Birleşmiş Milletler’de (BM) önümüzdeki pazartesinden itibaren Kıbrıs hareketliliği başlıyor. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile 19 Nisan’da yapacağı kritik toplantının hazırlıkları için pazartesi günü Avustralya’dan New York’a gitmesinin beklendiği bildirildi.
Fileleftheros “Downer İşe Başlıyor... Pazartesi Günü New York’a Gidiyor ve Kritik Toplantı Arifesinde Temaslara Başlıyor” başlığıyla verdiği haberinde, raporunu iki hafta önce Genel Sekreteri’e ileten Downer’ın New York’ta Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe ve diğer yetkililerle temas edeceğini yazdı.
Downer’in raporundan, bütün ihtimallerin açık olduğunun açıkça anlaşıldığını kaydeden gazete, Avustralyalı danışmanın, Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesi sırasında niyetlerini büyük ölçüde ortaya koyduğunu ve doğrudan müzakere prosedürünün değişmesi veya farklılaştırılması ihtimali imasında bulunduğunu belirtti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Pazartesi günü Güney Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilciliği’ne yeni atanan büyükelçi Nikos Emiliu’dan güven mektubunu alırken yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa ve çözüm çabalarına ilgisini yinelediğini belirten gazete, Ban’ın, insanlığın karşı karşıya bulunduğu pek çok tehdidin göğüslenmesinde Güney Kıbrıs’tan işbirliği beklediğini yazdı.
Ban’a Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorunundaki mevcut gelişmelerle ilgili tezlerini aktaran Emiliu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile Rum halkının, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki çabalarından dolayı BM ve Genel Sekretere teşekkürlerini iletti. 
Simerini ise Emiliu’nun güven mektubunu sunmasıyla ilgili haberi “BM’nin Çözüme İlgisi Canlı... Ban Ki Moon’dan Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilcisine Teyitler” başlığıyla aktardı. 
Ban’ın, adayı ve “halkını yeniden birleştirecek” bir çözüm bulunmasına olan canlı ilgisini teyit ettiği değerlendirmesinde bulunan gazete, BM Genel Sekreteri’nin, BM üye ülkesi olarak Güney Kıbrıs’tan insanlığın karşı karşıya bulunduğu iklim değişikliği, yoksulluk ve dünyanın her köşesinde barış ile istikrarın idamesi gibi insanlığın karşı karşıya bulunduğu tehditlerin göğüslenmesinde işbirliği beklediğini söyledi.
Nikos Emiliu, Güney Kıbrıs’ın hukuk devleti ve BM anayasası ilkelerine dayalı çok taraflı diplomasiye önem verdiğini belirterek, BM’nin dünya yönetiminde, özellikle barış ve güvenliğin korunmasında oynadığı merkezi rolü desteklediğini söyledi. 












KAYNAK : KIBRIS