Fikrin ve Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, haberleşmenin ve telefon konuşmalarının devlet makamlarınca dahi dinlenmesi ve kayıt altına alınabilmesi için “yargıç emri” gerektiğini belirtti.

Mamalı, Anayasa’nın 21 maddesinin çok açık olduğunu ve yasayla dahi bu dinlemeye izin verme  yetkisinin “yargıç” dışında başka hiçbir makama verilmediğini kaydetti.

Barış Mamalı, “Türkiye’nin istihbarat teşkilatı (MİT) tarafından KKTC’deki özel telefon şirketlerine telefonların dinlenmesi konusunda emir verildiği” yönündeki haberlerle ilgili yazılı açıklamasında, bu tip haberlerin toplumda çok ciddi bir endişe, tedirginlik ve korku yarattığını söyledi.

Mevcut hukuki zemin ışığında, KKTC sınırları içerisinde yaşayan insanların, “yargıç emri” olmadan telefonlarının dinlenmesinin, ciddi bir hukuka aykırılık hali doğurduğuna işaret eden Mamalı, konunun diğer bir önemli yanının ise başka ülkenin istihbarat teşkilatının bu ülkede telefon şirketlerine “emir gibi” talepte bulunması olduğunu belirtti. Mamalı, bu tür ortak hareketlerin ancak iki devlet arasında yapılacak bir protokolle gerçekleşebileceğini ifade etti.

Mamalı, toplum içerisinde oluşan “dinlenilme” endişesinin giderilmesi için ülkede faaliyet gösteren GSM şirketlerinin kamuoyuna bu yönde açıklama yapmaları gerektiğini söyledi. Mamalı, “Bu açıklamayla özellikle telefon dinleme sistemlerinin olup olmadığını ve MİT’e dinleme konusunda yardım ve hizmet verip vermeyeceklerini açıkça ortaya koymaları gerekmektedir” dedi.