Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı bir kuruluş olan İslam Kalkınma Bankası ortak organizasyonunda “Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım” konulu forum düzenleniyor.

Girne’de Acapulco Otel’de, 12-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek forum, ülkedeki yatırım potansiyelini yabancı yatırımcılara tanıtım açısından büyük önem taşıyor.

Etkinliğe, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohammed Ali başta olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ve gözlemci ülkelerde faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları başkan ve üyeleri ile yatırımcı ve işadamlarının katılımı bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün konuyla ilgili  yaptığı açıklamada, forumun Kuzey Kıbrıs’taki yatırım olanaklarının duyurulması ve Kıbrıslı Türk işadamları ile İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye kardeş ülke yatırımcıları arasındaki işbirliğinin daha da ilerlemesine önemli katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.

Özgürgün, Kıbrıs adasında yıllardan beridir devam etmekte olan sorunun Kıbrıs Türk halkının günlük hayatını ve Kıbrıs Türk ekonomisinin normal gelişmesini olumsuz etkilediğini, burada tabii ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, KKTC üzerinde uygulatmaya çalıştığı kısıtlamalar ve ambargoların söz konusu olduğunu kaydetti.

“ANNAN’IN ÇAĞRISINA TEŞKİLAT HEMEN OLUMLU YANIT VERDİ”

Adanın her iki kesiminde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kapsamlı çözüm planına ilişkin referandumun ardından dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, 28 Mayıs 2004 tarihli raporunda; “Kıbrıs Türk halkının ekonomik kalkınmasını engelleyen ve tecridine yol açan kısıtlamaların ve engellemelerin mesnetsizliğinin ve haksızlığının altını çizerek uluslararası camiaya bu kısıtlamaların kaldırılması” çağrısında bulunduğunu ifade eden Özgürgün, şöyle devam etti:

“Bu çağrıya hemen olumlu yanıt veren İslam İşbirliği Teşkilatı, 14-16 Haziran 2004 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 31’inci İslam Konferansı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda aldığı kararla, Müslüman Kıbrıs Türk halkının örgüt toplantılarına katılımının bu tarihten itibaren Birleşmiş Milletler kapsamlı çözüm planında öngörülen isim olan ‘Turkish Cypriot State (Kıbrıs Türk Devleti)’ adı altında devam etmesini kararlaştırmıştır.

“İZOLASYONLAR KALDIRILIRSA RUMLAR DAHA YAPICI OLUR”

Kapsamlı çözüm müzakerelerinin devam ettiği bu dönemde, Kıbrıs Türk halkına yönelik uygulanmakta olan izolasyonun kaldırılmasının esasen bir gereklilik olduğunu vurgulamak isterim. Ancak bu şekilde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi müzakerelerde daha yapıcı bir tutum içerisine girmeye teşvik edilebilecektir.

“TEŞKİLATIN DESTEĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin Kıbrıs Türk halkının haklı davasına İslam İşbirliği Teşkilatı kararları ve bildirileri uyarınca vermekte oldukları destek bizim için çok önemlidir.”

Özgürgün, bu karar ve bildirilerin; üye ülkelerle başta ulaşım, ticaret, turizm, kültür, eğitim ve spor olmak üzere her alanda ilişkileri güçlendirme hususunda çağrı yaptığına işaret ederek, üye ülkelerin bu yönde somut adımlar atmalarının şüphesiz en büyük beklentileri olduğunu vurguladı.

“İŞ İLİŞKİLERİNDE SOMUT ADIMLAR ATILACAK”

“Gönülden inanıyoruz ki, Kıbrıslı Rumların tüm engellemelerine rağmen İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi kardeş ülkelerin desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik kalkınması devam edecektir” diyen Özgürgün, foruma katılmak amacıyla KKTC’ye gelecek işadamı ve yatırımcıların, ülke insanıyla kuracakları iş ilişkileri ve geliştirecekleri ortak projelerin bu yönde atılacak somut adımları teşkil edeceğine inanç belirtti.

Özgürgün, KKTC ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında tesis edilen çeşitli seviyelerdeki işbirliğine büyük önem verdiklerini belirterek, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler ile yıllar içerisinde yeni ve önemli ilişkiler kurmuş olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantılarında üye ülkelere Kıbrıs Türk halkı ile temas ve ilişkilerini geliştirmeleri çağrısında bulunan kararların üretilmesine devam edilmesinin kendileri için büyük önem taşıdığına işaret eden Özgürgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ÇALIŞMALARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“İslam İşbirliği Teşkilatı ile gelişen ilişkilerimiz çerçevesinde ülkemizin üye ülkelerde gerçekleşen birçok İslam İşbirliği Teşkilatı etkinliğine katıldığı gibi teşkilatın bazı önemli etkinliklerine de ev sahipliği yaptığını vurgulamak istiyorum.

Bu bağlamda hatırlanacağı gibi 15-17 nisan 2009 tarihleri arasında ‘İslam Dünyası’nda Turizm’ konulu bir seminer ülkemizde gerçekleştirilmiştir. Bunun akabinde, teşkilata üye ülkelerde ‘Yüksek Öğrenim Hizmetleri’ konulu forum ve sergi etkinliği geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanlığımızın ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu etkinliklerin ülkemizde  gerçekleşmesi ve KKTC’nin öncü sektörleri olan turizm ve eğitim alanlarındaki olumlu gelişmeler İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ve gözlemci ülkelerin söz konusu sektörlere olan ilgisini artırmıştır.

12 Nisan tarihinde başlayacak forumun da ülkemizde gerçekleşen diğer etkinlikler gibi başarılı olacağına inancımız tamdır. Bu çerçevede, forumun ardından yabancı yatırımcılar ile tesis edilen yeni ilişkiler geliştirilecek, teşkilata üye ve gözlemci ülkelerde faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları nezdinde temaslar artırılacak ve söz konusu bölgelerde bulunan temsilciliklerimiz ilerletilen temasların ve geliştirilecek ilişkilerin takipçisi olacaktır.”

“FORUMUN ÜLKELER ARASI İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMESİNİ TEMENNİ EDERİM”

Özgürgün, “İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği başta olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tüm kurumlarına, özellikle İslam Kalkınma Bankası’na değerli katkılarından ötürü en içten teşekkürlerini sunarak”, yatırım forumunun Kıbrıs Türk halkı ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi kardeş ülke halkları arasındaki dayanışmayı ve işbirliğini daha da güçlendirmesini temenni etti.

“İŞBİRLİĞİ İÇİNDEKİ HERKESE TEŞEKKÜR”

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, İslam Kalkınma Bankası ile temaslarının yeni oluşturulacak projeler ile artarak devam edeceğini belirterek, yatırım forumunun başarılı bir şekilde organize edilmesi ve gerekli hazırlıkların tamamlanabilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı ile yakın mesai içerisinde çalışan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Devlet Planlama Örgütü ve Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı personeline içten teşekkürlerini sundu.