Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin, Akçakale'ye düşmesi ABD'de yankı buldu. Amerikan televizyonları ve gazetelerin internet siteleri, olayı 'flaş haber' başlığı ile geçti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Akçakale olayı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 'Olayı kınıyor ve başsağlığı diliyoruz' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye’den atılan top mermisinin Akçakale’ye düşmesiyle ilgili olarak, ”Ailelere içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz ve Türkiye’nin egemenliğinin bu net ihlalini kuvvetle kınıyoruz” dedi.
Günlük basın brifinginde Akçakale’deki gelişmelerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Nuland, ”Birkaçsaat önce Suriye’den bir top mermisinin Türkiye’ye düşmesi sonucu, en az 4 çocuk ve 1 kadının yaşamını yitirdiğini ve yaralananlar olduğunu anlıyoruz. Ailelere içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz ve Türkiye’nin egemenliğinin bu net ihlalini kuvvetle kınıyoruz” diye konuştu.
Nuland, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın olayla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğluile telefon görüşmesi yapmasının beklendiğini de bildirdi.
Bir gazetecinin, Davutoğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi ile daha önce görüştüğünü hatırlatarak, ”Sizce bu Türkiye ile Suriye arasındaki dinamikte potansiyel bir değişime mi işaret ediyor?” sorusunu yöneltmesi üzerine Nuland, şunları kaydetti: ”Sanırım Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bu konuyla ilgili ileteceklerini bekleyip görmemiz gerekiyor, ancak Türkler en baştan beri, egemenlik haklarını ne kadar ciddiye aldıklarını çok net biçimde ortaya koydular ve özellikle uçak olayından sonra şiddetin artmasına karşı çok net uyarılarda bulunmaktalar. Dolayısıyla müttefikimiz Türkiye ile görüşmeyi bekleyeceğiz”.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Akçakale’de yaşanan gelişmelerin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonla görüştü. BM Genel Sekreteri’nin sözcüsü, Davutoğlu’nun Türk hükümetinin olaydan duyduğu derin endişeyi dile getirdiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban ise Suriye’den atılan top mermisinin Akçakale’ye düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı diledi. Ban, Davutoğlu’na olayın ardından iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak için Suriyeli yetkililerle iletişim kanallarını açık tutmaları çağrısında bulundu. Davutoğlu’nun Ban ile görüşmeden önce BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Ahtar Brahimi ile de görüşmüştü.

NATO SÖZCÜSÜ: "NATO SINIRINDAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN VE ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ"
CNN Türk'e konuşan NATO Sözcüsü, "NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri yakından ve büyük bir endişeyle takip etmeye devam ediyoruz" dedi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, 'Olayı kınıyor ve başsağlığı diliyoruz' diye konuşurken, Hillary Clinton ile Ahmet Davutoğlu'nun telefonla görüşmelerini beklediklerini söyledi.

"Türkiye ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz"

İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Suriye’den atılan top mermisinin Akçakale’ye düşmesi sonucu 5 kişinin ölmesi, 9 kişinin de yaralanmasından derin üzüntü duyduklarını ifade etti. İngiltere Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklamada, Clegg’in korkunç olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilediği belirtildi.
Suriye rejiminin sergilediği şiddeti kınadıklarını vurgulayan Clegg, Suriye yönetimine bugün Türkiye sınırında meydana gelen olayın tekrarlanmasını engellemek için her türlü önlemi alması çağrısında bulundu.
Türkiye’nin sınır bölgesinde yaşananlara karşı şimdiye kadar gösterdiği ölçülü tavrı takdir ettiklerine işaret eden Clegg, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanile yaptığı görüşmelerde Suriye’deki gelişmelerin gündeme geldiğini, Suriye krizinin güvenlik ve istikrar üzerindeki etkilerini kontrol altında tutabilmek için bölgedeki ortakları ile birlikte çalışmaya devam edeceğini ifade etti.
Clegg, şunları kaydetti: ”Türkiye’nin sınır bölgesinde karşı karşıya kaldığı insani krizle başa çıkabilmesi için işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Daha önce de açıkladığım üzere İngiltere, ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 10 bin Suriyeli mülteciye, Türkiye’nin dondurucu kış soğuklarına karşı koyabilmeleri için gerekli yardımı sağlayacağız.”