Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in, yeni bir yasa ile mültecilerin otomatikman ve uzun süre gözaltına alınmasına izin vererek, uluslararası yasayı hiçe saydığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail Parlamentosu'nun mülteciler dahil olmak üzere İsrail’e izinsiz giren herkesin otomatikman gözaltına alınması talimatını veren, “Gizlice Girmeyi Engelleme Yasası”nı parlamentodan geçirdiğine dikkat çekti. Açıklamada,"Yasa Mısır sınırından giriş yapanları hedefliyor. Yasa bu şekilde gözaltına alınanların herhangi bir suçlama olmaksızın ya da mahkemeye çıkarılmaksızın üç yıl ya da daha fazla süre tutulmalarına izin veriyor. İsrail nazarında muhalif olarak görülen ülkelerden gelen insanlar, bunlara Sudan’ın Darfur bölgesinden gelen mülteciler de dahil, süresiz olarak gözaltında tutulabilir. Aileleriyle yolculuk eden çocuklar da aynı uzatılmış gözaltı sürelerine maruz kalabiliyor." denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Geçici Direktör Yardımcısı Ann Harrison, “Bu yasanın parlamentodan geçmesi ve uygulanması İsrail’in taraf olduğu 1951 Birleşmiş Milletler Mülteci Sözleşmesi ve diğer uluslararası insan hakları sözleşmeleri uyarınca sahip olduğu yükümlülükleri hiçe saymak anlamına gelmektedir. İsrail’in sınırlarını koruma hakkı vardır ama mülteci, sığınmacı ve göçmenlere karşı olan uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yok saymamalıdır ya da sadece ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığını ateşleyecek şekilde onları ‘casus’ olarak tanımlayıp suçlu muamelesi yapmamalıdır." dedi.

2005’ten bu yana çoğunluğu Eritrealı ve Sudanlı, yaklaşık 45 bin kişi, sığınma talebinde bulunarak Mısır sınırından İsrail’e giriş yaptı. Geçen birkaç yılda İsrail, Eritrealı ve Sudanlıların sığınma taleplerini tamamen reddederek 1951 BM Mülteci Sözleşmesi’ni açıkça ihlal etti. İsrail sadece başka ülkelerden başvuran birkaç bin sığınma talebini kabul etti. Şu anda Mısır’dan gelen Eritrealı ve Sudanlı mülteciler birkaç hafta gözaltında tutulduktan sonra salıveriliyor.