Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, 2011'de turizm açısından iyi bir yıl geçirdiklerini ve ülkeye gelen turist sayısı açısından bugüne kadarki en üst rakama ulaşıldığını belirterek, 2011'in turizm açısında ''rekorlar yılı'' olduğunu söyledi.

Üstel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmle ilgili 2011 yılını değerlendirdi ve 2012 hedeflerine ilişkin bilgi verdi.

Hükümet olarak, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği ve sektör temsilcileriyle turizmde 3 yıllık planlama yaptıklarını ve bunun sonucunda otelcinin, esnafın yüzünün güldüğünü, otellerdeki geceleme sayısında rekor seviyeye ulaşıldığını anlatan Üstel, 2011'in başından bu yana otellerde 2 milyon 100 bin geceleme olduğunu, 1974'den sonra ilk kez bu rakama ulaşıldığını açıkladı.

Turizmde uygulana teşvik ve 14 ayrı ülkeden düzenlenen charter seferlerle, turizm açısından iyi bir yıl yaşadıklarını kaydeden Ünal Üstel, üç yıllık planlamanın ilk yılını iyi geçirdiklerini; yıl içinde otellerin doluluk oranının bugüne kadar olmayan seviyeye ulaştığını, bunu sektör temsilcilerin de söylediğini aktardı. Üstel, turizmde yakalanan hedefleri 2012'de daha da yukarıya çekmek için planlamalar yaptıklarını söyledi.

Turizm mevsimini 12 aya yaymak için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Üstel, ''Bu çalışmalar doğrultusunda, İskandinav ülkelerine ve Rusya pazarına girme hazırlıkları yapıyoruz'' dedi.

14 ülkeden Ercan Havaalanı'na şu ana kadar 320 charter sefer yapıldığını, 2012'de bunu yüzde 30 artırarak 400 civarına çekmeyi hedeflediklerini, bu yönde tur operatörlerin anlaşmalar yaptığını kaydeden Üstel, planlı ve programlı çalışılınca hedeflere ulaşabildiklerini dile getirdi.

“TÜRKİYE'DEN GELEN TURİST SAYISINDA YÜZDE 15 ARTIŞ OLDU”

Üstel, turizmde en büyük pazar olan Türkiye'nin 2011'i ''Kuzey Kıbrıs Yılı'' ilan ettiğine de değinerek, Türkiye'den KKTC'ye gelen turist sayısında da bu yıl yüzde 15 bir artış sağlandığını anlattı.

''Bu bizim için iyi bir artıştır'' diyen Üstel, ''ilk defa anavatandan Kuzey Kıbrıs'a gelen turistlerde bu sayının yakalandığını'' söyledi.

Türkiye'de değişik tanıtım etkinleri ile 2012'de bu sayıyı daha da yukarıya çekmeyi hedeflediklerini ifade eden Üstel, Türkiye'deki çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Seyahat Acenteleri Birliği ile işbirliği içinde sürdürdüklerini, yeni dönemde özellikle İç Anadolu'da KKTC'yi tanıtacaklarını açıkladı.

Türkiye'de her yıl 7-8 milyon kişinin tatile gittiğini, bu pazardan yüzde 6.1 gibi düşük bir pay aldıklarını, bunun, yaklaşık 300 bin civarında olduğunu kaydeden Ünal Üstel, 2012'de bu rakamı 400 bin civarına çekmeyi hedeflediklerini, bu amaçla, KKTC'yi Türkiye'de daha iyi tanıtmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin katkıları ile tur operatörlerine, otellerde en az 7 gecelik konaklama için teşvik verildiğini, 2012'de teşvik sisteminde iyileştirmeler yapılacağını, teşvik sisteminden küçük otellerin de yararlanması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Üstel, KKTC'ye yıl içinde üçüncü ülkelerden gelen turist sayısında yüzde 39 dolayında artış olduğunu, bunun sayı olarak 150 bine denk geldiğini, Türkiye'den gelen turist sayısının da 350 bine yaklaştığı kaydetti. Üstel, ''Bu bizim için erişilmeyecek sayı idi'' dedi.

“İRAN PAZARINA DAHA AĞIRLIK VERECEĞİZ”

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, charter seferlerle turist getirdikleri ülkeler arasında İran ve Azerbaycan'ın da olduğunu, İran'dan haftada 3 uçak geldiğini belirtti.

İran'ın büyük bir pazar olduğunu ve bekledikleri turisti ülkeye getirdiklerini ifade eden Üstel, yeni yılda İran pazarına daha ağırlık vereceklerini ve uçak sayısını artıracaklarını anlattı. Üstel, ''İran pazarı Kuzey Kıbrıs için büyük bir pazardır'' dedi.

İngiltere ve Almanya pazarının da KKTC için önemli olduğunu, turist sayısı açısında Hollanda'nın en iyi konuma gelen destinasyon olduğunu dile getiren Üstel, 2012'de tanıtıma ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.