Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ın, sadece bugün değil tarih boyunca Akdeniz’in doğusunda hep önemli bir konuma sahip olduğuna işaret ederek, bu önemi nedeniyle ticaret alanında yıldızının hep parladığını söyledi.

Eroğlu, globalleşen 21. Yüzyılda da adanın rolünün azalmadığını, sahip olduğu imkânlar ve kaynaklar sonucu önemini korumayı sürdürdüğünü ve sürdürmeye devam edeceğini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Trabzon’daki temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) hak ettiği ekonomik refahı yakalamak için var gücüyle ortaya koyduğu çabalara desteğin Türkiye’den geldiğini belirterek, “Bugün için Türkiye, KKTC’nin en büyük ticari ortağı durumundadır. İthalat ve ihracatımızın çok büyük bir kısmı Türkiye ile gerçekleşmektedir. Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerimiz sadece dış ticaret alanında da değildir. Bunun ötesinde birçok alt yapı yatırımları Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilmektedir” dedi.

Türk özel sektörüyle KKTC’nin ilişkisinin bu minvalde gelişmiş olduğunu, özellikle doğrudan yabancı sermaye kapsamında Türk orijinli birçok firmanın adanın öncelikli sektörlerine ciddi yatırımlar yaptığını kaydeden Eroğlu, Türk özel sektörünün yatırımlarının zaman içerisinde artarak devam ettiğini, bunun da KKTC ekonomisine katkı yapması yanında, yatırımcılara kazanç sağladığını kaydetti.

KKTC’de bugün itibarıyla turizm, eğitim ve tarım olmak üzere üç temel sektörün ön planda olduğuna işaret eden Eroğlu, bunun da ülkede ağırlıklı olarak hizmet sektörünün öne çıktığını gösterdiğini belirtti. Eroğlu, KKTC ekonomisinin bu haliyle yatırımcılara birçok fırsat sunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC ekonomisinde turizmin her daim lokomotif sektör rolü üstlendiğini, özellikle son dönemlerde giderek geliştiğini; 2010 ve 2011 yıllarında turist sayısıyla ürün çeşitliliği açısından oldukça önemli aşama kaydettiğini anlattı.

“Turizm potansiyeli açısından adamız oldukça zengin bir doğaya ve altyapıya sahiptir. Birçok eşsiz doğal ve tarihi zenginliğiyle yatırım alanlarının en gözdesi olmaya devam etmekte ve Türkiyeli birçok firmanın yatırımlarıyla yatak kapasitesini artırmaktadır. Son dönemlerde özellikle büyük ölçekli turizm tesisi yatırımları hız kazanmış ve turizm operasyonları da ölçek olarak gelişmiştir” diyen Eroğlu, eğitim alınanda da yakalanan başarının turizmden pek farklı olmadığını kaydetti.

KKTC’de yüksek öğrenim alanında altı üniversiteye ek olarak Türkiye’nin büyük üniversitelerinin Kuzey Kıbrıs’ta kampus kurma çalışmalarının hızla devam ettiğine dikkati çeken  Cumhurbaşkanı Eroğlu “Son dönemde İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi kampuslarının kurulmasıyla ilgili olarak yatırımlarına hız vermişlerdir” dedi.

Yabancı dilde ve yüksek seviyede eğitim kalitesi nedeniyle Türkiye haricinden gelen öğrencilerin de KKTC’deki üniversitelere ilgisini fazlasıyla artırdığına dikkati çeken Eroğlu, iklim ve doğa şartlarıyla birlikte, ulaşımın kolay olmasının da yabancı öğrencilerin KKTC’ye ilgi göstermesine sebep olduğunu kaydetti.

YÜKSEK ÖĞRETİMDE PAZARI İKİYE KATLAMAK

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasına,  “Önümüzdeki on yıllık dönemde KKTC’nde yüz bin öğrenci hedefini tutturmak pek de zor olmayacaktır”  şeklinde devam ederek, bunun anlamının yüksek öğretimde şu anki pazarın ikiye katlanması olduğunu söyledi.

“Böyle bir yüksek öğrenim kapasitesinin olması özellikle yetişmiş insan gücü açısından KKTC’ni son derece gelişmiş bir noktaya taşımaktadır” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bunun yanında üniversitelerin varlığının üniversite-özel sektör işbirliğini de geliştirdiğini, birçok önemli projenin hayata geçirilmesine olanak sağladığını vurguladı.

Eroğlu, KKTC’de yüksek öğrenim dışında ilk ve orta eğitiminde de özel sektör girişimlerinin olduğunu;  bu alanda da yabancı yatırımların yapılmakta olduğunu anlattı.

TARIM SEKTÖRÜ

Eroğlu, KKTC’de tarım sektöründe şu an i itibarıyla büyük fırsatlar ön plana çıktığını, bugüne kadar gerçekleştirilen geleneksel tarım üretiminden, ülkenin “ büyük bir değişimin” eşiğine  geldiğine işaret ederek, bunun temel nedeninin  7 Mart 2014 tarihinde KKTC’ye (Türkiye’den deniz altından borularla geçilerek) akmaya başlayacak yıllık 75 milyon metreküp kapasiteli proje olduğunu söyledi.

Projenin tüm hızıyla devam ettiğini, Türkiye ve KKTC bacağında gerekli yatırımların sürdüğüne işaret eden Eroğlu, “Bu denli büyük bir suyun KKTC’ne taşınabilmesi şu anda var olan su ihtiyacını karşılamanın ötesinde gelecekte de Kıbrıs’ta var olabilecek su sorunun temelli çözülmesi anlamına gelmektedir.  Söz konusu suyun yüzde  50 oranında tarımda kullanılacak olması tarım sektöründe toptan ve köklü bir değişime neden olacaktır” dedi.

Eroğlu, tarımın teknolojik olarak da farklılaşacağına işaret ederek, bunun da verimliliğin artması ve buna bağlı tarımsal sanayinin gelişmesi sonucunu yaratacağını kaydetti.

“KKTC’DE YATIRIM NASIL YAPILIR?”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasında, KKTC’ye nasıl yatırım yapılabileceği ve izlenmesi gereken prosedür hakkında da bilgi verdi.

Eroğlu, KKTC’de yatırımcılara yardımcı olmak için kurumsal bir takım hizmetler sunulduğunu, bunlarla ilgili bilgilerin Yatırım Geliştirme Ajansı’ndan  (YAGA) elde etmenin mümkün olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

“YAGA yurt dışından gelip KKTC’nde yatırım yapacak olan yatırımcılara yön vermek ve yatırımlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur.  Bu kurumdan elde edilecek bilgiler sadece yatırım prosedürleriyle ilgili değildir. Bunun ötesinde potansiyel yatırım alanlarının tanıtılması, bunlarla ilgili forumlar düzenlenmesi, siz değerli yatırımcıların bu forumlara iştiraki, yerli ve yabancı iş adamlarının bir araya getirilmesi gibi birçok hizmet sunmaktadır.”

Yürürlükteki mevzuata göre KKTC’de yatırım yapacak olanlara çok çeşitli ve geniş yatırım teşvikleri uygulandığını, KKTC devletinden alınan yatırım teşvik belgelerini müteakip yatırıma öncelikli bölgelerde uygulanan yatırım indirimlerinin yüzde  200, diğer bölgelerde ise bu oranın yüzde 100 olarak uygulandığını anlatan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlara ek olarak Ekipman, araç- gereç, ve hammadde ithalatında gümrük muafiyeti uygulaması mevcuttur.  İç pazardan satın alınan veya ithal edilen araç – gereç sıfır KDV vergisine tabiidir. Devlete ait olan arazi veya binaların kiralanması ve yatırım için kullanılması mümkündür. İhracata dönük yatırımlar için İhracat Teşvik Fonu’ndan kredi kullanma imkânları uygulamadadır. İnşaat ruhsatlarında uygulanan tüm vergiler sıfırlanmıştır. Ayrıca uzun dönemli ipotek finansmanlarında yer alan harç, damga pulu ve sair vergilerden de yatırımcılar muaf tutulmaktadır.”

Eroğlu, KKTC’ye yatarımı teşvik etmeye yönelik listeyi daha da uzatmanın mümkün olduğuna işaret ederek, yatırımcılar için bunların ötesinde daha birçok teşvik ve indirim enstrümanının yatırım türüne ve özelliğine göre uygulamakta olduğunu kaydetti.

Eroğlu “Dolayısıyla bizler siz değerli iş adamları ve yatırımcıları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görmek için gerekli ne lazımsa uygulamaya koyduk ve bunları daha da geliştirmeye hazırız. Sizlerin yatırımları ve desteğiyle KKTC daha da köklenecek ve uluslararası alanda yaşadığımız siyasi sorunların giderilmesinde daha da güçlü olarak duracaktır” şeklinde konuştu.

Güçlü bir yapının ne denli önemli bir unsur olduğunun bilinciyle hareket edildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu  “Bu yapıyı sizlerle şekillendirmeyi arzuluyoruz. Hepinizi ülkemizde yatırım yaparken görmek dileğiyle” diyerek sözlerini tamamladı.