NASA’ya ait uzay mekiği Curiosity’nin Mars’ta incelemelere başlaması Kızıl Gezegen’e insanlı uçuşları da gündeme getirdi. Fakat uzmanlar, geri dönüşü olmayan yolculuğun, etik sebeplerden dolayı imkansız olduğunu vurgulayarak, “Mars’a gidecek astronotların geri dönme ihtimali yok, kimseyi buna zorlayamayız” açıklamasını yaptı.

İnsanoğlu için büyük merak uyandıran ‘Kızıl Gezegen’ Mars’a geçen hafta başarılı bir iniş yapan uzay mekiği Curiosity (Merak) astronomi dünyasında yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) gönderdiği Curiosity’nin ardından bilim adamları insanlı Mars yolculukları için kolları sıvadı. Fakat bilim dünyasını ‘Dönüşü olmayan yolculuğa birini göndermek etik midir’ tartışması ikiye böldü.

Avrupa Uzay Ajansı’nın başkanı Thomas Reiter, “Bugün, Mars‘a gidecek tutkulu araştırmacılar bulunabilir. Ama etik olarak birini Mars’a göndermek tartışmalıdır” açıklamasını yaptı. Bilim adamları mekikle Mars’a gidecek astronotların radyasyona maruz kalacakları için Kızıl Gezegen’e bile ulaşamayacaklarını öne sürdü. Reiter ise, “20-30 yıl içerisinde insanlar Mars’a gidebilecek” dedi.

Bilim dünyası, Mars’a giderek bir koloni yaşamı kurmanın kısa vadede imkansız olduğunu açıklarken, Hollandalı Mars One isimli şirket, 2023’te Mars yolculuğuna başlayacağını açıkladı. Projeye Nobel ödüllü Hollandalı bilim adamı Gerard’t Hooft da büyük destek veriyor.

Dokuz aylık bir yolculuk sonrasında Mars’a ulaşan Curiosity’nin ilk fotoğrafları NASA tarafından yayınlanırken, yakın zamanda 2.5 milyar dolarlık cihazın yazılımının güncelleneceği açıklandı. NASA yetkilileri, Curiosity’nin ziyaretinin sonraki adımlarında başarıya ulaşması için yazılım güncellemesinin çok önemli olduğunu bildirdi.

Daha önce, Curiosity’nin sahip olduğu bilgisayarın sıradan bir cep telefonundan daha yavaş ve zayıf olduğu açıklanmıştı. 800 MHz’de çalışan Apple’ın iPhone 4S’i, Curiosity’nin 200 MHz’lik işlemcisinden 4 kat daha hızlı.