Dünya

Küçük Hiçbir Yeri Kimseye Peşkeş Çekmedik

Başbakan İrsen Küçük, hükümetin ülkedeki hiçbir yeri kimseye peşkeş çekmediğini, verilemeyecek hesabı da olmadığını ve icraatlarının kendi takdirleri olduğunu söyledi. Başbakan Küçük, Haspolat’ta bir vakfa kiralanan arazi konusunda da, “Burayı UKÜ’nün de istediğine dair talep bana gelmedi” dedi.

Mecliste konuşan Başbakan Küçük, dün yapılan eylemle ilgili görüşmeler yaptıklarını ve eylem gerekçesi olan konuların ikisinin zaten çözümlendiğini de belirtti.

EMİROĞLULARI

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde  TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğluları da Büyükkonuk bölgesine petrol dolum tesisi kurulmasını eleştirdi.

Naylon poşet ve plastik sandalye kullanımına bile izin verilmeyen bir eko gün etkinliği düzenlenen bölgede petrol dolum tesisi kurulmasını çok manidar bulduğunu söyleyen Emiroğluları, “hükümetin icraatları” konulu konuşmasında, petrol dolum tesisi kurulmasında çevresel sakınca bulmayan ÇED raporuna inanmadığını kaydetti.

Büyükkonuk Belediye Başkanı’nın bölgeye ekonomik katkısı olacağını söylediği tesisin çok manidar olacağını kaydeden Emiroğluları, tesise karşı her türlü eyleme destek vereceklerini ifade etti.

Devletin tüm vatandaşlarının sağlığını düşünmesi gerektiğini vurgulayan Emiroğluları, Gemikonağı’ndaki vatandaşların sağlığı düşünülerek tesise izin verilmezken Büyükkonuk/Yedikonuk bölgesine izin verilmesini eleştirdi.

Emiroğluları, yapılanlara hep beraber karşı durmak gerektiğini kaydederek, ülkede “kara çarşaf, dini istismar ve şeriat zihniyetinin uygulanmaya çalışıldığını” savundu. Emiroğluları, bu zihniyetin bir gün Atatürk’ü bile yargılayacağı endişesi taşıdığını ifade ederek, yaşananları laikliğe karşı işler gördüğünü belirtti.

Aydın, ilerici, gelişmiş ve medeni Kıbrıs Türk halkının bu halini şeriata ve dinciliğe bırakamayacağını, ülkenin Irak olamayacağını kaydeden Mustafa Emiroğluları, “çürümüş beyinlerin uygulamalarına bazı çevrelerin, bazı menfaatler ve koltuk uğruna teslim olunduğunu” savundu.

“ŞERİATÇILAR FİNK ATIYOR”

TDP Gazimağusa Milletvekili Emiroğluları, çeşitli örnekler vererek, “şeriatçıların ülkede istediği gibi fink attığını ve istedikleri yeri de UBP sayesinde aldığını” ifade ederek, “Yüreğim yanıktır” dedi.

Yardım yapılıyor diye bazı spor tesislerin adının değiştirilmesini de eleştiren Emiroğluları, devletin bu tesislere sahip çıkmasını ve kurumsallaşmaya önem verilmesini istedi. Serdarlı Spor Kulübü’nün tribün için bakanlığa başvurmasını isteyen Emiroğluları, “Ülkemize, değerlerimize sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

DÜRÜST

Emiroğluları’nı yanıtlayan Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, gençliğe ve spora ilgi gösterdiklerini, her yerde tesis yaptıklarını söyledi.

Serdarlı’ya da hatırı sayılır katkıları bulunduğunu, yine de talep gelirse Spor Dairesi genel yönetim kurulunun değerlendireceğini, buna olumlu baktıklarını belirten Dürüst, vatandaşların yardımlarını da kabul ettiklerini ifade etti.

ADEM

CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de “hükümetin uygulamaları” ile ilgili gündem dışı konusunda yaptı.

Adem, mecliste yıllardır cevapsız kalan sorular bulunduğuna işaret ederek, bir bakanlığın harcamalarının belgelerini ele geçirdiğini ve bunları pazartesi açıklayacağını söyledi.

“Ülkenin simgesi Saray Otel’in fındık fıstık parasına gazinoculara teslim edildiğini” belirten Sonay Adem, diğer taraftan da Kıbrıs Türk halkını dini bütün yapmak için vakıf arazilerinin ya beleşe peşkeş çekildiği görüşünü dile getirdi.

Sonay Adem, ülke değerleri üç beş kuruşa verilirken diğer yandan avuç açıldığını savunarak, ülke değerleri peşkeş çekilirken tüm işlerin Vakıflar İdaresi etrafında döndüğünü, bunun da organize işler olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Adem, yapılanlara karşı halkın hassasiyetinin çok haklı olduğunu, buna hükümetin ve öncelikle de Başbakan’ın çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Sayıştay ve Savcılık’ın Haspolat’taki arazinin yılda 100 liraya kiralanmasına el atmasını isteyen Sonay Adem, yeni kurulan bir vakfa arazi verilmesinin, arkasında tarikat bulunduğunu gösterdiğini kaydetti.

Toplumsal Varoluş Hareketi’nin herkesi bağrında toplaması gerektiğini, her tür siyasi görüşten insanın korkuyla toplandığını belirten Adem, ülkenin peşkeş çekildiğini gören vatandaşların bir araya gelmesinin doğal olduğunu ifade etti.

Adem, gayrı yasal vatandaşlıkların kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, bakanlığı döneminde kendisinin de yabancı müteahhitlerin yatırım yapması için vatandaş yapılmaları baskılarıyla karşılaştığını, UBP’nin şimdi bu baskılarla karşılaşmadığını çünkü vatandaş yaptığını belirtti.

Müteahhitler Birliği Yasası’nı dikkate almayan hükümetin verdiği vatandaşlığı iptal etmesini isteyen Adem, şike yapar gibi vatandaşlıklar verilmesinin Kıbrıs müzakerelerindeki zemini de daralttığını, Kıbrıs Türk halkının iradesinin zayıflamasına yol açtığını söyledi.

Adem, sosyal sigortalıların mağdur edildiğini ifade ederek, 10 ay önce meclise bir öneri getirdiklerini, ancak bu öneriyi UBP’nin reddettiğini ve insanların bu konuda eylem yaptığını belirtti.

Belediyelerin yarısının yatırımları yapmadığını, 38 milyon TL’yi aşmış yatırım borcu bulunduğunu ifade eden Adem, bunun ileride tamiri mümkün olmayan tahribatlar yaratacağını vurguladı.

Belediye çalışanlarının hiçbir sağlık hakkından yararlanamadığını, avans alamadıkları için mağdur olduklarını söyleyen Adem, bu konuda ciddi adımlar atılması, borçlar birikmeden sendikaların tepki koyması gerektiğini, aksi taktirde altından kalkılamayacak bir durumla karşı karşı kalınacağını kaydetti.

Lefkoşa Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı sosyal hizmetler kurumundaki iki kız çocuğunun kayıp olduğu haberlerine de değinen Adem, bu konuda polisin ciddi bir çalışma yapılarak tahkikat başlatılmasını istedi. Kız çocuklarının kayıp olmasının ciddiyetine işaret ederek, bu konunun hükümetin yüz karası olduğunu söyleyen Adem, çocukların istismar edildiğini ifade etti. Sonay Adem, “Bu çocuklar hepimizindir, onlara yönelik uygun olmayan bir davranış hepimizedir. Özen gösterilmeli” dedi

KÜÇÜK: “MÜTEAHHİTLERİN BİLGİ NOKSANLIĞI VARDI”

Adem’i yanıtlayan Başbakan İrsen Küçük, dünkü eylemden sonra görüşme yaptıklarını, müteahhitlerin üç ana konusunun ikisi hakkında zaten işlemlerinin yapıldığını, ama müteahhitlerin bilgi noksanlığı olduğunu gördüklerini söyledi.

Kat Mülkiyet Yasası’na bağlı tüzüklerin çıktığını, AB biriminin hazırladığı İhale Yasası konusunda da Müteahhitler Birliği’nden görüş talep edildiğini kaydeden Başbakan Küçük, ilgilileri de toplantıya çağırdığını ve bu görüş talebinin birliğin idare amirine iletildiğinin ortaya çıktığını bildirdi.

Küçük, müteahhitlerin üçüncü konusunun ise “vatandaşlık” olduğunu belirterek, üreticilerin, restorancıların, taksicilerin görüşlerini sabırla dinlediklerini, görüşlerini de ilettiklerini anlattı.

“Bazı beklentileri var ki bunların bazıları hükümet tarafından ya yapıldı ya da hazırlıkları sürüyor. Bu yüzden arkadaşlar yanımızdan memnun ayrıldı ve sanırım eylem de sonlandırıldı” diyen Başbakan Küçük, özellikle müteahhitlerin talepleri konusunda görüş farklılığı bulunmadığını, sadece irtibatsızlık olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Başbakan İrsen Küçük, yılların birikimi olan bazı konular bulunduğunu, belediyelerin ihtiyat sandığı borçlarının son üç yıla değil uzun yıllara dayandığını ifade ederek, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile belediyelerin toplantılar yaparak özellikle belediyelerin idari binalarının elektrik borçlarının ödenmeye başlandığını açıkladı.

Küçük, belediyelerin İhtiyat Sandığı’na 38 milyon liralık borçları konusunda da çalışma başlatıldığını ve konsensüs sağlandığını ifade ederek, “Bu konuyu da çözeceğiz” dedi.

Başbakan Küçük, İhtiyat Sandığı borçlarının yine İhtiyat Sandığı’ndan borçlanılarak ve sonra da Maliye’den karşılanılarak çözüleceğini, tüm bunların yılların getirdiği birikmiş sorunlar olduğunu, hükümetin de bu birikmiş sorunlar üzerine yürüdüğünü ifade etti.

Tahsis ve kiralamalar konusuna da değinen Başbakan Küçük, Sonay Adem’in “organize işler” ifadesini eleştirdi ve hükümetin hiçbir organize işte yer almadığını, almayacağını söyledi. Dayatmalar ifadesinin de doğru olmadığını belirten Küçük, hükümetin inandığı işleri yaptığını, dayatma olmadığını kaydetti.

“UKÜ’NÜN TALEBİ BANA GELMEDİ”

Başbakan Küçük, bir vakfa sembolik rakamla kiralanan arazi konusuna değinirken de,  UKÜ’nün talebi varken başka bir vakfa kiralanması eleştirisine karşı, “Ben 2 yıldır başbakanım. UKÜ’nün böyle bir talebi bana gelmedi” dedi.  Küçük, UKÜ’nün bu talebini ilk kez işittiğini, dolayısıyla kararda bir tercih olmadığını söyledi.

YDÜ’ye İlahiyat Fakültesi izninden sonra Haspolat’ta da ilahiyat bölümü açıldığını kaydeden Başbakan İrsen Küçük, Haspolat’taki arazinin verildiği vakfın 8.5 milyarlık bir yatırım yapacağını, 30 yıl sonra da mülkün tüm yapılarıyla Eğitim Bakanlığı’na veya vakıflara devredileceğini anlattı.

Başbakan Küçük, Türkiye’nin finansmanıyla LTB’nin göstereceği bir yerde külliye yapımı ve Haspolat’ta bir cami yapımı için arazilerin ayrıldığını, iki cami yerine bir cami yapılmasını ve bir kompleks içinde yer almasını uygun gördüklerini kaydetti.

Küçük, şehir içinde kalan ve binaları yetersiz olan liseler için yer aradıklarını, yeni hastane yapılmasının ardından Nalbantoğlu Hastanesi’nin şimdiki yerine okullar kompleksi yapılmasını planladıklarını da açıkladı.

“Hiçbir yeri kimseye peşkeş çekmiyoruz. Verilmeyecek hesabımız da yoktur” diyen Başbakan Küçük, bunların takdir meselesi olduğunu söyledi.

TÖRE

Mecliste son gündem dışı konuşmayı UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “Fransızların Türk düşmanlığı” konusunda yaptı.

Töre, Fransızların hep yayılmacı olduğunu belirterek, tarihten örnekler verdi; Fransızların Anadolu’yu ve Hatay bölgesini işgalini anlattı.

Türklerin kurtuluş şenliklerini düşmanca kutlamazken Fransızların İslamofobisi olduğunu belirten Zorlu Töre, Türk milletini emperyalist ve soykırımcı göstermeye çalışan Fransızların bunu kendilerinde aramasını istedi.

Töre, Sultan Süleyman’ın yazdığı bir mektubu okuyarak, bunun Fransızlarda kompleks yarattığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Ermeni soykırımıyla ilgili tavrını eleştiren Zorlu Töre, Fransa Parlamentosu’nda medeniyete uymayan bazı insanlar bulunduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, sorular bölümünü erteleyerek bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Gelecek toplantı pazartesi günü yapılacak.