Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, bakanlık olarak kayıt dışı yaşamla mücadeleyi önemsediklerini bu nedenle eşzamanlı olarak çıkardıkları af sonrasında denetimleri yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Ünverdi, bu konudaki açıklamayı Osman Amca başkanlığındaki Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği heyetini kabulünde yaptı.

Şerefe Ünverdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak emekçilerin çalıştığı yerlerde çalışma şartları ve sosyal güvenlik açısından güvencede olmasını önemsediklerini anlatarak, bakanlık olarak kayıt dışı çalışma dışında işyerlerinin iş ve işçi sağlığına uygunluğu açısından da denetlendiğini söyledi.

141 BİN 700 TL CEZA

Ünverdi, denetimlerin yoğun bir şekilde sürdüğünü, 15 Mart itibarıyla 410 işyerinde bin 245 çalışanın denetiminin yapıldığını 95 kaçak işçi tepsi edilerek bunlar için 141 bin 700 TL idari para cezası kesildiğini belirtti.

Bugün itibarıyla kaçak işçi için işverene kesilen idari para cezasının bir asgari ücret olduğunu belirten Ünverdi, bu cezanın ay sonundan sonra beş asgari ücrete yükseleceğini hatırlattı.

Ünverdi, kayıt dışı yaşamın medeni ülkeler için kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade ederek, kayıt dışı yaşamla mücadeleyi sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği’nin son  af sonrası geri kalan sosyal güvenlik yatırımlarının yüzde 30’unu yatırarak aftan yararlanmaya yönelik son başvuru tarihinin 31 Mart yerine Nisan sonuna kadar uzatılması talebini değerlendireceklerini ancak bu konuda bugün itibarıyla kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

AMCA

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca ise, kabulde yaptığı konuşmada, çıkarılan aflar ve kaçak işgücü denetiminin olumlu bir gelişme olduğuna işaret ederek,  kayıt dışılıkla mücadelede Bakanlıkla birlikte çalışmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Amca, ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu ileri sürdüğü inşaat sektöründe kaçak yaşamın yaygın olduğuna işaret ederek, bu nedenle özellikle inşaat sektöründe denetimlerin artarak devam etmesini istediklerini vurguladı.

Osman Amca, çıkarılan aflar ve denetim sonrasında üyelerine işlerin geri dönmeye başladığını, bu konuda belirli bir toparlanma yaşandığını ifade ederek, özellikle sosyal güvenlik affından yararlanmak amacıyla 30 Mart tarihine kadar yatırılması gereken geri kalmış yatırımların yüzde 30 oranındaki yatırım için bir aylık ek süre talep ettiklerini söyledi.

Amca, bunun kendisini ve tüm üyelerini rahatlatacağını yeniden iş almaya başlayan üyelerinin daha rahatlayacağını kaydetti.