Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı ile, hem ülke dışındaki gençleri KKTC’ye kazandırmayı, hem de ülke dışında olup da askerliğini yapmayanların tatil için kendi ülkelerine gelmelerini hedeflediklerini açıkladı.

Bakanlık basın bürosundan yapılan açıklamaya göre Üstel, BRTK’da yayınlanan “Akşama Doğru” programına katılarak Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nı değerlendirdi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın, Meclis Genel Kurulu’nda ivediliğinin alınmasıyla yasalaşacağını söyledi. Üstel, yasada yapılan değişiklikle gençleri hem KKTC’ye kazandırmak, hem de tatil için kendi ülkelerine gelmelerinin hedeflendiğini kaydetti.

Üstel, yasanın yürürlüğe girmesiyle süratle kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları da gerçekleştireceklerini belirtti.

Yasaya göre, yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının 3 bin Sterlin ödeyerek askerlikten muaf olabileceğini söyleyen Üstel, yasada yapılan değişiklikle bin 500 Sterlin’i iki taksitle ödeyerek 1 ay hizmet yapılabileceğini söyledi. Üstel, “Yasaya göre, kesin dönüş yapmak amacıyla KKTC’ye giriş yaptığı tarihte 31 yaşından küçük olanlar dört ay, kesin dönüş yapmak amacıyla KKTC’ye giriş yaptığı tarihte 31 yaşından büyük ve 49 yaşında olanlar 2 ay veya 2 bin Sterlin ödeyerek askerlikten muaf tutulacak” dedi.

Üstel, yasada ayrıca, Bakanlar Kurulu kararı veya evlilik yoluyla KKTC yurttaşlığına geçen 3’üncü uyruklu kişilerin askerlik yükümlülüğünden muaf olacağının yer aldığını kaydetti.

Bedelli Askerlik Yasası kapsamına girenlerin, bedelli hakkından yeniden yararlanmalarına paralel düzenlemeler getirildiğini de ifade eden Bakan Üstel, yurt dışında 7 yıl çalışma koşulunu yerine getirdikten sonra yoklama kaçağı durumuna düşenlerin bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde müracaat ettikleri takdirde Bedelli Askerlik Yasası’ndaki haktan yararlanabileceğini belirtti.

Üstel, yasaya göre Polis Akademisi’ne giden ve polis teşkilatında 10 yıl çalışanlara da askerlikten muafiyet getirildiğini söyledi.

Üstel, KKTC üniversitelerinde doktora veya dengi bir eğitim mezunu olan öğretim üyelerinin de bedelli askerlikten yararlanacağını kaydetti.