Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, eşi Meral Eroğlu ile birlikte,  İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun davetlisi olarak İİT Genel Merkezi’nin bulunduğu, Suudi Arabistan Krallığı’nın Cidde kentine geldi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu Cidde Kral Abdül Aziz Havalimanı’nda, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve eşi Füsun İhsanoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Cidde Başkonsolosu Salih Mutlu Şen karşıladı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, yarın gerçekleştireceği İİT Genel Merkezi ziyareti, merkeze ziyaret gerçekleştiren ilk KKTC Cumhurbaşkanı olması açısından da önem taşıyor.

KKTC ile İİT arasındaki ilişkiler, Teşkilat’ın 2004’de İstanbul’da yer alan toplantısında, KKTC’nin Kıbrıs Türk Devleti olarak İİT’nin tüm faaliyetlerinde yer alması yönünde aldığı kararla gelişme kaydetti. Bu dönemde KKTC İİT kurumlarının etkinliklerine de ev sahipliği yapmaya başladı, bu kapsamda, 2011’de KKTC’de; “İTT’ye Üye Ülkelerde Yüksek Öğrenim Hizmetleri” konulu forum ve sergi düzenlenmişti.

EROĞLU-İHSANOĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu akşam, Türkiye’nin Cidde Başkonsolosu Salih Mutlu Şen’in, Başkonsoloslukta, onuruna vereceği resepsiyona katılacak.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile İİT Genel Merkezi’nde, yarın saat 10:00’da bir araya gelecek, bir saat sürmesi beklenen toplantının ardından Eroğlu ile İhsanoğlu ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, daha sonra, İİT bağlamında siyasi, ekonomik, bilimsel ve kültürel alanda yürütülen faaliyetler hakkında İİT Genel Merkezinde yer alacak brifinge katılacak, ardından Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hamid Opelayeru’nun onuruna vereceği öğle yemeği, akşamı ise İİT Genel Sekreteri’nin, ikametgahında, onuruna vereceği yemeğe katılacak.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’na üç günlük Cidde ziyaretinde, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aytuğ F. Plümer, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Dışişleri Bakanlığı İslam İşbirliği Teşkilatı ile İlişkiler Müdürü Kemal Köprülü ve Dışişleri Bakanlığı III. Sekreteri Hasan Varoğlu da eşlik ediyor.