Kalp sağlığınıza iyi gelen faydalı yağlar


Görkem Gömeç

Yağ dediğimiz zaman her ne kadar insanların aklına kaçınılması gereken bir gıda geliyorsa da, her yağın aynı olmadığını anlamak lazım.

Geçmiş yıllarda, uzmanlar hangi yağlardan uzak durmamız gerektiğinin altını defalarca çizdiler. Hatta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kırmızı etin kansere yol açtığını, midedeki bakterilerin plaklar oluşturarak, kalp krizi ve felce yol açabileceğini belirtti.

Ama oldukça büyük bir araştırmaya dayanan Amerikan Kalp Vakfı Akademik Dergisi’nde yayınlanan yeni bir makale, kalp hastalıklarından korunmak için sadece kötü yağlardan kaçınmamızın yeterli olmadığını, iyi yağları da tüketmemiz gerektiğini belirtiyor.

Araştırmadan alınacak en büyük öğüt, bitkisel yağlardan az yemenin, doymuş yağlardan fazla yemekten daha fazla kalp hastalığına yol açtığı. Dünya’daki tüm kalp hastalıklarından dolayı oluşan hayat kayıplarının %10'u Omega-6 eksikliğinden kaynaklanırken, sadece %4’ü doymuş yağları fazla tüketmekten kaynaklanıyor.

Araştırmacılar, bitkiler, sert kabuklu yemişler ve balıklarda bulunan çoklu doymamış iyi yağları daha fazla tüketmenin, doymuş yağları ve işlenmiş karbonhidratları daha az tüketmekten daha fazla hayat kurtacağına inanıyor.

Araştırmacılardan Dariush Mozaffarian, küresel sağlık organizasyonlarının sadece doymuş yağları azaltmaya yönelik mesajları olduğuna dikkat çekiyor. Mozaffarian, buna rağmen, kendi araştırmalarında çoklu doymuş yağların, doymuş yağlar ve işlenmiş karbonhidratlar yerine diyete eklendiğinde ve trans yağlardan tamamen vazgeçildiğinde kalp hastalıklarına karşı daha büyük bir etki yarattıklarını belirtiyor.

Kısaca, eti diyetinizden çıkarmak yeterlli değil, bu gibi yiyeceklerin yerine fındık, ceviz, badem gibi kabuklu yemişleri, avakado, hindistan cevizi ve zeytinyağı gibi bitkisel yağları, vegan veya vejetaryen bir diyetiniz yoksa somon gibi yiyecekleri eklemeniz lazım.

Bu yiyecekler, sadece kalp sağlığınızı iyileştirmek ile kalmayacak, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, beyninizin performansını, cinsel sağlığınızı, hormonal dengenizi kontrol altına alacak, kilo kaybını, karaciğer sağlığınızı destekleyecek.

Ne diyelim, bu değişiklik bizim kulağımıza hoş geldi.