Baharı yaşadığımız bu günlerde, değişen mevsim koşulları nedeniyle meydana gelen virüs salgını, yurdun dört bir yanında yüzlerce kişiyi yatağa düşürdü. Rota virüsü olarak adlandırılan hastalık nedeniyle, hastaneye ve özel kliniklere başvuran hasta sayısındaki artış, sağlık uzmanlarını da endişelendiriyor.
Ateş, ishal ve kusma şikayetleriyle başlayan virüs salgını, yaşlılarda ağır seyrettiği için büyük tehlike arz ediyor. Çocuklar da virüsü erken kapıyor ve iyileşebilmek için yaklaşık 7 günlük bir süreye ihtiyaç duyuluyor.
Bu salgının ardından kişi, bronşit veya zatürreeye yakalanabiliyor. Söz konusu salgın virüsün en kötü tarafı ise, kişiden kişiye kolay şekilde bulaşabilmesi.

Henüz ilacı yok

İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Sibel Siber, “bütün viral ve virüs hastalarında bu virüsleri yok edecek ilacımız henüz yok” diyerek, bu tür salgınlarda antibiyotik tedavisinin etkisiz kaldığını belirtti.
Yetişkinlerin yanı sıra aynı salgını çocuklar da yaşıyor. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı, Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, ateş, ishal ve kusma belirtileriyle başlayan virüs salgının yanı sıra çocuklarda alerjik sorunlar ve solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü söyledi.
İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Sibel Siber, bahar aylarının gelmesiyle ülkemizde virüs salgını başladığı uyarısında bulundu.
Bahar aylarında virüslerin kolay ürediğini belirten Siber, bu dönemde virüs ve viral hastalıkların sık görüldüğünü ifade etti.
Siber, ateşin 48 saati geçmesi, göğüste hırıltı başlaması, baş ağrısının iki günü geçmesi, nefes alırken vücudun yan tarafından batma varsa bu belirtilerin bronşit ve zatürreenin habercisi olduğu uyarında bulunarak hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
 “Bütün viral ve virüs hastalarında bu virüsleri yok edecek ilacımız henüz yok” diyen Siber, bu tür salgınlarda antibiyotik tedavisinin etkisiz kaldığını belirtti.
Siber, vücuda giren virüslerin vücut direncini düşürdüğü zaman hastalığa bakteri de eklendiğini ve kişide ağır tablo ortaya çıktığını söyledi.
Son birkaç haftadır bronşit ve zatürree vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Siber, yaşlılarda vücut direnci daha düşük olduğundan hastane tedavisi gerektirdiğini belirtti.

Hastane doldu

Siber, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları servisinde yatan hasta sayısının fazlalığına da işaret etti.
Yaşlılarda hastalığın ağır seyretmesi nedeniyle yatılı tedaviyi tercih ettiklerini belirten Siber, kronik hastalığı olmayan gençlerde ayaktan tedavi uyguladıklarını ifade etti.
Söz konusu salgının bulaşıcı olduğu uyarısında bulunan Siber, hasta ziyareti yapılmaması gerektiğini belirtti.
Siber, insanların tokalaştıktan ve kalabalık ortamdan çıktıktan sonra ellerini sabunla yıkaması ve hijyene önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Bahar aylarında gece ve gündüz arasında ısı farkı yaşandığını belirten Siber, bu dönemlerde iyi giyinilmesi tavsiyesinde bulundu.
Siber, ayrıca kapalı ve kalabalık ortamların sürekli havalandırılması gerektiğini vurguladı.

Hüdaoğlu: Rota virüste salgını var

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı, Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, bahar aylarının gelmesiyle çocuklarda rota virüsü salgını başladığını söyledi.
Hüdaoğlu, ateş, ishal ve kusma belirtileriyle başlayan virüs salgının yanı sıra çocuklarda alerjik sorunlar ve solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü belirtti.
İshal ve kusma şikayetlerindeki artışın son birkaç haftada büyük artış gösterdiğine değinen Hüdaoğlu, bu salgının ağız yoluyla bulaştığını ifade etti.
Hüdaoğlu, bu tür salgınlarda diyet ve florayı dengeleyici besinler önerildiğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS