Benzinciler Birliği, yeni istasyon niteliklerinin belirlendiği tüzük iptal edilmediği takdirde Salı gününden itibaren süresiz greve gideceklerini açıkladı. Birlik ayrıca, kar paylarının Temmuz 2010 seviyesine getirilmesini talep etti.

Benzinciler Birliği Başkanı Niyazi Çağaloğlu konuyla ilgili açıklamasında, genel kurulunu dün gerçekleştiren birliğin bazı önemli kararlar aldığını belirtti. Çağaloğlu, KKTC’de yeni yerleşim birimleri hariç yeni benzin istasyonuna kesinlikle ihtiyaç olmadığını belirterek, sözkonusu tüzüğün benzinciliğin sonu anlamına geleceğini söyledi.

Çağaloğlu, KKTC’nin, benzin istasyonu sayısı konusunda dünya rekorunu elinde bulundurduğunu ileri sürerek, “Hükümet, benzin istasyonu sayısının yetersiz olduğunu ve yeni istasyonlara yatırım yapılması gerektiğini düşündüğü için yeni bir tüzük hazırladı” dedi.

Satış açısından bakıldığı zaman KKTC’deki benzin istasyonlarının Türkiye’den ve Güney Kıbrıs’tan çok geride olduğunu savunan Çağaloğlu, “Türkiye'de ve Avrupa’da averaj petrol istasyonu satışı yılda 6 milyon litre iken KKTC’de 2 milyon litre. Nüfus açısından baktığımızda Türkiye’de 6000 kişiye bir istasyon, Güney Kıbrıs'ta 5000 kişiye bir istasyon, KKTC'de ise 2000 kişiye bir istasyon düşüyor” dedi.

Çağaloğlu, yeni istasyon izni dağıtmanın atıl yatırım yaratmak anlamına geleceğini ileri sürerek, şöyle devam etti:

“İhtiyaç olan yere yatırım yapılır ve yönlendirilir. İstatistikler bilimsel olarak değerlendirilmelidir.
Bu tüzüğü hazırlayanlar neye dayanarak hazırladıklarını açıklasınlar. Çünkü veriler KKTC’de istasyon ihtiyacı olmadığını açıkça ortaya koymaktadır”.

Kar paylarının Temmuz 2010 seviyesine getirilmesini talep eden Çağaloğlu, “Temmuz 2010 tarihinde benzinciler toptan satış fiyatı üzerinden yüzde 12.5 brüt kar payı alırken bugün yüzde 9 kar payına çalışmaktadırlar” dedi.