28 Şubat'tan sonra eğitim sisteminde uygulanan TÜSİAD'ın 1990 yılında hazırladığı "İmam-Hatipleri bitirme" raporunun detayları ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan'ın bugünkü grup toplantısında TÜSİAD'ı "eğitim sistemi" konusunda sert bir dille eleştirmesinin altındaki asıl neden ortaya çıktı. Erdoğan'ın, "İmam-Hatiplerin orta kısmının kapatılmasını sağlayan TÜSİAD'ın raporuydu" dediği raporla ilgili detayla ortaya çıktı. Aynı raporda yer alan "kesintisiz eğitim" dayatması 28 Şubatçılar tarafından sonradan hükümetlere dayatılmış ve zorla da olsa faaliyete geçirilmişti. 

Başbakan Eroğan, 4+4+4 sistemine karşı çıkan TÜSİAD'ın sekiz yıllık kesintisiz eğitime sahip çıkmasının asıl nedeninin İmam-Hatipler olduğunu belirtti ve TÜSİAD tarafından hazırlatılan 1990 yılına ait "Türkiye'de Eğitim Sistemi" başlıklı raporu hatırlattı.

RAPOR ÖZAL'A DA SUNULMUŞTU

Erdoğan'ın hatırlattığı rapor 1990 yılında TÜSİAD tarafından hazırlatıldı ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunuldu. Raporda kısaca, İmam-Hatipler'in eğitim sisteminden tamamen çıkartılması dolaylı yollardan belirtiliyordu. 

Raporun başından itibaren işlenen tezler İmam-Hatip okulların ortadan kaldırılmasına yönelik detaylar barındırıyordu. Tezlerle belirtilmek istenenler aslında, Türkiye'de uzun süredir belli kesimler tarafından gizlice dile getirilen İmam-Hatip düşmanlığının rapora yansımasıydı.

İşte rapordan bazı kısa başlıklar:

TESPİTLER: 

İmam-Hatiplerin sayısı, Türkiye'deki din adamı ihtiyacından fazladır.

İmam-Hatipler genel öğretim kurumu haline dönüşmektedirler.

İmam-Hatip mezunları, Meslekî alana değil, her üniversiteye yönelmekte ve buralarda bir İmam-Hatipli birikimi oluşmaktadır.

Din eğitimi kaynaklı kişilerin devletin değişik kademelerinde yönetici olarak yer alması, laik yönetim ilkesini zedelemektedir.

İmam-Hatiplerin sayılarının artması ve her üniversiteye gidebilmeleri, eğitimde birlik ilkesini zedelemektedir.

ÖNERİLER: 

İmam-Hatiplerin okul ve öğrenci sayısının "din görevlisi ihtiyacı"na göre sınırlandırılması.

İmam-Hatip mezunlarının sadece ilahiyat fakültelerine alınması ve diğer fakültelere gitmelerinin önlenmesi.

Halkın İmam-Hatip binası ve Kur'an Kursu yapımının önlenmesi ve buralara yönelik yardımların doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılması. Şu anda yapılan binaların da Milli Eğitim Bakanlığına devri.

İmam-Hatip liselerinin orta kısımlarının kapatılması, bu okullara 8 yıllık ilk öğretimden sonra öğrenci alınması.

Kur'an Kurslarının gündüzlü kurslar haline dönüştürülmesi ve 8 yıllık temel eğitime gitmeyen öğrencilerin bu kurslara alınmaması.

Yatılı Kur'an Kurslarının öğrenci yurdu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına devri.

Yönetim ve Öğretim personelinin laik eğitimden gelen kişilere verilmesi, yani eğitim ve öğretim kademelerinde görevli bulunan imam-Hatip çıkışlı yöneticilerin değiştirilmesi.

28 ŞUBATÇILAR DEVREYE SOKTU

TÜSİAD raporunun tespitleri daha sonra 28 Şubat darbecileri tarafından hükümetlere uygulatılmıştı. 28 Şubat'tan sonraki Ecevit hükümetleri döneminde "28 Şubat henüz bitmedi" diyen dönemin Genelkurmay Başkanı, 8 yıllık kesintisiz eğitimin bu dönemde hayata geçirilmesini sağlamıştı.