RUMLARIN, 2012 YILINDA KKTC’DE KREDİ KARTIYLA YAPTIKLARI HARCAMANIN TOPLAMININ, 10 MİLYON 187 BİN 154 EURO OLDUĞU BELRLENDİ

Rumların, ekonomik krize karşın,  KKTC’de 2012 yılında yaptıkları kredi kartı harcamalarının, 2011 yılına oranla daha fazla olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıslılar, Kartla İşgal Altındaki Topraklara 10 Milyon Euro Bıraktılar” başlıklı haberinde, JCC şirketinin verilerine dayanarak, Rumların, 2012 yılında KKTC’de kredi kartıyla yaptıkları harcamanın toplamının, 10 milyon 187 bin 154 Euro olduğunu yazdı.

Rumların, 2011 yılında ise yerel kredi kartlarıyla yaptıkları toplam alış verişin ise 10 milyon Euro olduğuna dikkat çeken gazete, Rumların ayrıca KKTC’ye, üç temel neden için gittiğinin tespit edildiğini, bunların, otellerde konaklamak, kumar oynamak ve Ercan üzerinden Türkiye’ye gitmek olduğunu savundu.

Gazete, en çok harcamanın, 1,8 milyon Euo ile otellerdeki konaklamalar olduğunu, bunu, kumarhanelerde yapılan toplam 1,098 Euro’luk harcamanın takip ettiğini yazdı.

Gazete ayrıca Ercan üzerinden yapılan seyahatlara yönelik uçak biletleri için ise 1,063 milyon Euro harcandığını belirtti.

Kredi kartıyla yapılan birçok çekimin, otellerde, kumarhanelerde ve süpermarketlerde yapıldığını yazan gazete Rum kartlarının, Türkiye’de kullanılmasının hesaba katılması durumunda ise 3 milyon Euro’nun otellerde(Kuzey’deki otellerde dahil olmak üzere), 2.5 milyon Euro’nun uçak biletlerine, 1,3 milyon Euro’nun ise kumarhanelere ödendiğini, bu üç kategori için Rumlar tarafından KKTC ve Türkiye’ye toplam 6.8 milyon Euro ödendiğini belirtti.

Restoranlarda yapılan kredi kartıyla yapılan harcamalarda düşüş gözlemlendiğini, toplamda 724 Euro’nun harcandığını belirten gazete KKTC’de ve özellikle Türkiye’deki konfeksiyon alış verişinde ise artış olduğunu, bu rakamın 850 bin Euro’ya yaklaştığını yazdı.

KKTC’de ve Türkiye’de eğitim maksatlı olarak da kredi kartıyla harcama yapıldığını, kimlerin ve hangi nedenle olduğu bilinmeksizin, üç alışveriş için bin 472 Euro harcandığını yazan gazete Türkiye’de, en fazla üç çekime kadar, toplam 282 Euro’luk bağışın da yapıldığını belirtti.