KKTC Avcılık Federasyonu Genel Yönetim Kurulu  gerçekleştirdiği toplantısında petrol  dolum tesisi kurulmasına karşı karar üretti.

KKTC Avcılık Federasyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm yatırımlarını turizm ve üniversiteler üzerine yapan KKTC’de bu boyutta bir petrol depolama tesisi yapılmasının uygun olmadığı görüşü dile getirildi.

“783 bin kilometrekare yüzölçümlü anavatan Türkiye de bile burada yapılmak istenen boyutta bir tane petrol dolum tesisi var. KKTC’nin ihtiyacı olan petrol zaten Kalecik’ten sağlanmaktadır” iddiasına yer verilen açıklamada, kurulacak olan tesisle ülkede var olan çevre sorunlarına bir yenisinin daha ekleneceği  savunuldu.

“Halkın sağlığına olumsuz etkiler bırakan bunca çevresel sorunlar varken hükümetimizin bu tür bir tesis düşünmesine anlam veremiyoruz” denilen açıklamada kurulacak tesiste çıkabilecek bir yangının yaratacağı tahribatın maliyetinin KKTC tarafından karşılanamayacağı belirtildi.

KKTC’de petrol veya akaryakıt piyasasını düzenleyen ilgili mevzuat olmadığı gibi böyle yatırımlarda olması gereken kriterler, tedbirler, uluslararası yasalar ve denetimin de olmadığı ileri sürülen açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemize kurulmak istenen petrol dolum tesisi ile ülkenin eko turizm yatırımlarının yapılmakta olduğu yerler olan Yedikonuk, Büyükkonuk, Karpaz bölgelerinin güzellikleri ve değerlerini yok edilmekle kalmayıp ülke için geri dönülmez zararlara neden olacaktır.

Avcılık camiası olarak, petrol dolum tesisi kurulması yönünde bir karar alan hükümetimizin, konuyu bir kez daha gözden geçirmesini ve alınan kararın iptalini beklemekteyiz.”