taşımacılığın günün koşullarına göre ele alınmasını talep etti.

Polisin araç muayenelerini, yeni hazırlanan “Motorlu Araçlar Yolcu ve Eşya Taşınması Denetim Yasası”nda yapılan tüzük değişikliği sebebiyle durdurduğunu ve şu an trafikteki hiçbir aracın muayenesinin yapılmadığını belirterek, “Bakanlıkla polis kriterler konusunda 8 ayda mutabakata varamadığı için kimse araç kapılarının nasıl olması gerektiğini bilmiyor” diye konuştu.

Topaloğlu, hazırlanan yasa ve tüzüklerin nasıl olması gerektiğini artık umursamayacak noktaya geldiklerini, istedikleri tek şeyin yapılacaklara karar verilmesi olduğunu söyledi.

DENKTAŞ

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, kamu taşımacılığının nasıl daha etkin olacağı konusunda çalışma yapılması gerektiğini kaydederek, devlet teşviki olmadan tüm araçların değiştirilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Toplu taşımacılığın artmasıyla trafik yükünün azalacağını ve vatandaşların daha rahat ulaşım sağlayabileceğini belirten Denktaş, “Toplu taşıma konusunda çalışalım proje oluşturup meclise taşıyalım” dedi.

Denktaş, hükümetin aldığı kararlar konusunda polisle uyumsuz olmasına anlam veremediğini dile getirerek, bu sorunun giderilmesi için bakanlığın polise detaylı bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

Denktaş, “Zamların sürekli gündemde olduğu bu dönemde kamu taşımacılığına yönelik yapılacak sübvansiye vatandaşı toplu taşımacılığa yönlendireceği gibi, milli servetin de trafikte boşa harcanmasının önüne geçecektir” şeklinde konuştu.