Facebook ABD'de bir mahkemenin dolandırıcılıkla suçlanan 400'e yakın kullanıcısının özel bilgilerine ulaşmasına karşı çıkıyor. Mahkeme ise bilgilerin davanın seyri için önemli olduğunu savunuyor.

Facebook ABD'de bir mahkemenin dolandırıcılıkla suçlanan 400'e yakın kullanıcısının özel bilgilerine ulaşmasına karşı çıkıyor.

Sosyal medya sitesi ABD'deki mahkemesinden gelen bilgi paylaşımı isteğinin bir ülkeden gelen en büyük talep olduğunu belirtiyor.

Facebook, mahkeme kararına uyarak kullanıcıların fotoğraflar, özel mesaj ve diğer bilgilerini geçtiğimiz yıl New York'taki mahkemeye teslim etti.

Fakat bu hafta bu verilerin hâkim tarafından ele alınması sonrasında konu tekrar gündeme geldi.

Mahkeme Facebook'u dijital mülk sahibi olarak değerlendirerek özel verileri Facebook’un paylaşma sorumluluğu olduğunu ve şirketin bilgi paylaşımı taleplerine uyması gerektiğini söyledi.

Mahkeme daha önce 381 kullanıcının bilgilerini suç kanıtı olarak nitelendirerek Facebook'tan talepte bulunmuştu.
Facebook mahkemenin kararına itiraz etmiş fakat bu itiraz reddedilmişti.

Kullanıcı bilgilerini paylaşmak zorunda kalan Facebook bu durumun gerekçesiz el koymayı yasaklayan ABD anayasasının 4'üncü maddesi ile çeliştiğini söylüyor.

Ayrıca sosyal medya sitesi, yetki ile ilgili zaman sınırlaması yapılmamasına karşı çıkarak, "veriler her zaman güvenlik birimlerin denetinde olacağı" gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Facebook kullanıcılara haber verilmeden bilgilere el konulmasını eleştiriyor.

Facebook'un hukuk danışmanı da Chris Sonderby, bilgileri talep edilen 381 şüpheliden sadece 62'sinin ceza aldığını anımsatıyor.
Manhattan bölgesi savcısı ise mahkemenin kararını savunuyor.

Bin kişinin federal hükümeti dolandırdığına dikkat çeken savcı, böyle bir kararın gerektiği olduğunu belirtiyor. Savnı sanıkların ifadeleri ile Facebook yazışmalarının çeliştiğine dikkat çekiyor.