Dünyanın en önemli sorunlarından biri olan ormanların korunması, çevrenin ağaçlandırılmasının sağlanması amacıyla, her yıl 21 Mart, Dünya Orman Günü olarak kutlanıyor.

Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal varlıklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmesinin sağlanması amacıyla, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) 21 Mart 1971 tarihinde, Kuzey yarım kürede ilkbaharın, Güney yarım kürede de sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart gününü Dünya Ormancılık Günü ilan etti.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Karzaoğlu, KKTC’de de 1975 yılından beri Dünya Ormancılık Günü’nün çeşitli etkinliklerle kutlanmakta olduğunu belirterek, 21 Mart’ın, “Dünya Ormancılık Günü”, 21 Mart’ı içerisine alan haftanın da “Orman Haftası” olarak kutlandığını kaydetti.

Karzaoğlu yayınladığı mesajda, birçok ülkede kutlanmakta olan Dünya Ormancılık Günü'nün başlıca amacının, ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaların, çeşitli yayın organları aracılığı ile halka duyurulması ve bu yöndeki ilgisinin arttırılması olduğunu belirtti.

“Ormanlar, ülkelerin doğal güzellikleri temiz havanın ve suyun tutulduğu, depolandığı ve diğer canlıların ihtiyaçları için devamlı kararlı ve yeterli miktarlarda doğaya salındığı çok yönlü faydaları olan kaynaklardır” diyen Karzaoğlu,  “Bütün bu akla gelmeyen, görülmeyen faydaların yanında ekonomik olarak da bir ülkenin temel kaynaklarındandır. Sahip olduğumuz bu doğal zenginliğin korunması, geliştirilmesi ve arttırılması için herkese önemli görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.

Sanayileşme çabalarının çevre sorunlarını da beraberinde getirmekte olduğunu kaydeden Karzaoğlu, çevre bilincinden yoksun davranışların, dünya ve ülkenin yıpranmasına ve yaşanabilir bir mekan olmaktan hızla uzaklaşmasına neden olduğunu vurguladı.

Karzaoğlu, “Gelecek kuşaklara temiz bir çevre, yaşanabilir bir dünya bırakmanın en önemli yolu, ormanların korunmasından, geliştirilmesinden, genişletilmesinden, koruma -kullanma dengesi kurulmasından ve erozyonun önlenmesinden geçmektedir” dedi.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Karzaoğlu şöyle devam etti:

“Konu ülkemiz açısından çok önemlidir. Ormanlarımız gittikçe azalmaktadır. Ormanlar senin, benim, onun değil hepimizin ve gelecek kuşaklarındır. Bugün yurdumuz yüzölçümünün % 20'sine yakın orman mülkiyeti olarak kayıtlarda vardır. Ancak bu oranın ülke topraklarının % 30'u ormanlarla kaplı olduğunda iyi bir orman varlığımız vardır diyebiliriz. Ormanlarımızın korunmasına ve ağaçlandırılmasına çok önem vermeliyiz.

Bunun için; izin alınmadan ağaç kesilmemelidir;  kaçak kesim yapanları, ilgililere haber vermeliyiz; ormanda, orman yakınında ateş yakmamalıyız; ormana yanar kibrit, sigara atılmamalıdır; yangın görülür görülmez, en kısa zamanda ilgililere haber verilmelidir;  ormana başıboş hayvan bırakılmamalıdır; her fırsatta uygun yerlere ağaç dikmeliyiz; ormanın yararları konusunda sürekli olarak çevremizi bilinçlendirmeliyiz.”

KKTC’de Orman Dairesi Müdürlüğü ve personelinin özverili çalışmaları sayesinde, tüm imkansızlıklara rağmen bugünlere kadar gelindiğini kaydeden Karzaoğlu, ormancıların en büyük sorunlarının mevcut orman yasalarının güncellenmemesi ve ormanlık sahalardan kanunsuz olarak yararlananların ormancıları görev yapamaz hale getirmeleri olduğunu belirtti.

“Anayasaya aykırı olmasına rağmen orman çalışanlarının kamu görevlerini yapmalarını engellemektedir” diyen Karzaoğlu, ormanları yakanların, kaçak odun kesen, kaçak toprak alan veya keçi otlatanların ne kadar ceza aldıklarını sordu.

Karzaoğlu, “Doğamız hiç kimsenin tekelinde olmadığından doğanın devamına topyekun destek vermeliyiz. Ormanları bize muhtaç değil, ama biz ona muhtacız” dedi.