Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Hukuk Müşaviri Avukat Barış Mamalı, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst’ün öğretmenlerden maaş kesintisi konusunda, yetki tecavüzü yaptığını itiraf ettiğini ileri sürdü.

Sendika adına bugün yazılı açıklama yapan Mamalı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  (KKTC) Anayasa’nın birinci maddesinde ifade edildiği gibi “hukukun üstünlüğüne dayalı” devlet olduğuna işaret ederek, hukuk devletinin, kendisini hukukla sınırlandıran, keyfine göre hareket etmeyen bir yapının tanımlaması olduğu kaydetti.

Mamalı anayasanın beşini maddesinde ifade edildiği şekliyle “Devletin hiçbir organı veya makamı kanunlara dayanmayan bir yetki kullanamaz, yasal dayanağı olmayan işlem ve kararlar üretemez” kuralına göre hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Ancak Eğitim ve Maliye bakanları kendilerini hukukun üstünde görerek ve tam bir keyfilik içerisinde orta, yani keyfi kesintiler yapmıştır” iddiasında bulundu.

“KEYFİCE MAAŞ KESİNTİSİ YAPILDI”

Barış Mamalı, öğretmenin maaşından kesinti yapılmasına yasaların ancak “grev” durumunda, ya da “özürsüz ve izinsiz görev yerinden ayrılma veya görev yerine gelmeme hallerinde” izin verdiğini belirterek şöyle dedi:

“Maaşlarından kesinti yapılan öğretmenlerimiz grev yapmadıkları gibi, görevlerinin başından da hiçbir şekilde ayrılmamışlardır. Görev yerlerinde mesailerini aksatmadan tamamlayan bu öğretmenlere çok net olarak keyfince maaş kesintisi yapılmıştır.”

Mamalı, kesilen maaşların en kısa sürede geri iade edilmesi gerekirken Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst’ün  topluma;  yanıltıcı, yanlış, dayanaktan yoksun ve soyut anlatımlara dayalı bir beyanat verdiğini ileri sürdü.

Bakan Dürüst’ün  konuyla ilgili açıklamasının mesnetsiz ve yanlış olduğunu ifade eden Barış Mamalı, bunları 4 başlık halinde sıraladı.

“BAKANIN HİÇBİR ŞEKLE CEZAİ MÜEYYİDE UYGULAMA…”

Mamalı, Dürüst’ün öğretmenlere yönelik maaş kesintisini “cezai bir müeyyide” olarak  uyguladığını söylediğini savunarak, “Bakanın hiçbir şekilde cezai müeyyide uygulama yetkisi yoktur. Öğretmenler Yasası’nın 86. maddesine göre öğretmene ceza verme yetkisi sadece ve sadece Kamu Hizmeti Komisyonu’na  (KHK) aittir” dedi.

Bakan Dürüst’ün yürürlükteki yasalara göre öğretmene uyarma  cezası verme yetkisi dahi olmadığı görüşünü dile getiren Mamalı, Dürüst’ü yasalardaki yetkisini bilmemekle suçladı.Bakan Dürüst’ün bu konudaki açıklamalarıyla Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yetkilerine tecavüz ettiğini de itiraf ettiğini savunan Mamalı, “Bizlere bir dava sebebi daha kazandırdığı için kendisine teşekkür etmemiz gerekir” dedi.

“Öğretmenler Yasası’nın tam 86 yerinde “maaş” kelimesi geçerken, Bakana veya Bakanlığa, görevi başındaki öğretmenin maaşından kesinti yapabilme hakkı veren hiçbir cümle ya da kelime bulunmamaktadır” diyen Mamalı, Kemal Dürüst’ün ‘yasaların tarif ettiğini’ yaptım dediğini ifade etti.

Yasaya  göre görevinin başında bulunan öğretmenin maaşı her ne olursa olsun kesilemeyeceğini belirten Mamalı, “Görev başında bulunan öğretmen ne yaparsa yapsın, idare tarafından maaşından para gasp edilemez. Siz yasayı çiğneyerek görev yerinde bulunan ve mesaisini yapan öğretmenlerin maaşına hiçbir zaman dokunamazsınız. Karne ve not gibi hususları ortaya atmanızın hiçbir hukuki dayanağı yoktur” görüşünü ileri sürdü.

Bu yasal düzenleme bir yana, hiçbir öğretmene savunması alınmadan ve yargılanmadan en küçük bir ceza dahi verilemeyeceğine işaret eden Mamalı, , basit bir uyarı cezası için dahi öğretmenin adil yargılanmaya tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Adil yargılamaya tabi tutacak tek makamın Kamu Hizmeti Komisyonu olduğuna anlatan Mamalı, Bakan Dürüst’ü Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yetkilerine tecavüz etmek ve yargısız infaz yapmakla suçladı.