Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorunundaki doğrudan müzakereleri durgunluğa sürükledikleri gerekçesiyle Türkiye ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu eleştirdi.

Rum radyosunun haberine göre Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis’in anılması töreninde konuşma yapan Hristofyas, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Türkiye’nin; “kışkırtıcı davranışlarıyla, Kıbrıs sorununu çözümsüz bıraktıklarını ve müzakereleri durgunluğa sürüklediklerini” ileri sürdü.

“Türk kendini beğenmişliğinin” doruğa çıktığını iddia eden Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon araştırmalarına ilişkin “tehditlere” de değindi.

Hristofyas, Türkiye’nin “tutumunu değiştirmesine ve uslandırılmasına” katkı koyması için uluslararası toplum ve özellikle AB ile BM’ye çağrıda bulundu.

Kıbrıs Rum tarafının, yapay takvimler, hakemlik ve aracılık olmaksızın, müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu belirten Hristofyas, uluslararası konferansın ancak Kıbrıs sorunun iç boyutlarının çözümlenmesinin ardından toplanmasının mümkün olduğunu da yineledi.